NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 107 108 109 110
Wieści z frontu na Ukrainie,
ff
Wysłany: 21 Lut 2025r. 23:11  

W TYM TEMACIE

Kłamstwo:
CYTAT

Dobry Wieczór.
Poniżej można zobaczyć rosyjskich żołnierzy wkraczających do zdobytego miasteczka Toretsk na wschodzie Ukrainy:
Obrazek

Obrazek
Rosyjska propaganda !
CYTAT

Ale jestem na bieżąco z kanałami rosyjskimi.

Dezinformacja:
CYTAT
Wiadomo już że na Ukrainę
prawdopodobnie pojadą żołnierze z Wielkiej Brytanii, Polski i Szwecji, aby patrolować linię rozgraniczenia wojsk.

Nie przewidujemy wysłania polskich żołnierzy na teren Ukrainy, natomiast będziemy wspierali państwa, które ewentualnie będą chciały takich gwarancji udzielić - powiedział w poniedziałek premier Donald Tusk

Obrazek

Obrazek

https://www.money.pl/gospodarka/jasna-deklaracja-ministra-obrony-narodowej-polska-nie-wysle-zolnierzy-na-ukraine-7127241354185536a.html

https://www.rp.pl/dyplomacja/art41817411-europejskie-wojska-na-ukrainie-polska-nie-wysle-zolnierzy-niemcy-i-wlochy-sceptyczne

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/polscy-zolnierze-w-ukrainie-kolejnosc-elektoratow-w-sondazu-zaskakuje/6dwr0fg

Uważam że Tomasz Wawruszko to prorosyjski propagandzista.

Ps. W w najbliższym czasie wyśle do tych ministerstw i instytucji do których koresponduje link z tym tematem aby zobaczyli z kim mają do czynienia. Także do urzędu pracy aby skierowali sprawę do ośrodka pomocy społecznej by wysłali go na leczenie.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Lut 2025r. 23:11  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2025r. 11:45  

@ e2rdƨ

Nie siej teorii spiskowych na mój temat jeżeli nie masz dowodów.
I nie wyrażam zgody na posługiwanie się moimi danymi osobowymi (w oparciu o RODO - Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych).
Ja tutaj nie wstawiam twoich danych osobowych.
Fajnie że wiesz kim jestem, ale zachowaj to dla siebie.

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2025r. 15:04  
Używam danych które sam upubliczniłeś w sieci , nawet na tym portalu. Także sorry Gregory. A opinie na na czyjś temat wyrażać mogę gdzie chce i kiedy chce, immunitetu nie mam więc nie martwię się że mi zabiorą jak Patrykowi jakiemu za polubienie postów.
Dla mnie dowodem są twoje wpisy dezinformacyjne, kłamliwe często wymyślone w tym temacie abym mógł stwierdzić że trzymasz stronę rosyjską.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2025r. 15:34  

1. W teorii, każdy kto informuje o jakichś sukcesach armii rosyjskiej na Ukrainie może zostać posądzonym o bycie pro-rosyjskim.
To że armia rosyjska zajęła miasteczko Toretsk jest faktem, a że źle dobrałem zdjęcie... cóż, jestem tylko bezrobotnym politologiem a nie jakimś urzędnikiem pracującym w Ministerstwie Obrony Narodowej.
2. Tymczasem Department Obrony Stanów Zjednoczonych donosi że Prezydent Zełeński jednak podpisze papier i zastawi ukraińskie złoża metali rzadkich o wartości 500 miliardów USD pod dalszą pomoc wojskową Stanów Zjednoczonych.

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 22 Lut 2025r. 20:25  
Nie kompromituj się. Zamknij temat.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Lut 2025r. 11:46  

Dzień Dobry.

1. Są już najnowsze wiadomości z rosyjskiego Obwodu Kurskiego: wojska ukraińskie zostały rozbite i cofają się w kierunku granicy.
Prawdopodobnie wynika to z tego że armia ukraińska przestała wysyłać tam świeże formacje wojskowe, a te wysłane wcześniej zwyczajnie się "wykrwawiły" pod naporem rosyjskich wojsk wewnętrznych i wojsk północnokoreańskich.

2. Tymczasem na Białorusi ogłoszono - w ramach ćwiczeń - powszechną mobilizację wojskową.
Zapewne jednak będzie miała charakter selektywny: obejmie osoby o umiejętnościach szczególnie przydatnych dla wojska, osoby najlepiej pasujące do służby wojskowej pod względem wieku i kategorii wojskowej.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Marz 2025r. 09:09  

Dzień Dobry.

1. Dzisiaj miała miejsce wymiana ognia artyleryjskiego na granicy ukraińsko - rosyjskiej, tuż przy wschodniej granicy Białorusi.
W odpowiedzi na zaistniałą sytuacją, Białoruś skierowała na granicę z Ukrainą jednostki artylerii rakietowej w celu odpowiedzenia na potencjalny ostrzał transgraniczny z terytorium Ukrainy.
2. Sytuacja na granicy polsko - białoruskiej jest spokojna.
Strona białoruska nadal zabiega o przywrócenie normalnej, swobodnej wymiany handlowej z Polską co jest bardzo ważne dla białoruskiej gospodarki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Marz 2025r. 11:21  

Dzień Dobry.

Sytuacja dyplomatyczna wokół Ukrainy jest skomplikowana.
Zasadniczo istnieją trzy możliwości:
1. Podpisanie przez Prezydenta Ukrainy kwitu na dostarczenie Stanom Zjednoczonym minerałów o wartości 500 miliardów USD, aby USA kontynuowały dostarczanie pomocy wojskowej Ukrainie;
2. Kontynuowanie wojny z Rosją w oparciu o pomoc wojskową europejskich krajów członkowskich NATO i zasoby własne Ukrainy, bez wsparcia Stanów Zjednoczonych.
3. Zawarcie przez ukraiński rząd kompromisu terytorialnego z Federacją Rosyjską, przy czym strona rosyjska chce:
- zachować Krym;
- dostać całe Donieckie Zagłębie Węglowe aż do granicy administracyjnej Obwodu Dniepropietrowskiego;
- rezygnacji Zełeńskiego z funkcji Prezydenta Ukrainy i rozpisania nowych wyborów na Ukrainie (zarówno prezydenckich jak i parlamentarnych).

Obecnie najbardziej prawdopodobny jest scenariusz nr "2", co oznacza że od Kwietnia 2025 roku ukraińskie wojska lądowe będą zmuszone do skompresowania obrony poprzez opuszczenie wielu miejscowości na wschodzie Ukrainy.
Głównie z powodu braków personalnych, których ukraińskie Wojskowe Centra Rekrutacji nie są w stanie uzupełnić nawet pomimo "odławiania" spod domów rezerwistów którzy na codzień ukrywają się przed poborem.
Wiele z tych osób cierpi na zaburzenia psychiczne i sam widok wojskowego busa wywołuje u nich napad paniki.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Marz 2025r. 10:42  

Dzień Dobry.

1. Armia rosyjska stopniowo wypiera wojska ukraińskie z rosyjskiego Obwodu Kurskiego.
2. Na samej Ukrainie, sytuacja na froncie wydaje się być stabilna.
Pokrowsk, miasteczko Udaczne leżące na zachód od Pokrowska i strategiczna kopalnia węgla koksującego "Pokrowske" są cały czas pod kontrolą ukraińskiej armii:

https://maps.app.goo.gl/pJfs9ZPV9Du4bBnh8

3. Poniżej mogą Państwo zobaczyć zniszczone i zarośnięte krzakami - samosiejkami osiedle w Pokrowsku:

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Marz 2025r. 16:03  

Dzień Dobry.

