|
![]() |
|
Dzień Dobry. Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
Dzień Dobry. Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Dobry Wieczór. Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Tomaszu, a jak wygląda sprawa w Sądzie Okręgowym w Przemyślu o przymusowe leczenie w szpitalu psychiatrycznym?
|
|
|
![]() |
|
1. Poniżej można zobaczyć relację filmową z Lwowa, po wczorajszym wściekłym ataku rosyjskich dronów: Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Australia, Japonia niechętnie zobowiązują się do kierowanego przez USA azjatyckiego NATO
Obrót USA w Azję chwieje się, ponieważ kluczowi sojusznicy wahają się, aby zaangażować się w obronę Tajwanu w przypadku konfliktu w Chinach Financial Times poinformował, że podsekretarz obrony USA ds. polityki Elbridge Colby zapytał niedawno australijskich i japońskich urzędników obrony, jak ich kraje zareagują na wojnę o Tajwan. Poprosił ich również o zwiększenie wydatków na obronę po tym, jak NATO właśnie zgodziło się to zrobić podczas ostatniego szczytu. Colby uwiarył ten raport, tweetując, że "skoncentrował się na wdrażaniu prezydenckiej "America First", zdroworozsądkowego programu przywracania odstraszania i osiągnięcia pokoju poprzez siłę". Ta sekwencja pokazuje, że Trump 2.0 poważnie myśli o "obróceniu (powrotu) do (wschodniej) Azji" w celu bardziej solidnego powstrzymania Chin. Wymaga to zamrożenia wojny na Ukrainie i zegromadzenia de facto azjatyckiego NATO - oba są jednak niepewne. Jeśli chodzi o pierwsze, Trump jest wciągnięty w "pełzanie misji", podczas gdy ten drugi jest kwestionowany przez niechęć Australii i Japonii do wkroczenia. Aby wyjaśnić, najwyraźniej oczekiwali, że USA wykonają wszystkie "ciężkie podnoszenie", tak jak NATO oczekiwało do niedawna. To wyjaśniałoby, dlaczego nie mieli jasnej odpowiedzi na zapytanie Colby'ego o to, jak ich kraje zareagują na wojnę o Tajwan. Mówiąc najprościej, prawdopodobnie nigdy nie planowali nic zrobić, ujawniając w ten sposób płytkość de facto azjatyckiego NATO, które USA starały się zebrać w ostatnich latach poprzez format AUKUS+. Odnosi się to do trójstronnego AUKUS Australii, Wielkiej Brytanii i USA obok tego, co można określić jako honorowych członków Japonii, Filipin, Korei Południowej i Tajwanu. Australia i Japonia są odpowiednio przewidywane jako kotwice Azji Południowo-Wschodniej i Północno-Wschodniej tego nieformalnego bloku, ale najwyraźniej nie chcą wypełniać ról wojskowych, których oczekuje ich starszy partner w USA. To, co najwyraźniej miały na myśli Stany Zjednoczone, to przynajmniej odgrywanie wspierających ról logistycznych w scenariuszu wojny chińsko-amerykańskiej, ale ich przedstawiciele podobno nie sugerowali tak wiele Colby'emu. To z kolei ujawnia, że obawiają się odwetu ze strony Chin, nawet jeśli nie biorą udziału w walce. Populacja Japonii i wynikająca z tego gęstość gospodarcza sprawiają, że jest ona niezwykle podatna na chińskie ataki rakietowe, podczas gdy niekonwencjonalna wojna może być prowadzona przeciwko Australii poprzez sabotaż i tym podobne. Co więcej, Chiny są ich największymi partnerami handlowymi, co otwiera dodatkowe możliwości odwetu i przymusu. Jednocześnie jednak żaden z nich nie chce, aby Chiny przejęły kontrolę nad tajwańską potęgą produkcji chipów TSMC (jeśli w ogóle przetrwa konflikt spekulacyjny), a tym samym przejęły monopol na globalny przemysł półprzewodników. Stany Zjednoczone też tego nie chcą, ale problem polega na tym, że dwie przewidywane kotwice de facto azjatyckiego NATO nie są skłonne zwiększyć wydatków na obronę ani pozornie pomóc Ameryce w wojnie o Tajwan. |
|
|
![]() |
|
1. @ poczta Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
ah te złe niehumanitarne miny, mam rozumieć że jak ich nie bedzie i wjadą ruscy to nie będą ginąć rolnicy, zbieracze, biegacze i turyści robiący selfie przy słupku granicznym prawda?
|
|
|
![]() |
|
@ marmagula Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
USA i ich sojusznicy nieprzygotowani do odparcia ataków rakietowych
Między 13 a 24 czerwca Iran wystrzelił 574 pociski atakujące Izrael. Niektórzy z nich przeszli, pomimo wysiłków Izraela i USA, aby ich powstrzymać. Do tej pory brakowało nam przekonujących danych pozwalających na przekonującą analizę wyników obrony przeciwrakietowej. Informacje te są częściowo dostarczane przez nowe badanie przeprowadzone przez Jewish Institute for National Security Affairs, think tank z siedzibą w Waszyngtonie, który jest pro-obrony USA i proizraelski. Jest kilka niespodzianek. Największą z nich jest rola THAAD obsługiwana przez personel amerykański w Izraelu i w Zatoce Perskiej. THAAD to system obrony obszaru wysokiego wysokości terminalu. Jest przeznaczony do przechwytywania pocisków balistycznych krótkiego, średniego i dalekiego zasięgu. Przechwytywacze THAAD kosztują 12,7 miliona dolarów każdy, co czyni je drogimi, ale nie tak drogimi jak przechwytywacz AEGIS SM-3 Block 2A, który jest wyceniony na niecałe 28 milionów dolarów za strzał. THAAD to przechwytywacz typu hit-to-kill lub kinetyczny-kill, który nie używa materiałów wybuchowych. Ma pułap operacyjny około 92 mil, więc nie jest zdolny do przecięcia egzoatmosfery (310 do 620 mil). Mówi się, że izraelski przechwytujący na dużych wysokościach, Arrow 3, jest zdolny do przechwytywania w egzoatmosferze. Według raportu JINSA, w czerwcowym konflikcie THAAD przechwycił 47,7 procent wszystkich pocisków wystrzelonych w Izrael, co stanowi nieoczekiwanie wysoki odsetek. W ten sposób Stany Zjednoczone wydały co najmniej 14% wszystkich zapasów przechwytujących THAAD. JINSA twierdzi, że zajmie Lockheed, który produkuje przechwytywacze THAAD, około ośmiu lat, aby uzupełnić zapasy w USA, zakładając, że tempo produkcji nie wzrośnie znacząco. Uwaga: Znamy tylko liczbę irańskich pocisków zestrzelonych przez THAAD (92). Nie wiemy, ile przechwytujących THAAD zostało wystrzelonych, aby zestrzelić irańskie pociski. Liczba 14% reprezentuje zgłoszone zabójstwa, a nie rzeczywistą liczbę strzałów. W związku z tym pozostałe zapasy przechwytywaczy THAAD mogą być mniejsze niż podano w raporcie. Jest kilka ważnych zastrzeżeń. Pierwszym jest to, że USA zaopatrują inne kraje w systemy THAAD. Arabia Saudyjska ma system THAAD dostarczony ze Stanów Zjednoczonych i 50 przechwytujących. Zamówił jednak 360 przechwytujących, których produkcja zajmie lata. Stany Zjednoczone mają również systemy THAAD w Korei Południowej (gdzie są obecnie doniesienia, że Korea Północna zwiększa produkcję rakiet) oraz na Hawajach, Guam i Wake Island. Biorąc pod uwagę chińskie zagrożenie rakietowe i regionalną zmienność, USA mogą być zmuszenić dostawy dla Pacyfiku. Alternatywą jest odpowiedź na AEGIS, bardzo drogi system, który działa na morzu i dlatego nie jest w stanie w pełni chronić baz amerykańskich i sojuszniczych w regionie. Drugim problemem jest przechwytywanie pocisków hipersonicznych. Iran podobno wykorzystał niektóre z nich atakując Izrael. Chiny i Rosja już je mają (np. DF-17 z hipersonicznymi pojazdami szybującymi DF-2F oraz rosyjskimi pociskami balistycznymi Avangard i Oreshnik, a także Kinzhal i Zircon). THAAD prawdopodobnie musi mieć większy zasięg i prędkość, aby przeciwdziałać pociskom hipersonicznym, coś, co zostało zaproponowane (THAAD-ER), ale jeszcze nie zatwierdzone. Izrael ma Arrow 2 i Arrow 3, te ostatnie są w stanie działać w egzoatmosferze. W ostatnim konflikcie Izrael twierdzi, że przechwycił ponad 200 irańskich pocisków, kolejne 258 pocisków nie zostało przechwyconych, ponieważ Izrael zdecydował, że nie uderzą w zaludnione obszary lub infrastrukturę krytyczną. THAAD przechwycił 92 irańskie pociski. Według izraelskich doniesień, pozostawiło to 57 irańskich pocisków, które przebrnęły i wyrządziły szkody. Informacje mówią nam, że ponad połowa irańskich pocisków była niedokładna (z tego czy innego powodu). Mówi nam, że Izrael nie ma odpowiedniej inwentaryzacji przechwytywania pocisków lub zdolności wyrzutni. Najwyraźniej Izrael zdaje sobie sprawę z tej wady, ale to zależy od produkcji w USA, aby pomóc wypełnić luki. Mówi nam również, że Izrael nie może bronić swojego terytorium bez Stanów Zjednoczonych. Wielkie znaczenie THAAD dla obrony Izraela jest kluczowe. Raport JINSA nie uwzględnia irańskich i innych dronów wystrzelonych w kierunku Izraela. Jednak to zagrożenie również się zwielokrotni w przyszłości. (Izrael ma Żelazną Kopułę i Żelazną Belkę, a także może użyć swoich sił powietrznych do zestrzelenia dronów,) Patriot również odegrał rolę w konflikcie, głównie w obronie bazy lotniczej al Udeid w Katarze. Irańczycy wystrzelili 14 pocisków krótkiego i średniego zasięgu w kierunku bazy lotniczej ostatniego dnia konfliktu, a USA zostały wcześniej ostrzeżone o ataku przez Iran. W odpowiedzi USA wystrzeliły 30 Patriotów i przechwyciły 13 z 14 irańskich pocisków. Jeden pocisk przedostał się i uszkodził kopułę komunikacyjną w bazie. Azjatyccy sojusznicy Stanów Zjednoczonych, Japonia i Korea Południowa, również mają ograniczoną obronę przeciwlotniczą, głównie polegając na własnych systemach Patriot lub na Patriot plus AEGIS w przypadku Japonii. Tajwan ma Patriot PAC-3, ale za mało systemów lub pocisków. Obecnie USA byłoby niezwykle trudne do powstrzymania NATO przed masowym atakiem Rosji lub wspierania Japonii i Korei Południowej, nie mówiąc już o Tajwanie, z zapasami de minimis i zbyt małą ilością systemów. Istnieje THAAD w Korei, ale nie w Japonii ani na Tajwanie. Japonia odrzuciła nawet AEGIS Ashore, aby chronić swoje terytorium, chociaż ma cztery statki wyposażone w AEGIS. Tajwan publicznie odrzucił THAAD, co jest niewiarygodnie głupim posunięciem. Krótko mówiąc, USA i ich sojusznicy nie są dobrze przygotowani na ataki rakietowe nasycające i nie mają wystarczającego zasięgu, aby chronić instalacje wojskowe, centra dowodzenia i kontroli, lotniska, porty morskie, a nawet centra logistyczne i fabryki (pomijając ataki skoncentrowane na infrastrukturze krytycznej, jak widzimy na co dzień na Ukrainie). Powinno być oczywiste, że amerykańska baza przemysłowa nie jest gotowa na wyzwanie, że nie ma wystarczającej liczby fabryk i że wydajność (rozumiana pod względem produkcji) jest niska. Pentagon nadal polega na zamawianiu produkcji rakiet z istniejących fabryk, zamiast naprawdę próbować zreformować infrastrukturę produkcyjną, abyśmy mogli dopasować produkcję Rosji, Chin, a nawet Iranu. Stephen Bryen, specjalny korespondent Asia Times i były zastępca amerykańskiego podsekretarza obrony ds. polityki, również wcześniej pełnił funkcję dyrektora wykonawczego think tanku JINSA. |
|
|
![]() |
|
1. @ poczta Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
Politolog, czy zauważyłeś, że sam ze sobą rozmawiasz?
|
|
|
![]() |
|
1. @ magpie Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu |
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|