Chilli Con Carne po swojsku

Image

To tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, która jest smaczna, ostra i nadaje się zarówno na obiad, kolację jak i imprezę z przyjaciółmi. Jest to proste do wykonania danie, szybkie w realizacji i bardzo sycące. Można go modyfikować do woli, eksperymentując ze składnikami. Więc do dzieła. Zróbmy własną wersję chili con carne i zadziwmy sami siebie.

Składniki:

- ½ kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego),

- 2 marchewki,

- 2 pietruszki (korzeń),

- 1/2 średniej wielkości selera,

- 1 duża cebula,

- około 10 cm pora,

- 1/2 kg pieczarek lub mniej,

- 1 puszka czerwonej fasoli,

- 1 puszka białej fasoli,

- ½ puszki kukurydzy,

- 500 gram sosu pomidorowego,

- papryka (dowolnie: czerwona, żółta, zielona, jaką chcemy i w ilości dowolnej),

- garść ziaren słonecznika,

- garść suszonych pomidorów,

- przyprawy: 1 łyżeczka kuminu (czyli kminu rzymskiego- nie mylić z kminkiem), 2 łyżki papryki słodkiej, po ½ łyżeczce ostrej papryki typu chilli, pieprz cayenne, sól do smaku,

- 1 woreczek ryżu.

Na oleju podsmażamy ziarna słonecznika (to taki mój autorski dodatek), dorzucamy mięso z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy składniki się zrumienią, dorzucamy starte na tarce korzenie warzyw plus pokrojonego w plasterki pora i pokrojone w paski suszone pomidorki oraz paprykę (ja obieram ze skórki i drobno siekam). Podlewamy szklanką wody. Dodajemy kukurydzę, pieczarki. Całość dusimy do momentu aż wszystkie składniki zmiękną.

Wsypujemy przyprawy i mieszamy. Kumin ma specyficzny smak i zapach. Jeśli nie znacie jego mocy, radzę próbować „na potrawie” po szczypcie, bo może komuś nie przypaść do gustu. I przypominam, że kmin rzymski zwany kuminem nie ma nic wspólnego z kminkiem. Smakuje zupełnie inaczej. Dodajemy fasolki i sos pomidorowy (ja używam z kartoniku). Solimy do smaku. Gotujemy woreczek ryżu. Dorzucamy ryż do potrawy. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dolać do niej wody z ryżu po gotowaniu. Zamiast ryżu można jeść danie z bułką, tortillą, nachosem itd.

Smacznego!

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Miszlę

Te trzy pomidorki sprawiły że ta paciaja wygląda jak wykwintne danie. Pięć gwiazdek ode mnie smiech2

~Kucharz

Lepiej używać świeżego mięsa z jednego kawałka zmielonego w domu czy w sklepie niż paczkowanego, które nie jest już świeże, jest mieszaniną mięs od różnych zwierząt, zawiera dodatek tłuszczu, wody i odpadów zwierzęcych, które zwiększają jego masę oraz dodatek konserwantów, aby mogło stać na półce sklepowej tydzień.

~Ram

Smakowite, trza zrobić!

~Kebabmonster

Ale zmaltretowalem ortografie

~Kebabmonster

No....
To chyba pierwsze danie tutaj prezentowane. Ktore bym zjadł. Jest mieso, są warzywa strączkowe, świeże warzywa. Bardzo pożywne. Kilka drobiazgow bym zmienił. Użył bym swiezych papryczek chili, papryke w proszku przesmazyl bym na tluszczu na samym początku, smazenie uwalnia jej aromat. No i nie podlewal bym wodą tylko bulionem A prazony slonecznik dodał bym na końcu żeby zachować chrupkosc. Ale generalnie jest ok. Zjadł bym. I popil piwkiem