1. Armia rosyjska dokonała pewnych postępów na Froncie Wschodnim, zajmując wieś Kostiantynopil:

https://maps.app.goo.gl/uaHyVZgTbVRRzKRf8

Walki o tę wieś trwały od dłuższego czasu, ostatecznie została w większości wyburzona ogniem rosyjskiej artylerii polowej.

2. Armia rosyjska jest bliska odzyskania kontroli nad miastem Sudża i tym samym całkowitego wyparcia wojsk ukraińskich z rosyjskiego Obwodu Kurskiego:

https://maps.app.goo.gl/RkrefnioyU4xmPPeA

Walczy tam około 60 000 rosyjskich żołnierzy wspieranych przez około 20 000 żołnierzy północnokoreańskich.

3. Armia ukraińska skupia swoje wysiłki na obronie Pokrowska i miasteczka Udaczne leżącego na zachód od Pokrowska.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Marz 2025r. 21:21  

Dobry Wieczór.

Straszny populizm administracji Prezydenta Donalda Trumpa dał o sobie znać.
Stany Zjednoczone wznowiły przekazywanie informacji wywiadowczych stronie ukraińskiej w zamian za wyrażenie przez ukraiński rząd zgody na 30-dniowy rozejm, zaś rząd Ukrainy oświadczył że teraz Stany Zjednoczone muszą przekonać Rosję.
Prezydent Trump na to że załatwi to jutro umiech
Oczywiście o żadnym rozejmie nie może być mowy, ponieważ:
- Ukrainy i Federacja Rosyjska nie podjęły bezpośrednich negocjacji na rzecz uzgodnienia linii rozgraniczenia wojsk, a więc wstępnego ustalenia przebiegu nowej granicy ukraińsko - rosyjskiej;
- Rada Bezpieczeństwa ONZ nie zatwierdziła do tej pory wysłania żadnych sił międzynarodowych które miały by nadzorować zawieszenie broni wzdłuż linii przerwania ognia.

Uaktualnienie dla dnia 12 Marca:

Wojska ukraińskie zostały całkowicie wyparte z rosyjskiego Obwodu Kurskiego.
Zwolni to bardzo duże siły rosyjskie i północnokoreańskie które prawdopodobnie zostaną przerzucone na Front Wschodni aby wesprzeć ofensywę w kierunku Pokrowska.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Marz 2025r. 15:55  

Dzień Dobry.

1. Katastrofalna sytuacja w jednym z największych ukraińskich miast, Zaporożu:

https://maps.app.goo.gl/2vc3DpGL4oeP996J7

Wojska rosyjskie zbliżyły się od południa na odległość 15 kilometrów, w wyniku czego miasto znalazło się w zasięgu rosyjskiej artylerii polowej.
Ludność cywilna stopniowo opuszcza Zaporoże, wyjeżdżając na zachód Ukrainy.
Lokalny port lotniczy nie działa od 2022 roku.

2. Ostatnio obejrzałem kilka amatorskich relacji filmowych z Lwowa, przy granicy z Polską.
Miasto stopniowo popada w ruinę z powodu braku środków na usługi komunalne, zapewne z braku środków na zatrudnianie bezrobotnych w ramach robót publicznych.
Brakuje prądu, a nocami na ulicach jest niebezpiecznie.
Turyści z zagranicy są zaczepiani przez patrole Policji i Żandarmerii Wojskowej które wyszukują unikających mobilizacji rezerwistów, więc należy zawsze mieć przy sobie dokument potwierdzający że jest się obcokrajowcem.
Ostatnio w Przemyślu, podczas odprawy pasażerów pociągu jadącego na Ukrainę, zatrzymano 35-letnią Ukrainę poszukiwaną przez władze Kazachstanu za handel ludzkimi nerkami.
Pytanie, skąd te nerki brała ? I co robiła w Polsce ?
Ogólnie, sugeruję nie zapuszczać się na terytorium Ukrainy.

Prywatna wiadomość 

«« « ... 107 108 109 110

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »