Placki do Tacos z Chili con carne
Dziś przygotujemy samodzielnie tacos. To placki ukształtowane w kieszonkę, z mąki pszennej i kukurydzianej, które można nafaszerować różnymi dodatkami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 3 łyżki masła,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ szklanka ciepłej wody.
Wykonanie:
Mieszamy obie mąki, sól, dodajemy masło. Zagniatamy. Stopniowo dolewamy bardzo ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto. Mąka kukurydziana powoduje, że ciasto robi się kruche. Całość wkładamy do worka foliowego i na pół godziny umieszczamy w lodówce. Spowoduje to, że ciasto zrobi się plastyczne.
Po upływie 30 minut ciasto dzielimy na 6 równych kulek. Pojedynczo wkładamy je do woreczka, a następnie wałkujemy na okrągłe placuszki. Gdybyśmy wałkowali ciasto bezpośrednio na stolnicy, przyklejałoby się nam do powierzchni, a w tym przypadku dodawanie mąki nie byłoby wskazane.
Placuszek rzucamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy bez tłuszczu przez kilkanaście sekund z każdej strony. Dobry jest wówczas, gdy utworzyły się bąbelki i zaczął się rumienić. Zdejmujemy z patelni i delikatnie formujemy np. na wałku od ciasta. Gdy przestygnie, można go nafaszerować dodatkami. Z podanego przepisu wyjdzie około 6 tacos.
Przepis na nadzienie z Chilli con carne znajdziecie TUTAJ, ale równie dobrze można zrobić farsz z kurczaka i warzyw, samych warzyw i grzybów lub z mięsa typu kebab z surówkami.
Komentarze