NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »
« 1 2
Przeprowadzka do Stalowej Woli z rodziną.,
HIV
HIV
HIV
Ostrzeżenia: 80%
ff
Wysłany: 22 Sty 2025r. 12:34  
No i dobrze, że tak myślisz. Dzięki temu jest możliwe zaniżanie bez żadnych konsekwencji. Bo gdyby większość tak robiła to by musieli coś innego wymyśleć. Ale wystarczy, że 20% tak robi i już to zaburza faktyczną liczbę mieszkańców w danej gminie. Skoro tak jest jak mówisz, to skąd różnica pomiędzy 150 a 220 tysięcy?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Sty 2025r. 12:34  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Sty 2025r. 13:11  
HIV na przykład ja. U mnie zameldowanych jest pięć osób a mieszka dwie i tyle mamy zgłoszonych. Nie wiem jak można wyliczyć liczbę mieszkańców według zużycia wody. Nawiasem mówiąc ciekawe jakie zużycie notuje MZK U mnie jest to około 8 m3/mies. czyli przy pięćdziesięciu tysiącach powinno to być około dwieście tysięcy metrów nie licząc zakładów, restauracji oraz strat w sieci na przykład z hydrantów p.poż.
CYTAT (HIV)
, to skąd różnica pomiędzy 150 a 220 tysięcy?

może właśnie z powyższego?

Prywatna wiadomość 

HIV
HIV
HIV
ff
Wysłany: 22 Sty 2025r. 14:10  
Budynki mieszkalne są osobno opomiarowane od usługowych, handlowych, przemysłowych, hydrantów itd. Przyjmuje się średnio, że 1 osoba zużywa 3m3 wody miesięcznie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Sty 2025r. 17:27  
HIV dlatego o tym wspomniałem, tylko co ze stratami na sieci i hydrantami, z których napełniane są wozy i cysterna straży pożarnej, a które nie są opomiarowane? Napisałeś średnio 3 metry na osobę nie wiem skąd masz te dane i jak to się ma do rzeczywistości. Weź również pod uwagę, że naszym mieście mieszka wielu emerytów, którzy zużywają mniej niż trzy metry miesięcznie, ale to można dyskutować i każdy będzie miał racje oraz się mylił.

Prywatna wiadomość 

HIV
HIV
HIV
ff
Wysłany: 22 Sty 2025r. 18:29  
Każdy dom, blok ma swój własny licznik. Suma wskazań tych liczników daje wynik, a nie ogólne zużycie wody na wyjściu z wodociągów. 3m3 na osobę zawsze były przy założeniach opłat ryczałtowych, gdy nie było liczników. Dlatego to jest średnia. Emeryt zużyje 1 m3 a student 5 m3.

Prywatna wiadomość 

« 1 2

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »