NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 101 102 103 104 105 »
Wieści z frontu na Ukrainie,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Sty 2025r. 18:42  

Dobry Wieczór.

1. W Pokrowsku zaczął się już Nowy Rok 2025:

Obrazek

Fale uderzeniowe generowane przez 152-mm pociski burzące są na tyle silne że wydzierają okna i drzwi razem z framugami.
Lokalna ludność zmuszona była przeprowadzić się z mieszkań do piwnic i schronów pod blokami, skąd wychodzi za dnia na szybkie zakupy w osiedlowych sklepach.

2. Rosyjska armia nadal nie zdołała wejść do miasta, tocząc walki na południowych przedmieściach.
Ukraińska armia twierdzi że w Pokrowsku walk nie ma, ale to nie jest prawda.
Rosyjscy żołnierze są 2 kilometry na południe od centrum miasta, podczas gdy karabiny Kałasznikowa niosą do 3 kilometrów (jeżeli ktoś strzeli pod kątem + 45 stopni).
W praktyce oznacza to że można stać na stacji kolejowej w samym centrum miasta i dostać kulkę.
Stąd nie wskazane jest wychodzenie z piwnic w celach innych niż szybkie zakupy spożywcze.

3. Zniszczenia w Pokrowsku:

Obrazek

Obrazek

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Sty 2025r. 18:42  

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Sty 2025r. 23:38  

Dobry Wieczór.

1. Poniżej można zobaczyć rosyjskich żołnierzy podczas misji na Ukrainie:

Obrazek

Rosyjska armia nadal napiera na Pokrowsk od południa, ale wciąż nie jest w stanie wejść do miasta:

https://maps.app.goo.gl/9w7pf8Hgsg4dvpvE8

Pokrowsk broniony jest przez ukraińską 59 Samodzielną Brygadę Strzelców Zmotoryzowanych, złożoną z trzech ochotniczych batalionów Wojsk Obrony Terytorialnej.
Została ściągnięta specjalnie w tym celu z Winnicy.

2. Uaktualnienie dla dnia 06.01.2025:

Wstawiłbym więcej fotek z Pokrowska ale zagraniczni fotoreporterzy uciekli z miasta i nie ma kto robić zdjęć.
W ciągu ostatnich kilku dni wiele osób zostało ranionych odłamkami.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 7 Sty 2025r. 11:47  

Dzień Dobry.

1. Zarówno administracja ukraińskiego Prezydenta Zełeńskiego jak i administracja rosyjskiego Prezydenta Putina odrzuciły plan pokojowy Donalda Trumpa.
A to oznacza że wojna może być kontynuowana "do oporu".
Rzecz w tym że rosyjskiej armii zacznie brakować żołnierzy w Maju 2025 roku gdy straty sięgnął 1 miliona żołnierzy, zaś ukraińskiej armii żołnierzy może zabraknąć... już w Marcu 2025 roku.
Oczywiście nie oznacza to że Ukraina za dwa miesiąca wojnę przegra, ale ukraińska armia będzie musiała po raz kolejny wycofać się z wielu miejscowości aby "skompresować" obronę.
Nie może być tak że jakaś opuszczona ukraińska wieś jest broniona przez pięciu ukraińskich żołnierzy wysadzonych z paki "Żuka" albo jakiegoś "Iveco".

2. W 2022 roku Białoruś nabyła od Rosji cztery mobilne wyrzutnie pocisków balistycznych krótkiego zasięgu typu "Iskander", z zapasem 25 rakiet.
"Iskander" ma zasięg 280 kilometrów, a więc dużo większy niż ex-radzieckie pociski balistyczne krótkiego zasięgu typu "Toczka" (w ich przypadku jest to 120 kilometrów).
W praktyce oznacza to że armia białoruska jest w stanie uderzyć bezpośrednio na Warszawę, bez wchodzenia na terytorium Polski.

Poniżej dwa pociski balistyczne typu "Iskander" na pace mobilnej wyrzutni:

Obrazek

Obok wóz amunicyjny służący do transportu zapasowych rakiet.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Sty 2025r. 22:24  

ZAPRASZAM

Prawdziwa profesjonalna relacja z frontu

https://oko.press/tag/sytuacja-na-froncie

W tym temacie zachęcam do zamieszczania ofert pracy dla bezrobotnego lenia podającego się za politologa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Sty 2025r. 22:27  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Sty 2025r. 13:28  

Dzień Dobry.

1. Poniżej mogą Państwo zobaczyć zdjęcie lotnicze Pokrowska:

Obrazek

To ostatnie ujęcie jakie udało się zarejestrować.
Widać wielkie dymy po wściekłych atakach rosyjskiej artylerii polowej.

2. Uaktualnienie dla dnia 10.01.2025:

Wczoraj ustępująca administracja Prezydenta Joe Biden'a przekazała Ukrainie ostatni pakiet pomoc wojskowej o wartości 500 milionów USD, przeznaczony głównie na amunicję do rakietowych zestawów przeciwlotniczych.
A więc na rakiety przeciwlotnicze.
20 Stycznia władzę przejmuje Donald Trump, który zapowiada ucięcie pomocy wojskowej dla Ukrainy.

2.1 Jak wiadomo, obrona przeciwlotnicza Ukrainy oparta jest głównie o 60 mobilnych zestawów przeciwlotniczych "Buk-M1" z których odpala się dostarczone przez Stany Zjednoczone rakiety ziemia-powietrze RIM-7 Sea Sparrow o zasięgu 15 kilometrów (jako średniego zasięgu) oraz rakiety z zestawu "Patriot" w wersji "A" o zasięgu 70 kilometrów (jako dalekiego zasięgu).
Oba modele rakiet udało się dostosować do ex-radzieckich zestawów "Buk-M1", programując komputery pokładowe rakiet na wykrywanie echa* sygnału z radaru "Buka".
Oprócz tego Ukraina nabyła od "zachodnich partnerów" w sumie siedem baterii "Patriot" ładowanych ulepszonymi rakietami w wersji "PAC-3":
- mają zasięg skuteczny wynoszący 80 kilometrów;
- rakieta leci z prędkością 3 Machów (wersja "A" rozwija 2 Machy) i jest naprowadzana radarowo, aktywnie (posiada własny pokładowy radar i po wystrzeleniu jest niezależna od radaru naziemnego).

* naprowadzanie radarowe, pół-aktywne polega na tym że rakieta naprowadza się na odbite od celu echo fal z naziemnego radaru.

2.2 Polska w 2022 roku nabyła dwie baterie "Patriot", właśnie w wersji "PAC-3", do obrony Warszawy.
Zamówienie obejmowało Cyfrowe Stanowisko Dowodzenia Obroną Przeciwlotniczą (taki barak wojskowy z komputerami), cztery stacje radarowe, 16 wyrzutni rakiet (każda z czterami prowadnicami / rurami) i 203 rakiety.
Teoretycznie obrona przeciwlotnicza Warszawy jest szczelna w promieniu 80 kilometrów (przeciwko samolotom i manewrującym pociskom rakietowym) lub 40 kilometrów (przeciwko nadlatującym z Białorusi lub Obwodu Kalinigradzkiego pociskom balistycznym krótkiego zasięgu "Iskander").
Wciąż jednak nie wiadomo kiedy będą stałe zasiłki dla bezrobotnych zarejestrowanych w powiatowych urzędach pracy.

2.3 Otrzymałem wczoraj list z Kancelarii Premiera z decyzją o odmowie przyznania renty specjalnej.

Napisali mi że:
"Wysyłanie pism do różnych instytucji i organów administracji publicznej z własnymi przemyśleniami, sugestiami, czy opiniami, nie stanowi bowiem wybitnego osiągnięcia, które stanowiłoby podstawę do przyznania renty (...)"

Rząd centralny zawalił sprawę, i sam premier Donald Tusk również.
W wolnych chwilach, mogą Państwo wysyłać e-mail'e na adres kontakt(małpa)kprm.gov.pl aby protestować przeciwko błędnej decyzji polskiego rządu.
Jest to adres Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 16:36  
Szkoda że to nie była decyzja rządu, tylko jakiegoś znudzonego życiem urzędnika, bo byłaby to pierwsza dobra decyzja którą podjęli.nie wiem

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 16:45  

@ e2rdƨ

Sprawa ma oznaczenie: BPRM.ZŚS.270.137.2024
Jeżeli masz wolną chwilę, możesz wysłać e-mail'a do Kancelarii Premiera ze skargą na błędną decyzję w tej sprawie.
Jako uzasadnienie można napisać że decyzja odmowna w tej sprawie jest wbrew interesowi społecznemu i może zagrażać bezpieczeństwu narodowemu państwa, ze względu na moją działalność informacyjną w przestrzeni wirtualnej.
Nadal pozostaję zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu, gdzie jestem przypisany do Pani Asi z pokoju nr 1 - każdy może tam zadzwonić i zapytać o mnie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 17:02  
No to ja się zapytam jak się odniesiesz do linków ofert pracy, które podał e2rdƨ?

Zamierzasz aplikować?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 17:25  

@ starsky

Gdy 2 Stycznia składałem w urzędzie gminy Wiązownica wniosek o najnowszy zasiłek socjalny, napisałem że nie wyjeżdżam zagranicę (to obligatoryjne).
Ale dzwoniłem dzisiaj do PUP Jarosław, i od 15 Stycznia mają być jakieś oferty staży / robót publicznych - oczywiście jestem zainteresowany.
Oprócz tego od 1 Lutego wchodzi reforma powiatowych urzędów pracy i Powiatowy Urząd Pracy w Jarosławiu będzie miał możliwość zlecenia gminie objęcia mnie działaniami aktywizacyjnymi na rzecz reintegracji społecznej jako osobę długotrwale bezrobotną.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 17:46  
CYTAT

@ starsky

Gdy 2 Stycznia składałem w urzędzie gminy Wiązownica wniosek o najnowszy zasiłek socjalny, napisałem że nie wyjeżdżam zagranicę (to obligatoryjne).
Ale dzwoniłem dzisiaj do PUP Jarosław, i od 15 Stycznia mają być jakieś oferty staży / robót publicznych - oczywiście jestem zainteresowany.
Oprócz tego od 1 Lutego wchodzi reforma powiatowych urzędów pracy i Powiatowy Urząd Pracy w Jarosławiu będzie miał możliwość zlecenia gminie objęcia mnie działaniami aktywizacyjnymi na rzecz reintegracji społecznej jako osobę długotrwale bezrobotną.

Nie odpowiedziałeś na pytanie.
Czy aplikowałeś na podane wyżej linki?

Czy może nigdzie nie aplikujesz, tylko czekasz aż pup ci znajdzie pracę?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 20:10  
Wyjaśnij nam dlaczego tyle czasu jesteś bezrobotny ?? Daruj sobie bajki że nie możesz znaleźć pracy. Co robisz całymi dniami ??

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 21:01  

@ stalowe

Przeglądam wiadomości ze Świata, rano pisałem e-mail'a do Centralnej Agencji Wywiadowczej (CIA) Stanów Zjednoczonych żaląc się na decyzję Kancelarii Premiera Donalda Tuska, jeżdżę rowerem do sklepu na drobne zakupy, prowadzę temat na forum Stalowego Miasta...

@ starsky

Chciałbym pójść na jakiś staż albo roboty publiczne, tu na miejscu w Jarosławiu.
Po to dzwoniłem dzisiaj do PUP Jarosław, żeby się o to zapytać.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 21:21  
Powiedz nam dlaczego nie pracujesz? Pracy w naszym kraju nie brakuje w Jarosławiu też.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2025r. 21:55  

1. @ starsky

Właśnie mnie jakoś nikt nie chce zatrudnić.
Stąd pomysł aby pójść na rentę specjalną, i uniezależnić się w ten sposób od zasiłków socjalnych z gminy.

2. Tymczasem w zaroślach pod Warszawą udało się sfotografować jeden z czterech radarów obsługujących dwie baterie "Patriot" mające bronić Warszawy:

Obrazek

Każda bateria składa się z 8 wyrzutni, co w sumie daje 16 wyrzutni rozmieszczonych wokół Warszawy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sty 2025r. 12:44  
CYTAT

1. @ starsky

Stąd pomysł aby pójść na rentę specjalną, i uniezależnić się w ten sposób od zasiłków socjalnych z gminy.

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, wysyłasz cv na ogłoszenia o pracę w różnych portalach?

Robisz cokolwiek w kierunku znalezienia pracy?

Masz 40 lat i chcesz zostać emerytem/rencistą, nie za wcześnie trochę?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sty 2025r. 13:13  

@ starsky

Jakbyś zaliczył 50 skierowań na oferty pracy z Powiatowego Urzędu Pracy w Jarosławiu i nie dostał pracy, też byś myślał o rencie.
O tyle tylko że się jeździ z kartkami żeby pracodawca ci podpisał i podbił że byłeś, a potem odwozisz do urzędu pracy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sty 2025r. 13:36  
CYTAT

@ starsky

Jakbyś zaliczył 50 skierowań na oferty pracy z Powiatowego Urzędu Pracy w Jarosławiu i nie dostał pracy, też byś myślał o rencie.
O tyle tylko że się jeździ z kartkami żeby pracodawca ci podpisał i podbił że byłeś, a potem odwozisz do urzędu pracy.

PUP nie znajdzie ci pracy!

U nich rejestrujesz się po to, żeby mieć ubezpieczenie.
Ten urząd to totalna porażka i marnotrawstwo pieniędzy podatnika.

Pracę się znajduje innymi drogami - ogłoszenia, znajomi itp.

Byłem bezrobotny, i nigdy się nie zdarzyło, żeby mi pup pomógł w znalezieniu roboty.

Inna sprawa, że nigdy nie byłem bezrobotny na dłużej niż parę miesięcy, nie stać mnie na to niestety, też bym sobie zrobił przerwę na kilka lat i pojechał w Bieszczady, ale no cóż...

Wracając do tematu, dalej nie odpowiedziałeś na pytanie.

Czy wysyłasz cv na oferty z portali typu pracuj.pl, olx itp?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sty 2025r. 13:41  
Uważasz się za takiego dobrego politologa i liczysz na urząd pracy ?? zaklopotany
Pracodawców tylko wkur...ją tacy co przychodzą z karteczkami. Normalny człowiek drukuje CV i odwiedza kadry firm, rozmawia z kierownictwem itp. można też aplikować przez internet ale to loteria. Sam pewnie nie przyłożyłes ręki do tego aby zdobyć jakieś zatrudnienie, piszesz że masz rower to zgłoś się do Glovo i rozwoź jedzenie, przynajmniej sobie coś dorobisz. Tematu szukania zatrudnienia unikasz jak ognia, widocznie nie jest ci po drodze do uczciwej pracy. Fajnie jest żyć na czyjś koszt jako darmozjad ?? Popatrz na kobiety które zapierdzielają po marketach, wracają wymordowane po swojej zmianie, a ty chcesz za ich podatki sobie siedzieć w domu. Dla takich pasożytów i więźniów powinni postawić łagry na wzór rosyjskich najlepiej w pobliżu kamieniołomów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sty 2025r. 14:21  

1. @ starsky

Dlatego wspomniałem że "(...) od 1 Lutego wchodzi reforma powiatowych urzędów pracy i Powiatowy Urząd Pracy w Jarosławiu będzie miał możliwość zlecenia gminie objęcia mnie działaniami aktywizacyjnymi na rzecz reintegracji społecznej jako osobę długotrwale bezrobotną."

2. Tymczasem armia ukraińska wzięła do niewoli dwóch żołnierzy północnokoreańskich.
To oznacza że ich rodziny w Korei Północnej trafią do obozów pracy przymusowej aby odpracować hańbę jaką ich krewni przynieśli Korei Północnej, zamiast popełnić samobójstwo lub zastrzelić się nawzajem (co jest opcją oficjalnie preferowaną).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sty 2025r. 15:01  
CYTAT

Pracodawców tylko wkur...ją tacy co przychodzą z karteczkami.

Bo pracodawcy wiedzą że ci z krateczkami to ludzie którzy po prostu nie chcą pracować.

Patrząc na takich nierobów jak nasz politolog zaczynam się zastanawiać czy ten 'przymus pracy' za czasów prl nie był dobrym rozwiązaniem.

Wysłać takiego choćby do sprzątania, grabienia liści czy zamiatania chodników, zarobiłby minimalną krajową a i byłby jakiś pożytek dla społeczeństwa...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Sty 2025r. 17:24  

1. @ starsky

"Wysłać takiego choćby do sprzątania, grabienia liści czy zamiatania chodników, zarobiłby minimalną krajową a i byłby jakiś pożytek dla społeczeństwa..."

Dokładnie. Ja też ciągle to powtarzam.

2. Tymczasem na kanale stacji telewizyjnej CNN na YouTube, forumowicze ze Stanów Zjednoczonych coraz bardziej burzą się przeciwko wysyłaniu pomocy wojskowej Ukrainie.
Narzekają że osoby które straciły domy w wielkich pożarach obejmujących północną część miasta Los Angeles, mogą liczyć na zasiłki socjalne po 750 USD (coś jak u nas 750 PLN).
Domagają się aby Ukraina zwróciła Stanom Zjednoczonym te 200 miliardów USD.

3. Zaktualizowałem swoje informacje i okazało się że tych ex-radzieckich mobilnych zestawów przeciwlotniczych "Buk-M1", Ukrainie zostało tylko 50.
Nie 60. Najwyraźniej 10 zostało wytropionych i zniszczonych przez Rosjan.
Dobra wiadomość jest taka, że w razie gdyby Stany Zjednoczone przestały wysyłać amunicję (rakiet RIM-7 Sea Sparrow), ukraińskie "Buki" można ładować rakietami od włosko-hiszpańskich zestawów "Aspide / Spada 2000" które zostały oparte właśnie o kadłub amerykańskiej rakiety AIM-7 / RIM-7.

AIM-7 to oznaczenie oryginalnej wersji powietrze-powietrze, zaś RIM-7 to oznaczenie wersji ziemia-powietrze.

4. W 2025 roku, ukraińska populacja dostarczanych przez Niemcy zestawów przeciwlotniczych "IRIS-T" ma wzrosnąć do 27, ale są to zestawy obrony bezpośredniej:

Obrazek

Rakieta ma zasięg 12 kilometrów, osiąga wysokość do 8 kilometrów i jest naprowadzana przez elektro-optyczny czujnik podczerwieni (termicznie):

Obrazek

Projekt "IRIS-T" był typowym przykładem projektu ukierunkowanego na wyłudzanie publicznych pieniędzy ze środków krajowych ministerstw obrony narodowej.
W jego rozwój zaangażowane było siedem firm z sześciu europejskich krajów, z których dwie upadły i zostały sprzedane jako "masa upadłościowa".
Koszty oczywiście rosły i obecnie jedna rakieta kosztuje 500 000 Euro.
Dla porównania rakiety RIM-7 Sea Sparrow z demobilu armii Stanów Zjednoczonych chodzą po 150 000 USD i mają zasięg 15 kilometrów.

5. Inną ciekawą bronią ukraińskiej obrony przeciwlotniczej są amerykańsko-norweskie zestawy średniego zasięgu NASAMS, w liczbie 17 sztuk:

Obrazek

Są ładowane rakietami AIM-120 w wersji A/B, pochodzącymi z demobilu Stanów Zjednoczonych.
Oczywiście są to rakiety powietrze-powietrze przeznaczone dla samolotów, ale wymyślono że można odpalać je z ziemi jako rakiety ziemia-powietrze i w ten sposób spożytkować te które zbliżają się do terminu ważności (rok 2026 dla egzemplarzy w wersji A/B).
Zasięg skuteczny zestawu NASAMS wynosi 30 kilometrów, a rakieta naprowadzana jest radarowo / pół-aktywnie.

6. Tymczasem Polska Grupa Zbrojeniowa w Listopadzie 2023 roku podpisała umowę z brytyjską firmą zbrojeniową MBDA UK na wyposażenie polskich Wojsk Lądowych w 23 baterie przeciwlotnicze "Narew":

Obrazek

Każda bateria będzie wyposażona w sześć wyrzutni.
W ramach umowy, w Polsce ma zostać wyprodukowane 1000 rakiet ziemia-powietrze CAMM-ER o zasięgu 45 kilometrów i zdolności rażenia celów na wysokości do 10 kilometrów.
Rakiety mają mieć pokładowy radar (a więc naprowadzanie radarowe / aktywne) który ma jednak bardzo krótki zasięg wykrywania, więc w głównej fazie lotu namiar na cel ma być przekazywany do rakiety przez radiowy hiperlink z naziemnej stacji radarowej.
Moim zdaniem taki schemat naprowadzania może nie być skuteczny przeciwko szybkim lub małym obiektom latającym i oczywiście nie będzie dało się zestrzelić czegoś co leci na wysokości większej niż 10 kilometrów.

P.S. Warto zauważyć że ten temat jest jedynym miejscem w polskim internecie gdzie mogą Państwo zasięgnąć nowin ze świata ukraińskiej i polskiej obrony przeciwlotniczej / przeciwrakietowej.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Sty 2025r. 11:07  
CYTAT

P.S. Warto zauważyć że ten temat jest jedynym miejscem w polskim internecie gdzie mogą Państwo zasięgnąć nowin ze świata ukraińskiej i polskiej obrony przeciwlotniczej / przeciwrakietowej.

Kogo chcesz głąbie oszukać. Wrzucasz skopiowane teksty z innych stron i dodajesz kilka bredni wyssanych z palca od siebie.
Mówiłeś też że nikt inny nie prowadzi relacji dlatego ja :

ZAPRASZAM

Prawdziwa profesjonalna relacja z frontu

https://oko.press/tag/sytuacja-na-froncie

Tutaj przynajmniej wszystkie informacje są prawdziwe, nie ma dodanych żadnych bajek.

O uzbrojeniu możemy sobie poczytać na stronach jak defence24.pl i setkach innych.

Ten temat powinien być zamknięty z powodu podawania przez ciebie dużo fałszywych, nieprawdziwych, niepotwierdzonych i wymyślonych informacji. Co można uznać za szkodliwe działanie na rzecz dezinformacji publicznej.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Sty 2025r. 12:42  
CYTAT

1. @ starsky

2. Tymczasem w zaroślach pod Warszawą udało się sfotografować jeden z czterech radarów obsługujących dwie baterie "Patriot" mające bronić Warszawy:

Obrazek

Każda bateria składa się z 8 wyrzutni, co w sumie daje 16 wyrzutni rozmieszczonych wokół Warszawy.

W jakim celu udostępniasz publicznie takie informacje?
Czy to są wieści z frontu na Ukrainie?
Jesteś świadomym ruskim trolem czy tylko pożytecznym idiotą?
Admin?...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Sty 2025r. 13:56  

@ Sanowy

Ukraina ma "Patrioty", Polska ma "Patrioty"... więc robię porównania.
Są to zestawy ziemia-powietrze średniego zasięgu o zasięgu 80 kilometrów i zdolności rażenia celów na wysokości do 20 kilometrów.
Tymczasem zamówione przez Polskę z Wielkiej Brytanii zestawy "Narew" mają zdolność rażenia celów na wysokości do 10 kilometrów... a więc trochę słabo, ale "Narew" ma być możliwie niskobudżetowych zestawem masowym.
Zwłaszcza że rakiety będą produkowane w Polsce, z więc z tanich materiałów i przy użyciu taniej siły roboczej.

Prywatna wiadomość 

«« « ... 101 102 103 104 105 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »