Makowiec jest nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Według wierzeń
ludowych spożywany w Wigilię ma zapewnić nam szczęście. W moim domu
makowce czy też strucle makowe pieczone są w dużych ilościach. Lubimy je
podjadać od Wigilii do samego sylwestra. Puszyste, drożdżowe ciasto
naszpikowane dużą ilością maku z bakaliami, pachnące miodem łatwo się
przechowuje i długo zachowuje świeżość.
Składniki na drożdżowa strucla makowa
Ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
6 żółtek
180 ml mleka
150 g masła
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
500 g maku
6 białek
250 g cukru
60 g masła
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki miodu
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko
• Tworzenie stron internetowych
•
pozycjonowanie witryn według zasad SEO
• Tworzenie sklepów internetowych
• Projektowanie stron oraz prowadzenie kampanii reklamowych ADS
[p]
Ciasto drożdżowe:
Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodajemy pokruszone
drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut,
aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do dużej miski przesiewamy
mąkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy
zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie,
drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na około godzinę.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy mak z
nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego sitka i lnianej ściereczki. Suchy
mak mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10
minut, po czym odsączamy z wody. Orzechy drobno siekamy, masło roztapiamy
i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Nie
przerywając ubijania dodajemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia się cukru. Do maku dodajemy wszystkie składniki, mieszamy.
Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą część
rozwałkowujemy cienko na prostokątne placki. Nakładamy masę makową,
zostawiając około 2 -3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwijamy ciasno w
rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę. Gotowe strucle
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle smarujemy
roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C.
Pieczemy około 40-50 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy lukrem,
czekoladą lub cukrem pudrem.
Komentarze