NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 54 55 56 57 58 59 60 ... » »»
Wieści z frontu na Ukrainie,
Ostrzeżenia: 80%
ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 14:34  

@ jusek

Właśnie 14 Lutego byłem w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu, i wysłali mnie ze skierowaniem na ofertę stażu do klasztoru na ulicy Głębokiej 1.
Ale okazało się że administratorka klasztoru wyjechała na rekolekcje i wróci za ponad tydzień (a termin rozliczenia się ze skierowania to 7 dni), więc zwróciłem skierowanie doradczyni zawodowej w PUP Jarosław.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 14:34  

Prywatna wiadomość 

bzk
bzk
bzk
ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 15:07  
Biednemu zawsze wiatr w oczysmiech2

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 16:18  

Od 1 Marca 2023 w Gminie Wiązownica zaczynają się roboty publiczne, ale doradczyni zawodowa w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu powiedziała mi że Gmina nie będzie mogła wziąć mnie po raz trzeci ponieważ mam już rok doświadczenia na stanowisku robotnika gospodarczego.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 16:21  
CYTAT

Od 1 Marca 2023 w Gminie Wiązownica zaczynają się roboty publiczne, ale w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu powiedzieli mi że Gmina nie będzie mogła wziąć mnie po raz trzeci ponieważ mam już rok doświadczenia na stanowisku robotnika gospodarczego.

Dlaczego cały czas liczysz na urząd pracy ??
Tam się zgłaszają pracodawcy którzy chcą zaoszczędzić na pracownikach, do takich lepiej się nie pchać.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 16:24  

@ administrator

To niech oszczędzają na pracownikach.
Mi to nie przeszkadza.
Abym tylko dostał jakąś pracę.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 16:25  
Narzędzia, papierosy i ubrania sprzedawane przez francuską sieć hipermarketów Auchan zaopatrują rosyjskich żołnierzy na ukraińskim froncie przy współudziale rosyjskiej filii przedsiębiorstwa, pisze w piątek francuski dziennik "Le Monde".

Liberalne sankcje cool girl

Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 17:30  
CYTAT
Narzędzia, papierosy i ubrania sprzedawane przez francuską sieć hipermarketów Auchan zaopatrują rosyjskich żołnierzy na ukraińskim froncie przy współudziale rosyjskiej filii przedsiębiorstwa, pisze w piątek francuski dziennik "Le Monde".

Liberalne sankcje cool girl

Lista takich firm jest długa. Ich tłumaczenia dlaczego zostali w Rosji są wręcz śmieszne. To ludzie mogli by wymusić na nich decyzję, ale wola iść kupić kilka groszy taniej niż bojkotować.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 17:48  
Czy to podpada pod ewropejski Trybunał Poprawności czy tylko My ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 18:01  

Dobry Wieczór.

1. Są już najnowsze szacunki odnośnie strat rosyjskich wojsk inwazyjnych na Ukrainie:

- około 141 000 zabitych żołnierzy / bojowników pro-rosyjskich milicji ludowych / pro-rosyjskich najemników od Wagnera;
- 6.5 tysiąca lekko opancerzonych pojazdów bojowych (BMP i BTR);
- 3.3 tysiąca czołgów;
- 2.3 tysiąca haubic samobieżnych;
- 467 wielolufowych wyrzutni rakiet ziemia-ziemia;
- 298 samolotów bojowych;
- 287 helikopterów;
- 241 samobieżnych zestawów przeciwlotniczych.

Po stronie ukraińskiej jest około 32 000 zabitych żołnierzy.

2. Armia rosyjska nie robi żadnych postępów wokół Bakhmut'u i Wuhledar'u.
Jednak z drugiej strony, armia ukraińska nie jest w stanie ponownie zbliżyć się od zachodu do Svatove i Kreminnej, ani odbić Soledaru.
Stronie ukraińskiej dramatycznie brakuje żołnierzy - zwyczajnie brakuje "siły żywej" do obsadzania okopów w polach.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 19:50  
O tym, że Rosjanie wywożą nielegalnie ukraińskie dzieci wgłąb swojego kraju wiemy już od początku wojny. Przeraża jednak fakt liczba nieletnich, których odebrano rodzicom, opiekunom. Dmytro Łubinec, rzecznik praw człowieka Ukrainy, cytowany przez Ukrinform przekazał, że liczba wywiezionych maluchów może oscylować w pobliżu 150 tysięcy. Nasuwa się jednak pytanie - po co to wszystko Moskalikom...?

Obrazek

Manifest Tymczasowego Rządu Narodowego z 22 stycznia 1863 roku [fragment]

[…] Nikczemny rząd najezdniczy, rozwścieczony oporem męczonej przezeń ofiary, postanowił zadać jej cios stanowczy: porwać kilkadziesiąt tysięcy najdzielniejszych, najgorliwszych jej obrońców, oblec w nienawistny mundur moskiewski i pognać tysiące mil na wieczną nędzę i zatracenie […]. Polska nie chce, nie może, poddać się temu gwałtowi […]. Zastępcy młodzieży walecznej, młodzieży poświęconej, ożywione gorącą miłością Ojczyzny, niezachwianą wiarą w sprawiedliwość i w pomoc Boga, poprzysięgły zrzucić przeklęte jarzmo lub zginąć. Za nią więc, Narodzie Polski, za nią! Po strasznej hańbie niewoli, po niepojętych męczarniach ucisku […], obecnie jedyny legalny Rząd Narodowy, wzywa Cię na pole walki, na pole chwały i zwycięstwa […]. Ty niepodległość Twoją zdobędziesz wielkością męstwa […]. W pierwszej chwili rozpoczęcia świętej walki, Komitet Centralny Narodowy ogłasza wszystkich synów Polski, bez różnicy wiary i rodu, pochodzenia stanu, wolnymi i równymi obywatelami kraju […]. Do broni więc, Narodzie Polski, Litwy i Rusi, do broni! Bo godzina wspólnego wyzwolenia już wybiła […], święty sztandar Orła, Pogoni i Archanioła Michała rozwinięty […]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 20:51  
CYTAT

Mi to nie przeszkadza.
Abym tylko dostał jakąś pracę.

Nie przesadzasz trochę ?
Mają ci na tacy pracę podać ?
Sam nie potrafisz znaleźć ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 21:32  

1. Z najnowszych informacji wynika że "najgorętszym" okresem wojny rosyjsko-ukraińskiej był Styczeń 2023 roku: poległo wtedy około 24 000 rosyjskich żołnierzy / bojowników / najemników i około 6000 ukraińskich żołnierzy / bojowników.

2. W Lutym 2023 roku intensywność walk zaczęła maleć.
Jeżeli uwzględnić zabitych ukraińskich bojowników ze struktur paramilitarnych* (w przypadku strat strony rosyjskiej uwzględniani są wszyscy biorący udział w walkach), to po stronie ukraińskiej jest około 36 000 zabitych żołnierzy / bojowników.

* "Azov", Obrona Terytorialna, uzbrojeni cywile z karabinami "na dowód osobisty", kibice klubów piłkarskich.

3. Zainstalowani na YouTube agenci rosyjskiego wywiadu donoszą że ukraińska Żandarmeria Wojskowa zatrzymuje mężczyzn na ulicach ukraińskich miast i siłą wciąga do samochodów w celu przetransportowania do Wojskowych Centrów Rekrutacji.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 21:43  
Jaka jutro będzie pogoda?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 21:57  

@ Neptun

Ma padać deszcz i wiać wiatr.

