Dzień otwarty w Ekonomiku

Image

Gimnazjaliście zarówno z naszego, jak i sąsiedniego powiatu tłumnie przybyli na dzień otwarty do ZSP nr 3. Nie zabrakło atrakcji: kulinarnego show finalisty TOP CHEF, wróżb, andrzejkowych, warsztatów, pokazów, degustacji potraw, tańca, śpiewu.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 ma w swojej ofercie takie kierunki, które dają konkretny zawód. W czasach, gdy na rynku pracy mamy wielu wykształconych bezrobotnych warto pomyśleć o konkretnym zawodzie, po którym zdobycie pracy nie jest wcale takie trudne. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli doskonale wpisuje się w potrzeby runku kształcąc w kierunkach, które pozwalają zdobyć pracę.

- Promujemy zawody głównie z branży gastronomiczno- hotelarskiej, ale również jest fototechnik, technik ekonomista, handlowiec, czyli to, z czego szkoła słynie od kilku lat. Staramy się dni otwarte robić atrakcyjne dla młodzieży, żeby się coś działo. Tegoroczne przebiegają pod hasłem "Andrzejki w Ekonomiku"- mówi Paweł Ciołkosz, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli.

Gimnazjaliści, którzy w piątek 21 listopada odwiedzili Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 mieli okazję obejrzeć nowoczesne pracownie, porozmawiać ze starszymi kolegami, a przy tym miło spędzić czas, bowiem dzień otwarty pełen był atrakcji. Jednym słowem, każdy znalazł tu coś dla siebie. Można było np. przy bezalkoholowym drinku czy kawie serwowanej przez młodzież oglądać pokazy baristów. Dużym zainteresowaniem cieszył się punkt degustacji ciast, ciasteczek i innych wyrobów sporządzonych przez uczniów. Chętni mogli skorzystać z lekcji tańca, a wszystko to przy andrzejkowych rytmach i zaczarowanym nastroju. Ci, którzy wolą śpiewać niż tańczyć mogli zaprezentować swój talent podczas karaoke. Nie brakowało różnego rodzaju andrzejkowych zabaw, wróżb, quizów, rebusów, nie tylko po polsku, ale również po angielsku czy niemiecku. Można było także przebierać się w różne stroje i zostać modelem stając przed obiektywem aparatu. Chętnych do modelingu nie brakowało. Uczniowie przygotowywali również andrzejkowe stylizacje. Można było poznać niemieckie zwyczaje adwentowe oraz pod okiem starszych kolegów wykonać specjalne wieńce. Odbył się także Turniej Piłki Nożnej Dziewcząt Szkół Gimnazjalnych o Puchar Dyrektora ZSP Nr 3 w Stalowej Woli. W przerwach występowały cheerleaderki.

Dużą atrakcją dnia otartego "Ekonomika" było kulinarne show w wykonaniu finalisty programu TOP CHEF - Dariusza Kuźniaka oraz pokaz umiejętności zawodowych uczniów. Mistrz dzielił się licznymi doświadczeniami jakie zdobył na przestrzeni lat. Zachęcał też uczniów by również spróbowali swoich sił za granicą, np. w sezonie letnim, bo w ten sposób można zdobyć wiedzę i podpatrzeć jak gotują inni.

- Rośnie liczba uczniów, którzy się kształcą w kierunkach gastronomiczno- hotelarskich. Myślę, że na to wpływ ma sytuacja w kraju. Gastronomia się rozwija dość intensywnie, to też przyciąga młodzież. Po absolwentów dość intensywnie zgłaszają się do nas same firmy, które poszukują pracowników. Świadczy to o tym, że rynek pracy po tych kierunkach się poprawia- mówi Paweł Ciołkosz, dyrektor szkoły.

Ci, którzy oglądali kulinarne show mogli się np. przekonać jak chemia, w tym ciekły azot, może przydać się w kuchni. Jak podkreślił Kuźniak jemy oczami, dlatego różne sztuczki z dziedziny fizyki i chemii bardzo przydają się kucharzom.

- Ta kuchnia jest taka mocno chemiczna. Dlatego zachęcam uczniów, żeby uczyli się chemii, fizyki, a nie tylko przedmiotów zawodowych, dlatego myślę, że sprowadzanie do szkoły osób, które mają ogromną wiedzę w tej dziedzinie pomaga też zmotywować uczniów do nauki. Zachęcić ich przede wszystkim trzeba do tego, że trzeba się tego zawodu uczyć i jest to ogromna szansa żeby się przebić, żeby wykonywać w życiu ciekawą pracę. Myślę, że musimy pokazywać wszystko co się w gastronomii dzieje. W zeszły roku był doktor Rusak, który preferuje kuchnię tradycyjną, w tym roku jest pan Dariusz Kuźniak, który zachęca do kuchni molekularnej, tak że nie można ograniczać się tylko do jednego rodzaju kuchni- mówi Paweł Ciołkosz, dyrektor "Ekonomika".

Materiał video

Przewiń do komentarzy










































Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
grzegorz123

Ekonomik to najlepsza szkoła w Stalowej. Dzień otwarty był świetnie zorganizowany zero nudy taniec,karaoke, pokazy kulinarne idt. Jednak to lekcja tańca najlepsza i do tego śliczna dziewczyna która uczyła kroków pozdrawiam Ja.

~njuans

Hans chcialbys zeby ci ktoras z tych laseczek ktore tam sie ucza dotknela kolana...nie mowiac juz o innych czesciach umiech
ale nie panikuj, nie grozi Ci to umiech

sliczne dziewczyny i super pokaz. BRAWO !

~Hans

A no a potem do hotelu w Londynie albo Niemcom dupy podcierać

~obserwator

Brawo Ekonomik! Świetna impreza. Gratuluę, mimo że jestem z konkurencji :-)

~pan

jesli ktos żre wszystko co mu dadza to politechnika, jesli chce sie nauczyc gotowac i nie tylko to super wybor !

~karambol

Jak ktoś swoją przyszłość chce wiązać z garami to owszem ekonomik, jezeli politechnika to cięzko