|
|
|
Wszedł do produkcji w 2015 roku.
Poniżej fotka: https://en.wi(...)w-01.jpg Dotychczas wyprodukowano 16 unikatowych egzemplarzy kolekcjonerskich, dla jednostek reprezentacyjno-defiladowych. W przypadku T-14, zrezygnowano z kostek pancerza reaktywnego, na rzecz pancerza przestrzennego wzorowanego na tureckich czołgach Leopard 2A4NG (turecka modyfikacja ex-niemieckich Leopardów 2A4). Dodano również ckm kal. 12,7 mm na wieżyczce czołgu, zdalnie sterowany myszką komputerową z wnętrza czołgu (ten pomysł z kolei zapożyczono z niemieckiego Leoparda 2A7). Mocniejszy silnik. Używany na czołgach T-90A, silnik Diesla o mocy 950 koni mechanicznych, zastąpiono mocniejszym o mocy 1130 KM. Pozwala na rozwinięcie maksymalnej prędkości 70 km/h (na asfalcie). Jeżeli chodzi o starsze modele czołgów, to rosyjskie wojska pancerne mają obecnie na stanie: - 350 egzemplarzy T-90A; - 450 egzemplarzy T-80 (wersja z pancerzem reaktywnym i silnikiem Diesla zamiast turbiny gazowej); - 1900 T-72 (w tym 600 zmodernizowanych do standardu T-72B3, a więc de facto T-90A). W hangarach, parkach maszyn i na złomowiskach zalega też 2000 wycofanych ze służby czołgów T-64, które rosyjski wywiad wojskowy eksportuje po okazyjnej cenie do samozwańczych Donieckiej i Ługańskiej Republiki Ludowej na wschodzie Ukrainy. Oraz 2500 wycofanych ze służby czołgów T-62 i 2800 wycofanych ze służby czołgów T-55, eksportowanych po okazyjnych cenach do krajów typu Sudan, Libia, Syria, Iran, Pakistan, Korea Północna... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Załóż jeden temat o wojsku i podobnych a nie zaśmiecasz forum coraz to nowymi wątkami.
|
|
|
|
|
Ten temat dotyczy wyłącznie rosyjskich wojsk pancernych, a szczególnie najnowszego czołgu T-14.
|
|
|
|
|
A ten:
http://stalo(...)d=834360 tylko tureckiej modernizacji leoparda jeszcze inny miałeś że jest okazja zaciągnąć się do wojska. Było to nie dalej jak tydzień temu. Ok rozumie, że taka tematyka ogólnie Cie interesuje i nie mam nic przeciwko, ale chyba łatwiej wrzucić to wszystko w jeden worek i prowadzić dyskusje. |
|
|
|
|
niesamowite
|
|
|
|
|
Nacht prowadzi wojnę hybrydowa
wszystkich już obleciał strach |
|
|
|
|
zasieki już postawiłeś nacht i zapasy w terenie pokitrałeś ? a jak tam wódz antek macierewicz vel izaak singer z mossadu ? to od niego masz takie informacje zapewne no no
|
|
|
|
|
CYTAT Nacht prowadzi wojnę hybrydowa wszystkich już obleciał strach taa, normalnie wjeżdża nam ruskimi czołgami na stalową, a to szczwany ciemiężca za dużo tvnu się chyba nałykał |
|
|
|
|
Moje tematy mają charakter informacji technicznej / ciekawostki technologicznej. Z wykształcenia jestem politologiem, ale jest apartyjny. Nie sympatyzuję z żadną partią polityczną.
|
|
|
|
|
A poprzedni twoj nick to Niemiec?
Skąd ta skłonność to naszych zachodnich sąsiadów? |
|
|
|
|
z taką ciekawostką techniczną to właściwie możesz się wypowiadać pośród szarej masy bo ja w latach 80 - siątych pilotowałem f-117 który istniał już od lat zaraz po zakończeniu II wś lecz wiadomo w owych czasach światła dziennego nie dane mu było ujrzeć
|
|
|
|
|
@ Marek 370
Nigdy nie miałem nicku "Niemiec". @ czasemtakbywa Prototyp F-117 powstał w 1985 roku. Wyprodukowano seryjnie 59 sztuk. Ostatnie wycofano ze służby w 2008 roku. |
|
|
|
|
no i widzisz Nacht, takie właśnie dostajesz ciekawostki jak z tym powstaniem w 1985 roku wiesz ja nie mówię ,że źle jest czerpać wiedzę ale nie oszukujmy się potrzebna jest do tego dobra gąbka żeby coś filtrowało
|
|
|
|
|
Właściwie to zbudowano dwa prototypy, z których jeden się rozbił.
Ale temat dotyczy rosyjskiego czołgu T-14 |
|
|
|
|
Jeszcze dużo pracy przed Rosjanami zanim ich T-14 będzie się do czegoś nadawał.
https://www.youtu(...)lW5uRa1E |
|