Około 17:00 pro-rosyjscy najemnicy od Wagnera zajęli wieś Paraskowijka pomiędzy Krasną Horą (zajętą już wcześniej) a Bakhmut'em:

https://goo.gl/maps/ZZUTzn5RjSDRQSt87

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2023r. 23:09  
Powiedz nam na co Rosja szykuje teraz samoloty ? Będzie jakiś większy atak?
Jeśli tak to kiedy ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 00:18  
Niedługo odpowie,ale ułożenie tarota, trochę potrwa.potluczony
Szklana kula TheBillowi się stłukła, a wróżenie z wnętrzności kota prezesa ,jest jeszcze nieaktualne.nie wiem

SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 08:41  

@ stalowe

Rosyjskie Ministerstwo Obrony Narodowej zamawia głównie myśliwce bombardujące typu Su-34 i wielozadaniowe samoloty bojowe typu Su-35.
Ale rola rosyjskiego lotnictwa w wojnie z Ukrainą jest drugoplanowa, rosyjska armia stawia głównie na artylerię polową.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 09:03  
Gdzie dziś promo na kebsa?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 10:38  

Dzień Dobry.

Rosyjskie wojska lądowe stopniowo zamykają pierścień okrążenia wokół Bakhmut'u od zachodu, zachodząc miasto od północnego-zachodu i południowego-zachodu.
Wydaje się że zamknięcie Bakhmut'u w całkowitym okrążeniu i zajęcie miasta przez stronę rosyjską jest tylko kwestią czasu.
Chyba żeby ukraińska armia ruszyła z jakąś kontrofensywą w Marcu 2023 roku.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 11:41  
CYTAT

Dziś chyba nigdzie.
Ja sobie chyba wyskoczę do Rozwadowa.
Te już mi się przejadły stacja Rozwadów ostatnio mi podchodzi.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 12:30  

1. Gdybym ja miał jechać na front, to chciałbym karabin AKMS i dwa "bębny" (okrągłe magazynki o pojemności po 75 naboi).
Najlepiej uklęknąć za drzewem i lewą ręką objąć pień sosny, opierając karabin z prawej strony drzewa.
W ten sposób pień drzewa zasłania całą twoją klatkę piersiową, brzuch i krocze.

2. Warto zauważyć że rosyjski przemysł produkuje amunicję karabinową (i nie tylko karabinową) dużo taniej niż fabryki w krajach NATO.
Rosyjska fabryka amunicji "Tula" puszcza 1000 nabojów kaliber 7.62 x 39 mm za 410 USD - wychodzi 0.41 USD za nabój, czyli jakieś 2 złote:

https://www.luckygunner.com/7-62x39-122-grain-fmj-maxxtech-essential-steel-1000-rounds

W Polsce wyprodukowanie takiego samego naboju kosztuje jakieś 7 złotych.
Paradoksalnie wspieranie ukraińskiej armii było by najtańsze gdyby NATO zamawiało amunicję karabinową w Rosji i potem wysyłało ukraińskiej armii.

3. Zagraniczne agencje wywiadowcze informują o dramatycznej sytuacji w Polsce - nie ma tu pracy, ani zasiłków dla bezrobotnych.
W ciągu zaledwie kilku ostatnich lat, populacja kraju spadła o 0.5 miliona ludzi z 38.2 do 37.7 miliona.
Ludzie przychodzą do Powiatowych Urzędów Pracy tylko po to żeby zabrać z toalety rolkę papieru toaletowego i pogrzebać w koszach przed wejściem za niedopalonymi papierosami.
Polski rząd nic z tym nie robi.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 14:01  
CYTAT
CYTAT

Dziś chyba nigdzie.

Dzięki za info.
Nie jadłem jeszcze w Rozwadzowie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 14:55  
CYTAT
CYTAT

Dziś chyba nigdzie.

Mięsko mają z Lublina kraftowe, jakiś youtuber kebabowiec bardzo je zachwala. Próbowałem wołowe i kurczaka, oba na plus.
Tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość bo pomału robią spi

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 17:14  

Poniżej mogą Państwo zobaczyć rosyjskich artylerzystów na południe od Wuhledar'u:

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2023r. 17:35  
Ja już po kebabiku.
Narobiłeś mi Neptun ochoty umiech

Dziś odbyło się bez surówek.smiech2

Prywatna wiadomość 

«« « ... 54 55 56 57 58 59 60 ... » »»

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »