NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 85 86 87 88 89 90 91 ... » »»
Wieści z frontu na Ukrainie,
Ostrzeżenia: 80%
ff
Wysłany: 14 Paź 2023r. 15:31  

Dzień Dobry.

Wczoraj do Rosji przyjechało pociągami towarowymi około 1000 kontenerów z amunicją artyleryjską od Korei Północnej.
Pociski kaliber 152 mm, rakiety ziemi-ziemia kaliber 122 mm i inne ciekawe różności.
Dzisiaj pierwsze skrzynie trafiły już do rosyjskich wojsk walczących na Ukrainie.
Oczywiście w rzeczywistości jest to chińska amunicja artyleryjska, której zdemobilizowane nadwyżki Chiny wysyłają do Korei Północnej.
A teraz Korea Północna sprzedaje to po cenie złomu Rosji.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Paź 2023r. 15:31  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Paź 2023r. 23:56  
CYTAT

Dzień Dobry.
A teraz Korea Północna sprzedaje to po cenie złomu Rosji.

Sprowadzaj ten złom do Polski,a tym samym zarobisz,bo jest droższy niż u kacapów.good

Mam tomciu pytanie.co
Kto ciebie wyprowadza na spacery?potluczony

SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Paź 2023r. 09:29  

1. Chińska Republika Ludowa ma drugi* największy budżet wojskowy na Świecie i około dwa miliony żołnierzy w czynnej służbie.
Prawdopodobnie dysponuje dużymi nadwyżkami amunicji artyleryjskiej które - za pośrednictwem Korei Północnej - można wysyłać Rosji.
Nie żeby przyniosło to po rosyjskiej stronie frontu jakąś rewolucję technologiczną, bo to są cały czas te same modele amunicji, ale rosyjska armia będzie miała tego zwyczajnie więcej i nie będzie musiała "żałować" pozycjom ukraińskiej armii.

2. Ukraińcy się cieszą że Rosjanie tracą na froncie więcej sprzętu wojskowego niż mogą wyprodukować, a Rosjanie się tym nie przejmują bo zaczęli importować z Chin za pośrednictwem Korei Północnej.

3. Świat zrobił się mały.
Na wschód od Unii Europejskiej masz Rosję, dalej Chiny, dalej Stany Zjednoczone i znów Unię Europejską.
O tyle tylko że są dwie przedziałki w postaci Oceanu Spokojnego i Oceanu Atlantyckiego.

* w Chinach jest praca.
W 2023 roku Chiny wydały na wojsko tylko 1.6% PKB, a mimo to wyszło 292 miliardy USD.
Trzy razy więcej niż w 2023 roku na wojsko wydała Rosja (86 miliardów USD).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Paź 2023r. 21:37  

Dobry Wieczór.

Chińska Republika Ludowa produkuje własną wersją rosyjskiego wielolufowego zestawu rakietowego BM-30 i w 2020 roku opracowała dla niego nowe, 2-stopniowe rakiety ziemia-ziemia kaliber 300 mm.
O ile oryginalne rosyjskie rakiety ziemia-ziemia kaliber 300 mm mają zasięg 90 kilometrów, te najnowsze chińskie mają zasięg 160 kilometrów.
Jeżeli więc Chiny - za pośrednictwem Korei Północnej - dostarczą rosyjskiej armii najnowszy model amunicji dla zestawów BM-30, w zasięgu rosyjskiej artylerii polowej znajdą się ukraińskie miasta które od jakiegoś czasu były już bezpieczne.

Poniżej chińska wersja zestawu BM-30, oznaczona jako PHL-03:

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Paź 2023r. 23:25  

Dobry Wieczór.

Według najnowszych szacunków po stronie rosyjskiej jest już około 290 000 poległych żołnierzy / bojowników pro-rosyjskich milicji ludowych.
Armia rosyjska utraciła w szturmach około 5000 czołgów i około 9400 lekko opancerzonych pojazdów bojowych.
Po stronie ukraińskiej jest około 68 000 poległych żołnierzy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Paź 2023r. 12:25  

Wczoraj ukraińska armia po raz pierwszy użyła pocisków balistycznych krótkiego zasięgu typu "ATACMS".
Stany Zjednoczone dostarczyły egzemplarze w wersji M39 z 1990 roku o zasięgu 165 kilometrów.
Celami były rosyjskie warsztaty naprawcze samolotów i helikopterów w okolicach Ługańska, oraz instalacje portowe w Berdiańsku.
W atakach zginęło około 20 rosyjskich żołnierzy, ale straty materialne są po stronie rosyjskiej armii bardzo poważne.
Wersja M39 przenosi głowicę kasetową zawierającą około 58 mniejszych, 4-kilogramowych ładunków wybuchowych które są uwalniane ponad celem.
Ta wersja "ATACMS-sa" posiada jedynie naprowadzanie inercyjne, bez wspomagania nawigacją satelitarną.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Paź 2023r. 17:00  

Dobry Wieczór.

Zbliża się zima.
Po stronie rosyjskiej armii jest około 300 000 poległych żołnierzy / bojowników pro-rosyjskich milicji ludowych.
Po stronie ukraińskiej armii jest około 70 000 poległych żołnierzy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Paź 2023r. 01:07  
CYTAT

Dobry Wieczór.

Zbliża się zima.
Po stronie rosyjskiej armii jest około 300 000 poległych żołnierzy / bojowników pro-rosyjskich milicji ludowych.
Po stronie ukraińskiej armii jest około 70 000 poległych żołnierzy.

"h...ój" mnie to obchodzi,deklu.potluczony

SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Paź 2023r. 12:28  

1. Wczoraj podczas kolejnego nieudanego ataku na Awdijiwkę, rosyjska armia utraciła 63 pojazdy opancerzone:

https://maps.app.goo.gl/MorFcJ6mi7QM8kS66

2. Zapraszam do wspierania mnie.
Można wysyłać przelewy na numer mojego konta bankowego.
Cały czas pozostaję zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Paź 2023r. 15:59  
Józek ! Nie pij tyle umiech

Prywatna wiadomość 

ff

Prywatna wiadomość 

ff

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Paź 2023r. 21:48  

Dobry Wieczór.

Wczoraj rząd Niemiec zdecydował że nie przekaże ukraińskiej armii zaawansowanych manewrujących pocisków rakietowych typu Taurus KEPD 350.
Prawdopodobnie z uwagi na ich zasięg wynoszący aż 500 kilometrów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 20 Paź 2023r. 21:59  
To był niemiecki program wyborczy.

Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 21 Paź 2023r. 12:55  

Dzień Dobry.

1. W toku kolejnego szturmu, wojska rosyjskie posunęły się około 1 kilometra od wschodu w kierunku centrum Awdijiwki.
Ukraińska obrona miasta zaczyna pękać.
2. Rosyjska armia utraciła w walkach około 5 100 czołgów i 9 700 lekko opancerzonych pojazdów bojowych, ale ma do dyspozycji jeszcze około 2 000 czołgów i 7 000 lekko opancerzonych pojazdów bojowych wyciągniętych z rozmaitych parków maszyn i muzeów, świeżo wyprodukowanych lub dowiezionych z Korei Północnej.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Paź 2023r. 13:03  

1. Odnoszę wrażenie że z tą Awdijiwką, to historia podobna do wcześniejszej z Bachmutem.
Jeżeli rosyjska armia poświęci dziesiątki tysięcy żołnierzy i setki pojazdów opancerzonych, to w końcu weźmie miasto.
Ale za jaką cenę ? I po co ?
Przed rosyjską inwazją mieszkało tam 31 tysięcy ludzi.
Obecnie zostało około 1000 mieszkańców (+ wojskowy personel broniący się na ufortyfikowanych pozycjach).
Pośród lokalnych mieszkańców - którzy jeszcze pozostali - zdania są podzielone: jedni uważają że Awdijiwka jest bardziej ukraińska, a inni że bardziej rosyjska.

2. Według najnowszych informacji prosto z frontu, rosyjska armia zaczęła zachodzić Awdijiwkę od północnego-zachodu i południowego-zachodu, przystępując do operacji zamknięcia miasta w okrążeniu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Paź 2023r. 14:18  

Dzień Dobry.

1. Na poniższym zdjęciu satelitarnym widać drogę "542" - to ostatnia biegnąca od zachodu droga do Awdijiwki która pozostała pod kontrolą ukraińskiej armii:

https://maps.app.goo.gl/FHrv4oiWALsAmmxc8

To właśnie tędy ukraińskim obrońcom dowożone są butelki Pepsi, pyszne konserwy wołowe, kabanosy, amunicja i środki czystości (papier toaletowy, maszynki jednorazowe i te sprawy).

2. Strona rosyjska utraciła 20% spośród 1.5 miliona żołnierzy zmobilizowanych do wojny przeciwko Ukrainie.
Co piąty nie wrócił lub wrócił w foliowym worku.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Paź 2023r. 15:56  
CYTAT

@Apas

Piję idealnie.Tyle ,aby się skutecznie nayebać,ale jeszcze nie napierd@lić..good
Twój potrójny,taki sam wpis,świadczy,że brałeś prochy.zaklopotany
Co to było?chytry

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Paź 2023r. 20:57  
CYTAT

To właśnie tędy ukraińskim obrońcom dowożone są butelki Pepsi, pyszne konserwy wołowe, kabanosy

Kebaby z baraniny też ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Paź 2023r. 23:15  
Wspierajmy Rosję bo sie oplaca .uśmiechA Ukraina to teraz teren korporacji USA .Kręcą lody ,a sprzęt wojskowy co od nas dostają pewnie komuś sprzedadzą żeby zarobić.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Paź 2023r. 11:58  
Szampan i kawior?chytry

Prywatna wiadomość 

HIV
HIV
HIV
ff
Wysłany: 27 Paź 2023r. 12:09  
Możecie się śmiać i nie wierzyć w jasnowidzów, parapsychologię itd, ale "zaświaty" przekazują, że masoński, globalistyczny zachód się kończy ok

USA zdychają jak kiedyś imperium rzymskie. To bardzo radosna wiadomość. Chyba, że chcecie 4 rewolucji przemysłowej Klausa Schwaba i bycie kodem QR w 15 minutowym mieście, z obowiązkowym szczepieniem przynajmniej 2 razy w roku, zakazem jedzenia mięsa, posiadania samochodu itd. To nie są żadne teorie spiskowe. To wszystko ustalili globaliści WEF Klausa Schwaba. Putin i Chiny zerwały się ze smyczy globalistów, bo wcześniej także w tym brali udział. Stąd plandemia COV ID 2019. Znakowanie bydła. Dlatego, się mówi żartobliwie, że Putin wyleczył wirusa. Wyleczył, bo zerwał się ze smyczy globalistów. Plan był inny. Putin im go pokrzyżował. Teraz już koniec. BRICS rośnie w siłę. Świat się dzieli coraz bardziej. My jak zwykle po złej stronie mocy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Paź 2023r. 12:35  

Dzień Dobry.

1. Ja aktualnie - od Września do Grudnia 2023 - jestem na zasiłku okresowym z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.
Dali mi 388 złotych miesięcznie.
Oprócz tego znalazłem pod sklepem portfel, z którego zabrałem 592 złote.
Sam portfel z dokumentami odniosłem do sklepu i powiedziałem że taki już znalazłem - wrócił do właściciela.

2. Ukraińska armia wciąż utrzymuje kontrolę nad drogą "542", i tym samym utrzymuje pozycje w Awdijiwce.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 100%
ff
Wysłany: 27 Paź 2023r. 12:53  
CYTAT

Dzień Dobry.

1. Ja aktualnie - od Września do Grudnia 2023 - jestem na zasiłku okresowym z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.
Dali mi 388 złotych miesięcznie.
Oprócz tego znalazłem pod sklepem portfel, z którego zabrałem 592 złote.
Sam portfel z dokumentami odniosłem do sklepu i powiedziałem że taki już znalazłem - wrócił do właściciela.

2. Ukraińska armia wciąż utrzymuje kontrolę nad drogą "542", i tym samym utrzymuje pozycje w Awdijiwce.

Ukradłeś prawie 600 stów. jesteś patusem, nierobem i złodziejem.

Weź ty idź do pracy.

Na świecie są dwa rodzaje ludzi: tacy którzy myślą, że rząd stara się działać w ich najlepszym interesie oraz tacy, którzy myślą - Nathan Fraser
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Paź 2023r. 16:10  

@ Andrzej

Znalazłem, a nie ukradłem.
A resztę zestawu odniosłem do sklepu i zwrócili właścicielowi.
Nawiasem mówiąc, od 1 Października 2023 roku przestępstwo kradzieży zaczyna się powyżej 800 złotych.

Prywatna wiadomość 

«« « ... 85 86 87 88 89 90 91 ... » »»

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »