Zalewajka grzybowa

Image

To przepis na zalewajkę grzybową z jajkiem i kiełbasą. Danie to pamiętają na pewno starsi Czytelnicy, bo taki żureczek gotowały nasze babcie i mamy. Jest bardzo smaczne. Na pewno przypadnie Wam do gustu. Może zrobicie taki na święta?

Przepis na domowy zakwas na żur znajdziecie TUTAJ.

Składniki:

• 300 g gramów kiełbasy,

• 100 gramów boczku,

• garść grzybów,

• cebula,

• 2 ząbki czosnku,

• 5- 6 ziemniaków,

• szklanka zakwasu na żur,

• 2 łyżki śmietany,

• liść laurowy,

• ziele angielskie,

• sól,

• pieprz,

• majeranek.

Wykonanie:

Do zimnej wody włożyć kiełbasę, boczek, opłukane grzyby, liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę, boczek i grzyby. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę, a grzyby w paseczki. Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Posiekać cebulę i czosnek. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać kiełbasę i boczek, przyprawy. Przesmażyć i dodać wszystko do garnka. Gotować do miękkości ziemniaków. Potem dodać zakwas. Zahartować śmietanę i wlać do garnka. Podawać z jajkiem.


Zobacz również

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.