NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 99 100 101 102
Wieści z frontu na Ukrainie,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 28 Paź 2024r. 11:07  

Dzień Dobry.

1. Rosyjska armia nadal nie jest w stanie wejść do Pokrowska, ale zajęła dzisiaj wieś Wysznewe leżącą na południe od Pokrowska:

https://maps.app.goo.gl/t3kHAsZMxxCT7PeCA

Wieś była broniona przez ukraińską 15 Brygadę Gwardii Narodowej (zmobilizowanych rezerwistów w wieku 60+) która najwyraźniej nie zdołała odeprzeć rosyjskiego natarcia ze wschodu.
Wieś jeszcze wczoraj była pod kontrolą sił ukraińskich.

2. Poniżej widać dworzec kolejowy w Pokrowsku - wiadukt został trafiony lotniczą bombą kierowaną:

Obrazek

W ten sposób rosyjskie lotnictwo zablokowało tory kolejowe, aby uniemożliwić ukraińskiej armii ściągnięcie do strefy walk dodatkowego ciężkiego sprzętu.

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Paź 2024r. 11:07  

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Paź 2024r. 18:33  

Dobry Wieczór.

Życie w Pokrowsku jest ciężkie, zwłaszcza w okresie zimowym.
Poniżej można zobaczyć bezdomną szabrowniczkę:

Obrazek

W mieście nie ma bieżącej wody i dostępna jest tylko taka dowożona w plastikowych bańkach / karnistrach (nie wiem jak to się nazywa):

Obrazek

Poniżej autobus komunikacji miejskiej w Pokrowsku:

Obrazek

Poniżej z kolei można zobaczyć centrum handlowe w Pokrowsku:

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Paź 2024r. 14:01  

Dzień Dobry.

Dziś pierwsze rosyjskie oddziały ekspedycyjne dotarły od południa do miasteczka Kurachowe, nad jeziorem Wowcza, gdzie mieści się ważna elektrociepłownia:

https://maps.app.goo.gl/hDzbZkJSKu1XkE8X6

Lokalne oddziały ukraińskiej obrony terytorialnej stawiają zaciekły opór, ale jutro mają przybyć główne siły rosyjskie z ciężką artylerią polową kaliber 152 mm.

Uaktualnienie dla dnia 01.11.2024:
Rosyjska artyleria polowa prowadzi "przygotowanie gruntu" pod szturm na Kurachowe.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Lis 2024r. 23:30  

Dobry Wieczór.

Wczoraj sytuacja ludności cywilnej w Pokrowsku znacząco się pogorszyła, ponieważ w części miasta ukraińskie władze wojskowe wprowadziły zakaz ruchu dla cywilów.
Uniemożliwia do pozostałej ludności cywilnej swobodne przemieszczanie się po mieście, prawdopodobnie pod groźbą przypadkowego zastrzelenia przez ukraińskich żołnierzy.
Obecnie walki toczą się w odległości 4 kilometrów od Pokrowska:

https://maps.app.goo.gl/qDxnkj6VdpDiSZdJA

Poniżej można zobaczyć zniszczone budynki na przedmieściach:

Obrazek

W 2022 roku w Pokrowsku mieszkało 60 tysięcy ludzi.
Obecnie zostało około 13 tysięcy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Lis 2024r. 21:56  

Dobry Wieczór.

Mimo trudnej sytuacji, w Pokrowsku na bieżąco prowadzone są prace porządkowe aby zapewnić płynność komunikacji samochodowej oraz niedopuścić do wybuchu zarazy.
Wiele budynków jest poważnie uszkodzonych lub całkowicie zniszczonych:

Obrazek

I nie tylko budynków:

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Lis 2024r. 13:14  

Dzień Dobry.

Są już najnowsze wiadomości prosto z Kurachowe.
Rosyjska armia, nacierając od południa przez wieś Suchy Jar, stara się osiągnąć autostradę H-15 aby w ten sposób odciąć Kurachowe od zachodu - pozbawić ukraińską załogę zarówno dostaw zaopatrzenia wojskowego jak i możliwości ewakuacji.

Poniżej mapka:

https://maps.app.goo.gl/uf3XeY6wpbHxK7RCA

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 7 Lis 2024r. 03:50  

Dzień Dobry.

1. A więc zwycięstwo Donalda Trumpa.
Sam Donald Trump ma dwa miliardy USD długów, a za jego poprzedniej kadencji liczba miejsc pracy w USA spadła o ponad dwa miliony... ale demokracja to demokracja, i decyduje większość.
Czego można się spodziewać w kontekście Polski ?
Prawdopodobnie wycofania przez administrację Donalda Trumpa sił wojskowych Stanów Zjednoczonych z Polski.
Czy to groźne ?
Raczej nie, ponieważ relacje polsko - rosyjskie są na tyle dobre że nie ma ryzyka rosyjskiej inwazji na Polskę.
2. Tymczasem na Ukrainie zaczęła się zima, a widoki na odparcie rosyjskiej inwazji malują się w ciemnych barwach.
Wojska rosyjskie zaczęły wdzierać się do Kupiańska i armia ukraińska wycofuje się do ruin Charkowa:

https://maps.app.goo.gl/ieEmeWRxzLxHnCe18

Charków był kiedyś drugim największym miastem Ukrainy, obecnie w większości opuszczonym przez mieszkańców i w stanie ruiny:

Obrazek

Rosyjskie lotnictwo uwalnia kierowane bomby szybujące ponad terytorium Rosji, które przelatują nad granicą i dolatują do Charkowa.
Taka szybująca na rozkładanych skrzydłach bomba, nie mając aktywnego napędu, raczej nie może przelecieć więcej niż 70 kilometrów (jeżeli zostanie uwolniona na dużej wysokości).
Ale Charków jest w odległości 40 kilometrów od granicy i dolatują.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Lis 2024r. 21:33  

Dobry Wieczór.

Prezydent-elekt Donald Trump ogłosił plan zakończenia wojny na Ukrainie:
- Rosja zachowa 20% Ukrainy;
- ustanowiona zostanie długa na 1300 kilometrów linia rozgraniczenia / strefa buforowa wzdłuż aktualnej linii frontu, która miała by zostać obsadzona przez żołnierzy z Polski, Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii;
- Ukraina nie przystąpi do NATO przez najbliższe 20 lat, a więc do roku 2044.

Jeżeli ukraiński rząd odrzuci plan, Stany Zjednoczone wstrzymają pomoc wojskową dla Ukrainy od Lutego 2025 roku.
A jakie jest zdanie Państwa w tej sprawie ?
Bo jeżeli podążać za tym planem, to wychodzi na to że przed nami ostatnie dwa miesiące wojny.

Poniżej mogą Państwo zobaczyć mieszkańców Pokrowska podczas wyprawy po wodę pitną:

Obrazek

Strona rosyjska wydaje się być zadowolona z planu Trump'a.
Rosyjski rząd przyjął do wiadomości z ulgą, że administracja nowego Prezydenta Stanów Zjednoczonych de facto wyraża zgodę na anektowanie okupowanych obszarów Ukrainy przez Federację Rosyjską.

P.S. Oczywiście mogą zdażać się przypadki łamania rozejmu.
Więc jeżeli polscy żołnierze mieli by jeździć na Ukrainę w ramach "misji stabilizacyjnej", po stronie polskiego kontyngentu mogą być ofiary.
Zarówno w wyniku rosyjskich ostrzałów, jak i w wyniku ataków niezadowolonych Ukraińców którzy chcieli więcej darmowego uzbrojenia i najlepiej broń jądrową.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Lis 2024r. 17:37  

Dobry Wieczór.

1. Są już najnowsze wiadomości prosto z Kurachowe - wojska ukraińskie zostały zamknięte w tzw. "kotle", co stawia możliwość ich odwrotu pod znakiem zapytania:

https://maps.app.goo.gl/w9H2xohjEKXKYJsh8

Może powtórzyć się scenariusz z Wuhłedaru, gdzie ukraińskim żołnierzom na ostatnią chwilę wyznaczono odległe miejsca zbiórek skąd mieli zostać ewakuowani przez transportery opancerzone.
Problem w tym że wielu rannych żołnierzy nie było w stanie przebyć kilkuset metrów przez pola, w odpowiednio krótkim czasie.
A transporter odjechał...

2. Poniżej można zobaczyć rosyjskich żołnierzy podczas zimowiska na Ukrainie w sezonie 2024 / 2025:

Obrazek

Warto zwrócić uwagę na zabytkową snajperkę, pamiętającą bitwę o Stalingrad (1941 - 1943).

3. Uaktualnienie dla dnia 10.11.2024:
W "kotle kurachowskim" o powierzchni około 150 kilometrów kwadratowych ugrzęzło co najmniej kilka tysięcy ukraińskich żołnierzy (głównie z paramilitarnych Wojsk Obrony Terytorialnej i rezerwowych jednostek Gwardii Narodowej).

Uaktualnienie dla dnia 12.11.2024:
Rosyjska armia rozpoczęła operację zamknięcia i likwidacji "kotła".

4. Po obu stronach - rosyjskiej i ukraińskiej - poległo już w sumie około 900 000* żołnierzy, w imię przesunięcia granicy o 150 kilometrów na zachód.
Wielu poległych żołnierzy zostało zwyczajnie zjedzonych przez wałęsające się bezpańskie psy.
Czy było warto ?

* około 700 000 rosyjskich i około 200 000 ukraińskich.
Rest in Peace [*]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Lis 2024r. 11:58  

Dzień Dobry.

Poniżej mogą Państwo zobaczyć rozrastający się w przerażającym tempie cmentarz we Lwowie:

Obrazek

To tu miejsce swojego spoczynku znajdują mieszkańcy Lwowa którzy wracają z Frontu Wschodniego:

Obrazek

Poniżej można zobaczyć śliczną ukraińską żołnierkę która przyszła na cmentarz w Lwowie aby pożegnać dwóch towarzyszy którzy wrócili w zalutowanych pojemnikach:

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Lis 2024r. 15:10  

Dzień Dobry.

Od 25 Sierpnia 2024 roku wysyłałem kolejne e-mail'e do Kancelarii Premiera Donalda Tuska z prośbami o przyznanie mi renty specjalnej (przyznawanej uznaniowo przez Premiera).
Ale 5 Listopada 2024 roku dostałem list (BPRM.ZŚS.270.137.2024.KT) z odmową, jako że niby nie mam żadnych nadzwyczajnych / wybitnych zasług dla państwa polskiego.
A przecież ja jestem znanym i renomowanym politologiem pochodzącym ze Stalowej Woli, zarejestrowanym w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu jako bezrobotny.
I nie wiem co robić w takiej sytuacji.
Od Grudnia 2021 roku zaliczyłem około 50 skierowń na oferty pracy z PUP Jarosław i nigdzie pracy nie znalazłem.

P.S. Sprawa miała oznaczenie: "BPRM.ZŚS.270.137.2024"
Jestem zszokowany odmową, bo przecież ten temat zebrał na forum 300 000 wyświetleń.
5 Listopada 2024 roku wysłałem jeszcze jednego e-mail'a do Kancelarii Premiera, w którym wyraziłem swoje zdziwienie i czekam na reakcję.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lis 2024r. 11:18  

Dzień Dobry.

1. Ostatniej nocy ukraińska obrona przeciwlotnicza zestrzeliła rosyjski manewrujący pocisk rakietowy ("cruise") nad Czerwonohradem, zaledwie 20 kilometrów od granicy z Polską:

https://maps.app.goo.gl/NZCebNZpbTWKUcVP8

Szczątki rosyjskiej rakiety spadły na strefę podmiejskich garaży, powodując pożary.
Zginęła jedna 66-letnia kobieta, a dwóch mężczyzn zostało rannych.
Celem był domniemany skład uzbrojenia i amunicji ukraińskiej armii w Czerwonohradzie.
Rosyjska rakieta musiała zostać wystrzelona przez rosyjski bombowiec nad Białorusią lub przez rosyjski okręt podwodny na Morzu Czarnym.

2. Według najnowszych informacji, minionej nocy ukraińska obrona przeciwlotnicza zestrzeliła 140 z 210 rosyjskich rakiet / dronów jakie wleciały w ukraińską przestrzeń powietrzną.

3. Według nieoficjalnych informacji, podrywane polskie F-16 są coraz częściej obserwowane przez białoruskie zestawy ziemia-powietrze dalekiego zasięgu typu S-400.
Aby jak najlepiej poznać charakterystykę echa radarowego które odbijają.
Umożliwi to potencjalnie precyzyjne zaprogramowanie rakiet ziemia-powietrze typu 40N6E o zasięgu 380 kilometrów, a więc będących w stanie dolecieć znad Białorusi nad polskie Podkarpacie.

4. Ustępująca administracja Prezydenta Joe Biden'a wyraziła dzisiaj zgodę na używanie przez ukraińską armią pocisków balistycznych krótkiego zasięgu typu ATACMS do rażenia celów w głębi Rosji.
Nie bardzo wiadomo jednak jakie zastosowanie praktyczne taka decyzja będzie miała, ponieważ USA nie planują wysłać więcej ATACMS-ów, a te już dostarczone mają zasięg 165 kilometrów.
Z kolei dostarczone przez Francję i Wielką Brytanię manewrujące pociski rakietowe SCALP (nazwa francuska) / Storm Shadow (nazwa brytyjska) mają zasięg do 250 kilometrów ale są względnie łatwe do zestrzelenia.
Oprócz tego można je odpalać tylko z samolotów bojowych, a tych ukraińskiej armii brakuje.
ATACMS jest o tyle wygodniejszy w użytkowaniu, że jest odpalany z zestawu HIMARS (a więc z paki ciężarówki, więc nie trzeba lotniska i samolotu).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Tymczasem, w wolnej chwili, mogą Państwo zapoznać się z najnowszymi doniesieniami prosto z południowego Libanu.
Izraelska armia twierdzi że zabiła już ponad 3000 bojowników Hezbollahu, co by oznaczało że po dwóch miesiącach wojny Hezbollah jest na wykończeniu i powstrzymuje izraelską armię ostatkiem sił.
Walki trwają w terenie górzystym, porośniętym krzakami, silnie ufortyfikowanym przez Hezbollah bunkrami i "ziemiankami" - przez dwa miesiące izraelska armia zdołała wejść około 15 kilometrów wgłąb Libanu.
Nie mniej, Hezbollah został zmuszony do wycofania się na drugą linię obrony.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Lis 2024r. 13:28  

Dzień Dobry.

1. Niemiecki rząd nadal odmawia dostarczenia Ukrainie manewrujących pocisków rakietowych typu Taurus KEPD 350, które umożliwiły by ukraińskiemu lotnictwu zniszczenie rosyjskich składów głowic jądrowych wokół Moskwy.
Taurus ma zasięg 500 kilometrów, atakuje cel z góry i jest wyposażony w podwójną głowicę zdolną przebić około 1 metra betonu lub dwa stropy o grubości po 30 - 50 centymetrów każdy.
Wiadomo że rosyjska armia składuje głowice jądrowe głównie wokół Moskwy i zniszczenie ich wyeliminowało by - poprzez fizyczne uszkodzenie - setki rosyjskich głowic jądrowych.
Jeżeli ukraińskie lotnictwo wojskowe miało by odpowiednią broń klasy powietrze-ziemia, a jedynie niemiecko-szwedzki Taurus KEPD 350 ma stosowne możliwości.

Czy zdaniem Państwa, Niemcy powinny wysłać Ukrainie Taurusy ?

2. Według najnowszych szacunków, wojna ukraińsko - rosyjska spowodowała straty materialne o wartości około 1% globalnego PKB (obecnie wynoszącego około 109 bilionów USD).
Brazylia ma już PKB wyższe niż Rosja, przez co Rosja spadła na 11 pozycję.
Polska na miejscu 21.

3. Według moich najnowszych szacunków, rosyjski rząd zmobilizował na potrzeby wojny z Ukrainą już około 3.5 miliona żołnierzy (ponad 2% mieszkańców Federacji Rosyjskiej).
Z których poległo, dostało się do niewoli lub zaginęło na Ukrainie około 725 000.

Prywatna wiadomość 

«« « ... 99 100 101 102

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »