Placki do Tacos z Chili con carne

Image

Dziś przygotujemy samodzielnie tacos. To placki ukształtowane w kieszonkę, z mąki pszennej i kukurydzianej, które można nafaszerować różnymi dodatkami.

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej,

- 3 łyżki mąki kukurydzianej,

- 3 łyżki masła,

- ½ łyżeczki soli,

- ¼ szklanka ciepłej wody.

Wykonanie:

Mieszamy obie mąki, sól, dodajemy masło. Zagniatamy. Stopniowo dolewamy bardzo ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto. Mąka kukurydziana powoduje, że ciasto robi się kruche. Całość wkładamy do worka foliowego i na pół godziny umieszczamy w lodówce. Spowoduje to, że ciasto zrobi się plastyczne.

Po upływie 30 minut ciasto dzielimy na 6 równych kulek. Pojedynczo wkładamy je do woreczka, a następnie wałkujemy na okrągłe placuszki. Gdybyśmy wałkowali ciasto bezpośrednio na stolnicy, przyklejałoby się nam do powierzchni, a w tym przypadku dodawanie mąki nie byłoby wskazane.

Placuszek rzucamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy bez tłuszczu przez kilkanaście sekund z każdej strony. Dobry jest wówczas, gdy utworzyły się bąbelki i zaczął się rumienić. Zdejmujemy z patelni i delikatnie formujemy np. na wałku od ciasta. Gdy przestygnie, można go nafaszerować dodatkami. Z podanego przepisu wyjdzie około 6 tacos.

Przepis na nadzienie z Chilli con carne znajdziecie TUTAJ, ale równie dobrze można zrobić farsz z kurczaka i warzyw, samych warzyw i grzybów lub z mięsa typu kebab z surówkami.

Przewiń do komentarzy













Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.