Jesienna zupa dyniowa

Image

Sezon na dynie otwarty. Proponujemy pyszną zupę dyniową, która skradnie Wasze serca i żołądki. Jesteście gotowi na nowe wyzwanie?

Składniki:

- 400 g dyni,
- 150 g papryki,
- 100 cebuli,
- 120 g marchewki,
- 200 g ziemniaków,
- 1 główka czosnku,
- 50 ml śmietany 30%,
- 10 ml soku z cytryny,
- 10 ml sosu sojowego.

Dynię kroimy na mniejsze części i pozbywamy się z niej gniazd nasiennych. Pestki z dyni można wykorzystać, ale do naszej potrawy nie będą one potrzebne. Na brytfankę wkładamy dynię wraz z pokrojonymi na duże części warzywami (patrz składniki). Dodajemy oliwę (około 10 g), sól, pieprz, tymianek, rozmaryn. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 45 minut. Z upieczonej dyni zdejmujemy skórkę. Przekładamy upieczone warzywa do garnka. Dodajemy obraną z łupinek główkę czosnku. Warzywa zalewamy 1 bulionu. Ma on w całości przykrywać warzywa znajdujące się w garnku. Jeśli dodamy więcej bulionu, zupa może okazać się za rzadka (ale co kto lubi). Do garnka wlewamy: 50 ml śmietanki, 10 mln soku z cytryny, 10 ml sosu sojowego. Wszystko razem blendujemy. Po uzyskaniu jednolitej masy zupę gotujemy jeszcze przez kilka minut. W tym czasie powinna nieco zgęstnieć. Należy uważać żeby się nie przypaliła. Do smaku możemy dodać bazylię, sól, pieprz i paprykę.

Zobacz również: Marmolada z dyni i pomarańczy.





Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.