Zalewajka grzybowa
To przepis na zalewajkę grzybową z jajkiem i kiełbasą. Danie to pamiętają na pewno starsi Czytelnicy, bo taki żureczek gotowały nasze babcie i mamy. Jest bardzo smaczne. Na pewno przypadnie Wam do gustu. Może zrobicie taki na święta?
Przepis na domowy zakwas na żur znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
• 300 g gramów kiełbasy,• 100 gramów boczku,
• garść grzybów,
• cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 5- 6 ziemniaków,
• szklanka zakwasu na żur,
• 2 łyżki śmietany,
• liść laurowy,
• ziele angielskie,
• sól,
• pieprz,
• majeranek.
Wykonanie:
Do zimnej wody włożyć kiełbasę, boczek, opłukane grzyby, liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę, boczek i grzyby. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę, a grzyby w paseczki. Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Posiekać cebulę i czosnek. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać kiełbasę i boczek, przyprawy. Przesmażyć i dodać wszystko do garnka. Gotować do miękkości ziemniaków. Potem dodać zakwas. Zahartować śmietanę i wlać do garnka. Podawać z jajkiem.
Zobacz również
Komentarze