Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
W naszym szalonym miescie pizzeri jest do bulu.
I wcale nie sa rewelacyjne.Rzygać sie chce. Jedyna fiori jest w miare godna polecenia. Ale taka pizze można samemu zrobić w domu. Tanio tak samo,a ja mam metode i nietrzeba pieca do pizzy. |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 4959
Dołączył: 5 Paź 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
Miał być przepis na pizzę,a jest opis Twoich problemów gastrycznych.
Po co zakładasz nowy temat,skoro nie masz nic mądrego do powiedzenia? ZAWSZE MÓWIŁEM, ŻE POLITYKĘ I KABARET, POWINNO SIĘ OGLĄDAĆ OSOBNO. |
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Dla takich pajaców jak ty co sie przed kompem onanizują codziennie.
Wystarczy słowo poprosze i podaje przepisik warty wyprobowania. |
|
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Napisz przepis. (poproszę)
|
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Przepis jak przepis podobny do wielu ale jest pewna metoda.
Ciasto: 1/4 kostki drożdzy mieszam z 0,5 szklanki wody lekko cieplej 1 dużą lyżką mąki i 1 łyżką cukru,najlepiej blęderem i odstawiam takie cudo do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce(uwaga naczynie dać większe bo lubi wybuzować). Do miski wsypuje mąke około 0,4 kg i dodaje 3 łyżki oliwy oraz sól 1 łyżke a następnie wspomniany wcześniej zaczyn i mieszam robiąc ciasto (jeżeli trzeba dodać troche mąki to dodaje aż ciasto jest dobrze zrobione,miętole około 10 min. Ciasto dziele na bułeczki wielkości-troszke mniejsze jak kajzerka posypuje mąką i odstawiam na godzinke do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam na maxa i tu wspomniana metoda. W piekarniku umieszczam płytkę ceramiczną taką jak sie na podłodze kładzie, najlepiej żeby był gładka jakias bo lepiej umyć potem. Ja mam o wymiarach 33/33.Płytka nagrzewa sie z piekarnikiem na maxa. Ciasto wałkuje na jakiejś deseczce najlepiej płyta pilśniowa 50/50 cm.Grubość zależy od was ,Podsypuje oczywiście mąką żeby się nie przykleiło. Ciasto gotowe.Nakładam pomidorki z puszki zmiksowanwe z oliwą(kilka łyżek)i 2 ząbki poskiego czosnku,oraz przyprawami(jak kto woli do smaku).Ser żółty na wierzch(najlepiej mozarella lub jakiś inny dobry bo w pizzeriach dają tanie g....o.I na ser co kto lubi. Czyli składniki.Na koniec troszke sera na wierzch i całą pizzę delikatnie ze wpomnianej deseczki wsuwam na nagrzana na maxa płytke w piekarniku.Jak piekarnik jest naprawde nagrzany porządnie to wystarcz 6-7 min i pizza gotowa.Ja testowałem normalne grzanie i z termoobiegiem ale całą robotę robi wspomniana płytka ceramiczna. |
|
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jak bardzo wyrasta i jak z twardością ciasta po upieczniu? Jaka mąka?
|
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ciasto takie jak z dobrej pizzeri np.Fiori mi tam smakuje a mają piec palony drewnem, który pewnie ma ze 300 stopni.
Naprawdę dużo eksperymentowałem z różnymi przepisami z internetu i polecam ten przepis. Wypróbuj. |
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Maka Poznańska tortowa typ 450.Kielce.
|
|
Posty: 269
Dołączył: 29 Lip 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Moje zdolności kulinarne sa bardzo słabe, zazdroszcze zrobienia samemu domowej pizzy też bym chciała mnie już same drożdże przerażają ale fakt z Fiori pizza jest najlepsza i jestem wierna tylko tej pizzeri fakt, że pizze jadam raz na miesiąc bo jakby nie było jest to fast food, ale jak już zamawiam to tylko Fiori
|
|
Posty: 762
Dołączył: 7 Sty 2008r. Skąd: RST/RNI Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja robię tak:
i jest zajebista Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta. |
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Gość rzeczywiście ma ciekawe przepisy i ciekawie gotuje.
|
|
Posty: 1759
Dołączył: 17 Kwie 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ta pizza smakowicie wyglada
|
|
Posty: 143
Dołączył: 16 Lut 2011r. Skąd: Lublin Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Wczoraj robiłem.
Mam meeeega trudny przepis. 2 szklanki mąki 10g drożdży 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka cukru łyżeczka oliwy/oleju pół łyżeczki soli Drożdże rozpuścić w wodzie w cukrem, dolać do reszty, zagnieść. Jak się śpieszy to nie odstawiać, jak ma się czas to odstawić na 15 min. Udekorować czym się chce, piec 12-14 min w temp. 230*C. https://www.facebook.com/ZdjeciaWKuchni |
|
Posty: 60
Dołączył: 27 Cze 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Pizza w moim wykonianiu
2 szklanki mąki 10g drożdży 1/2 szklanki mleka łyżeczka oliwy/oleju pół łyżeczki soli Drożdże rozpuszczam w mleku. Do miski wsypuje mąke i rozpuszczone mleko z drożdżami i solą. Wyrabiam ciasto, jak sie odrywa ciasto od reki przykrywam miske i czekam ok 20 min az wyrosnie. Na posmarowana olejem blaszkę rozciągam ciasto. Gdy ciasto jest na całej dugości blaszki samruje całość ketchupem łagodnym a póżnij to kto co woli. Czas pieczenia 30-40 min w 200 stopniach. Jest pyszna |
|
Posty: 173
Dołączył: 10 Marz 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
No to jeszcze mój przepis
Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 50 gr drożdży, 2,5 - 3 szklanki mąki. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, następnie wlewam do miski, dodaję olej, cukier, sól. Całość dokładnie mieszam, następnie dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowuję i wykładam na blachę. Na wierzch wedle uznania, czyli co kto lubi. Ja smaruję ciasto sosem pomidorowym, na to cebula, czosnek, kiełbasa, tuńczyk, papryka czy pieczarki - co mam pod ręką i na co akurat mam ochotę. Grubo startym serem żółtym posypuję na samym końcu. Spróbujcie sami poeksperymentować z przepisami a gwarantuję Wam że już nigdy nie zamówicie żadnej pseudo pizzy z pizzeri, bo Wam nie będzie smakować. A przy okazji samodzielnie robiąc pizzę wychodzi zdecydowanie taniej i wbrew pozorom szybciej. Smacznego |
|
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jak ktoś lubi miękkie uginające się ciasto po upieczeniu to trzeba dodać więcej drożdży.
Najprościej osiągnąć kształt koła- rozwałkować cienko ciasto, przyłożyć dużą miskę do góry dnem i odciąć nadmiar ciasta nożem. Banały, ale jak rozmawiam z ludźmi realnie to wielu na to nie wpadło. |
|
Posty: 670
Dołączył: 7 Gru 2008r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Ja też robię z tego przepisu. Jest super, chrupiące ciasto, nie ugina się pod ciężarem składników ;) Dorastając w tym kraju trzeźwiejemy z marzeń - K.Ś. |
|
Posty: 118
Dołączył: 25 Marz 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Przepis na pizze:
2,5 szkl mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 szkl mleka letniego 6-7 łyżek oleju Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru+ 1 łyżka mąki+ trochę mleka- wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę+ sól+ olej+ mleko wymieszać drewnianą łyżką, dodać zaczyn i wymieszać już ręką, wyrobić ciasto tak, żeby odchodziło od ręki. Można podsypać mąką jak będzie się bardzo kleić. Odstawić do wyrośnięcia. Przepis jest od osoby, która pracowała w piekarni i na takim cieście robili pizzerinki i inne podobne. Ze wszystkich wypróbowanych u nas nr 1. Do tego sos pomidorowy z domowego przecieru z ziołami. Pycha Z tego ciasta robię też parówki w cieście. |
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jeszcze pare przepisów i zrujnujemy stalowowolskie pizzerie.
Ale taka jest prawda,pizza to nieskomplikowana potrawa a nasze pizzerie mogły by sie lepiej starać. Dawać np: szynke parmeńską lub chorizo zamiast najtańszej mielonki. Nie wspomne o dobrej jakości serze żółtym lub innym . A ceny każdy wie jakie są. Stalowowolskim Pizzermenom (skrytożercom) mówimy NIE!!!! |
|
Posty: 4959
Dołączył: 5 Paź 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
Jak widzę,tym co jest najważniejsze w życiu wielu osób są pizzerie i kebabownie.
To jak w "tefałenie 24"transmisje z Watykanu i procesu matki Madzi. Na okrągło. Nic dziwnego,skoro monotonna i uboga dieta prowadzi do awitaminozy,a ta np.do choroby beri-beri. ZAWSZE MÓWIŁEM, ŻE POLITYKĘ I KABARET, POWINNO SIĘ OGLĄDAĆ OSOBNO. |
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jusek kolego. Strzep sobie małego i naprawde udzielaj się gdzie indziej,
jak nic mądrego nie masz do powiedzenia na temat diety oraz jedzenia. |
|
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
A pozatym nie nakręcaj Tematu.
|
|
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Jak widzę,tym co jest najważniejsze w życiu wielu osób są pizzerie i kebabownie. To jak w \"tefałenie 24\"transmisje z Watykanu i procesu matki Madzi. Na okrągło. Nic dziwnego,skoro monotonna i uboga dieta prowadzi do awitaminozy,a ta np.do choroby beri-beri. Tak. Pizze kebaby i trawniki. W wielu waszych przepisach nie ma wspominki o tym, że mozzarelle można nałożyć w połowie pieczenia. |
|
Posty: 66
Dołączył: 1 Lis 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Zupełnie nie rozumiem, po co odstawiać ciasto do wyrośnięcia, by je później wałkować Ciasto formuje się palcami w kształcie koła lub do innej formy, ale wałkować wałkiem ...dziwne? Pracowałem w pizzeri i pierwsze słyszę o "wałkowaniu" ciasta hi
|
|
Posty: 787
Dołączył: 17 Sie 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Materbidy masz rację. Ale wałkowanie to domowy zamiennik profesjonalnego urabiania koła. Jak by w domu robić wszystko tak jak prawdziwa pizza każe to najlepiej jej nie robić bo piekarniki w kuchenkach się do tego nie nadają.
|
|