NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 100 101 102 103 104 105 »
Wieści z frontu na Ukrainie,
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 23 Gru 2024r. 11:47  

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 23 Gru 2024r. 11:47  

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Gru 2024r. 15:30  
Jak widzisz Wiktor, Ukraina też ma swoich pisiorów good

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 23 Gru 2024r. 15:56  

- Polska potrzebuje słabej Ukrainy, gdzie będzie można sprzedać polskie towary, zdobyć tanią siłę roboczą i narzucić swój światopogląd. Teoretyczną porażkę Ukrainy w wojnie postrzegają nie ze względu na tezę, że "Polska stanie się kolejną ofiarą Rosji", ale jako szansę na usunięcie cudzymi rękami potencjalnego konkurenta do roli regionalnego lidera - powiedział Roman Ponomarenko, oficer ukraińskiej brygady "Azov".

1. Ja bym się wcale nie zdziwił gdyby oni kiedyś na tych "Rosomakach" wjechali do Przemyśla, aby oswobodzić mieszkających tam Ukraińców niezadowolonych z wysokości zasiłków socjalnych przyznawanych przez MOPS w Przemyślu.
Może wydawać się to śmieszne, ale taka kolumna ukraińskich "Rosomaków" - zwłaszcza w wersji wyposażonej w 30-milimetrowe działko automatyczne - mogła by zająć Przemyśl w taki sam sposób w jaki wojska ukraińskie zajęły Sudżę w rosyjskim Obwodzie Kurskim.

2. Ukraińskiej armii dramatycznie brakuje jednostek regularnych Wojsk Lądowych, więc regularne Wojska Lądowe bronią miast a okopy w polach pomiędzy miastami są obsadzane przez jednostki paramilitarnych Wojsk Obrony Terytorialnej.
Rosyjska armia przyjęła więc strategię oskrzydlania ukraińskich miast, okrążając je z jednej i z drugiej strony.
Bo przez polowe linie ukraińskich Wojsk Obrony Terytorialnej łatwiej się przebić, a oskrzydlenie stwarza groźbę okrążenia danej miejscowości - co zazwyczaj wystarcza aby ukraińskie regularne Wojska Lądowe wycofały się z danej miejscowości aby uniknąć scenariusza z Mariupola.

2.1 Jako znany i renomowany politolog zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu, jestem w stanie zasymulować taki scenariusz na gruncie polskim.
Poniżej mamy miasto Biała Podlaska:

https://maps.app.goo.gl/QrAJeaw7a5gtqfbq9

Dookoła są pola i jakieś wsie.
Na "dzień dobry" armia rosyjska potraktowała by Białą Podlaską bombardowaniami z powietrza i ostrzałem artylerii polowej.
Następnie z Biarusi, a więc ze wschodu, ruszyły by kolumny rosyjskich, białoruskich i północnokoreańskich wojsk.
Co jednak jeżeli ugrzęzły by na wschodnich przedmieściach, zatrzymane ogniem zaporowym polskiej artylerii polowej, okopanych polskich czołgów i żołnierzy polskiej piechoty uzbrojonych w wyrzutnie kierowanych rakiet przeciwczołgowych ?
Właśnie w takiej sytuacji armia rosyjska zatrzymuje nieudane natarcie "klinem" i rozwija szerszy front długi np. na 8 kilometrów.
Wojska rosyjskie zaczęły by przedzierać się przez pola i lasy na północ i na południe od Białej Podlaskiej, atakując wsie takie jak Grabanów, Rakowiska, Wólka Plebańska (...) bronione tylko przez polskich "terytorialsów".
Teoretycznie z Warszawy mogą przyjechać posiłki, ale pewnie by nie dojechały z uwagi na ataki irańskich dronów-kamikadze.
Ostatecznie Wojsko Polskie musiało by się z Białej Podlaskiej wycofać lub zostało by tam okrążone.
I w ten sposób armia rosyjska weszła by 20 kilometrów wgłąb wschodniej Polski.
Potem Siedlce, potem Mińsk Mazowiecki i powoli dochodzimy do Warszawy.

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 25 Gru 2024r. 09:40  

Dzień Dobry.

1. W ciągu miniowej nocy co najmniej 8 rosyjskich manewrujących pocisków rakietowych trafiło w składy broni i amunicji na obszarze miasta Bursztyn w Obwodzie Iwano-Frankowskim, około 90 kilometrów od polskiej granicy:

https://maps.app.goo.gl/pmbp44gjopfsqFzcA

2. Zawarcie rozejmu spodziewane jest w Marcu 2025 roku.
Do tego czasu polegnie około 1 miliona żołnierzy rosyjskich / północnokoreańskich i około 220 000 żołnierzy ukraińskich.

3. W wolnych chwilach mogą Państwo wysyłać e-mail'e oraz listy tradycyjne do Kancelarii Premiera, prosząc / wnioskując o przyznanie mi renty specjalnej (sprawa: BPRM.ZŚS.270.137.2024.KT).

4. Tymczasem w Pokrowsku zbliża się Sylwester.
Miasto jest coraz bardziej wyludnione i coraz bardziej zrujnowane trwającymi dookoła walkami:

Obrazek

Obrazek

Nieliczni pozostali mieszkańcy wycinają osiedlowe drzewa i krzaki aby pozyskać opał na zimę:

Obrazek

W mieście działają darmowe poidełka z których ludność cywilna może pozyskiwać wodę do picia:

Obrazek

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Gru 2024r. 04:29  

Dzień Dobry.

1. Nawała irańskich dronów i rosyjskich rakiet różnego rodzaju jest taka straszna, że ukraińska obrona przeciwlotnicza co miesiąc "wypala" amunicję o wartości około 1 miliarda USD.
Bywa że w jedną noc idzie około 200 rakiet przeciwlotniczych różnego typu.

2. Północnokoreańscy żołnierze walczący po stronie rosyjskiej armii są bardzo fanatyczni.
Popełniają samobójstwo lub zabijają się nawzajem aby uniknąć wzięcia do niewoli.
Do tej pory armia ukraińska wzięła do niewoli tylko jednego, rannego żołnierza z Korei Północnej który zmarł wkrótce później.
Korea Północna jest w stanie wysłać do walki z Ukrainą nawet do 1 miliona żołnierzy, co najwyraźniej Kim Dzong Unowi się opłaca - rząd rosyjski więcej płaci za ich "wynajem" niż wypracowali by w północnokoreańskich obozach pracy przymusowej.

3.
- Kadyrow: Dam ci pistolet i zastrzelisz się.
- Ukraiński jeniec: Nie.
- Kadyrow: Dlaczego ?
- Ukraiński jeniec: Bo chcę żyć.
- Kadyrow: Dam ci pistolet, zastrzelisz się i umrzesz jak bohater.
- Ukraiński jeniec: Nie.
- Kadyrow: Chcesz zabijać ale nie chcesz umrzeć. To w ten sposób nie działa.
Jedziesz na wojnę żeby zabijać i umrzeć.
To nie jest kreskówka w której masz kilka żyć.

Jak powiedział świętej pamięci Prigożyn: "Jeżeli walczysz, to czasami giniesz. Tak już w życiu jest".

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Gru 2024r. 10:49  

Dzień Dobry.

1. Pod wpływem ciężkich strat, armia rosyjska zaczęła wycofywać się na wschód z ruin miasteczka Czasiw Jar:

Obrazek

Wcześniej wojska rosyjskie zaczęły cofać się na wschód również na północ od Czasiw Jar - próba zajęcia ruin miasteczka Siversk zakończyła się niepowodzeniem:

https://maps.app.goo.gl/1t5qTr4MG1NWVDEz7

2. Poniżej ukraińscy żołnierze na dzikich stepach wokół Czasiw Jar, podczas zimowiska 2024 / 2025:

Obrazek

3. Mimo zaangażowania dużych sił, wojska rosyjskie nadal nie zdołały wejść do Pokrowska - osiągnęły jedynie południowe przedmieścia gdzie ugrzęzły w walkach ulicznych.

4. Wygląda na to, że cała rosyjska inwazja na Ukrainę ugrzęzła i wojska rosyjskie nie są w stanie posuwać się dalej naprzód.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Gru 2024r. 13:08  
CYTAT
3. W wolnych chwilach mogą Państwo wysyłać e-mail'e oraz listy tradycyjne do Kancelarii Premiera, prosząc / wnioskując o przyznanie mi renty specjalnej (sprawa: BPRM.ZŚS.270.137.2024.KT).

Z jakiego powodu uważasz, że należy ci się renta specjalna?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Gru 2024r. 13:58  

@ starsky

Jestem osobą długotrwale bezrobotną (od Grudnia 2021 roku).
W tym czasie zaliczyłem około 50 skierowań na oferty pracy z Powiatowego Urzędu Pracy w Jarosławiu, ale bez sukcesu.
W Lipcu 2024 roku wysłałem e-mail'a do Kancelarii Premiera dzieląc się moimi uwagami odnośnie projektu "Tarczy Wschód", a mój e-mail został przesłany dalej do Ministerstwa Obrony Narodowej i Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (żeby "prześwietliły" mnie te różne służby).
Zaś zasiłki socjalne które dostaję z Urzędu Gminy Wiązownica są zwyczajnie za niskie (na Listopad i Grudzień dostałem po 388 PLN / miesiąc).
Mając rentę specjalną nie szukałbym już pracy której nigdzie dla mnie nie ma, a zamiast tego mógłbym skupić się na prowadzeniu tego tematu.
Ostatecznie zebrał już 318 000 wyświetleń.

P.S. Odnoszę wrażenie że rosyjska armia się "wykrwawiła" z ludzi i sprzętu.
Do tego jeszcze straty gospodarcze: Brazylia ma już PKB wyższe niż Rosja która spadła na 11 miejsce w skali Świata.
Stąd załamanie inwazji.
Oczywiście jest możliwe że rosyjska armia będzie nadal odnosiła lokalne sukcesy w postaci zajęcie jakiejś wsi, ale nie wydaje się być zdolna do opanowania jakiejś większej miejscowości.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Gru 2024r. 19:26  

ZAPRASZAM

Prawdziwa profesjonalna relacja z frontu

https://oko.press/tag/sytuacja-na-froncie

W tym temacie zachęcam do zamieszczania ofert pracy dla bezrobotnego lenia podającego się za politologa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 03:13  

@ e2rdƨ

Wiesz dlaczego dzwon jest głośny ?
Bo w środku jest pusty.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 11:27  
Nie odpowiedziałeś na pytanie, z jakiego powodu uważasz, że należy ci się renta specjalna?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 13:26  

@ starsky

Z powodu sytuacji osobistej oraz szczególnych zasług dla państwa polskiego.
Jestem przecież znanym i renomowanym politologiem, zarejestrowanym w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 14:01  
CYTAT

@ starsky

Z powodu szczególnych zasług dla państwa polskiego.

Jakie to dokładnie są załugi?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 15:34  

@ starsky

Przecież napisałem że dzieliłem się swoimi uwagami odnośnie projektu "Tarczy Wschód" z Kancelarią Premiera, a mój e-mail został przesłany dalej do Ministerstwa Obrony Narodowej i Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.
Najwyraźniej moje uwagi miały znaczenie.
Przecież nie walczyłem w Powstaniu Warszawskim.
Urodziłem się dopiero w 1987 roku.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 16:25  
CYTAT

Wiesz dlaczego dzwon jest głośny ?
Bo w środku jest pusty.

To mogę śmiało powiedzieć że masz głośny łeb.
Czym się pasożyt może zasłużyć państwu?? Jesteś gorszy od menela zbierającego puszki, bo on sam potrafi zarobić na swoje winko.
W ministerstwie mogli przekazać twojego maila żeby inni też mogli się pośmiać. Zrób sobie grupę z literką P to dostaniesz rentę, problemu z tym nie będziesz miał. Współczuję twoim rodzicom że im się taki nieudacznik trafił, pewnie sami się zastanawiają gdzie popełnili błąd. Pamiętaj że kiedyś ich zabraknie i co wtedy zrobisz ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 19:21  

@ e2rdƨ

Jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i nie rozumiesz tego co napisałem, to udzielaj się w tematach intelektualnie mniej wymagających.
Ten temat najwyraźniej nie jest dla ciebie.

P.S. A jak tam twoje e-mail'e do Kancelarii Premiera w sprawie projektu "Tarczy Wschód" ?
Przypuszczam że nie napisałeś ani jednego i masz zerowy wkład w planowanie obrony wschodniej granicy Polski.
Nie potrafisz przełknąć że ktoś może mieć coś rzeczowego do powiedzenia i pisać np. do CIA, jak ja.
Dla ludzi takich jak ty, sukces = zbieranie puszek na zakup wina.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Gru 2024r. 19:59  
Pytasz ile e-maili napisałem ?? Tyle co każdy inny na tym forum czyli zero. Gdybym chciał coś przekazać od siebie do ministerstwa zrobił bym to zwykłą rejestrowaną procedurą podawczą do właściwego organu. E-maila to sobie możesz wysłać ze skargą do sekretariatu ministerstwa że mają krzywo barierki przed wejściem poukładane jak ty swoje klepki w głowie których dużo ci brak.
Zarobienie przez menela kilku złotych na wino poprzez sprzedaż zebranych puszek jest dla mnie dużym sukcesem, w porównaniu do ciebie gdy ty możesz się pochwalić jedynie żebraniem pieniędzy. Dlatego chapeau bas tym którzy potrafią zarobić sami na własne potrzeby nie prosząc o łaskę nikogo.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Gru 2024r. 11:58  

@ e2rdƨ

Rząd centralny co roku dostaje miliardy Euro z Unii Europejskiej, a ty - jeżeli nie będziesz dopominał się o swoje jako bezrobotny obywatel - będziesz zbierał po 30 puszek żeby zarobić 7 PLN (za 1 kilogram aluminium).
W 2025 roku będzie już 80 lat od zakończenia II wojny światowej, i moim zdaniem ludzie zasługują na godne zasiłki socjalne.
Zwłaszcza że populacja Polski spadła już o milion (z 38.5 do 37.5 miliona).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Gru 2024r. 16:28  
Zasiłek socjalny nie powinien nawet istnieć. Ludziom niezdatnym do pracy należy się renta, starszym emerytura. Pracy w naszym kraju nie mogą znaleźć tylko ci którzy nie chcą jej znaleźć. Nawet Ukraińcy czy hindusi bez znajomości języka potrafią znaleźć u nas zatrudnienie. Zasiłki socjalne pogłębiają tylko patologię w kraju.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Gru 2024r. 17:07  

1. @ e2rdƨ

Ja 2 Stycznia 2025 roku jadę do Urzędu Gminy Wiązownica składać wniosek o nowy zasiłek socjalny.
Planuję dzisiaj albo jutro wysłać e-mail'a w tej sprawie, tylko czekam na e-mail'a z mojego banku - na koniec miesiąca zawsze przysyłają mi wyciąg z konta który potem załączam do e-mail'a do urzędu gminy.
E-mail z banku powinien być około północy.

2. Miałem rację odnośnie Ukrainy - armia rosyjska ugrzęzła na całej długości frontu i nie posuwa się już naprzód.
Trwa wojna pozycyjna, i tyle tylko że straty po obu stronach są coraz większe.

3. Sylwester w Pokrowsku:

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Gru 2024r. 18:12  
CYTAT

Ja 2 Stycznia 2025 roku jadę do Urzędu Gminy Wiązownica składać wniosek o nowy zasiłek socjalny.

I co na tym wniosku napiszesz?

"Dzień dobry, mam 40 lat, dwie lewe ręce, utrzymują mnie rodzice, nie chce mi się pracować, dajcie kasę, podaję numer konta i czekam na przelew"?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Gru 2024r. 19:54  
CYTAT

3. Sylwester w Pokrowsku:

Obrazek

Dlaczego kłamiesz zapytaniezapytanie
Zdjęcie jest z 11 grudnia wykonane przez Romana Pilipey'a.

Wyjaśnij nam to oszustwo wykrzyknik

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 31 Gru 2024r. 20:54  

@ starsky

To samo co zawsze, od Września 2023 roku:
"Jestem bezrobotnym zarejestrowanym w PUP Jarosław, nie pracuję dorywczo, nie wyjeżdżam zagranicę.
Prowadzę jednoosobowe gospodarstwo domowe z powodu nieporozumień rodzinnych.
Zwracam się o pomoc finansową na bieżące wydatki."

@ stalowe

Przez 20 dni zmieniło się tam tylko tyle, że spadło kilka więcej rosyjskich pocisków artyleryjskich / bomb lotniczych.
Ale ten dziadek nadal żyje - mieszka w piwnicy pod blokiem.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sty 2025r. 20:47  
CYTAT

Przez 20 dni zmieniło się tam tylko tyle, że spadło kilka więcej rosyjskich pocisków artyleryjskich / bomb lotniczych.
Ale ten dziadek nadal żyje - mieszka w piwnicy pod blokiem.

Hahaha...co tam 20 dni różnicy...
I to ma być ta profesjonalna relacja ??
Wystarczy że się pogoda zmieniła i już jest duża różnica. Dlatego jak wcześniej pisałem:

ZAPRASZAM

Prawdziwa profesjonalna relacja z frontu

https://oko.press/tag/sytuacja-na-froncie

W tym temacie zachęcam do zamieszczania ofert pracy dla bezrobotnego lenia podającego się za politologa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Sty 2025r. 20:48  
Zrób to co ostatnio poproś o usunięcie swojego konta. Powiedziałbym że robisz z siebie idiotę, ale już dawno pokazałeś że nim jesteś.

Prywatna wiadomość 

«« « ... 100 101 102 103 104 105 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »