Posty: 218
Dołączył: 16 Marz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Witam. Gdzie w Stalowej kupię dobre pierogi z kapustą?
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 5
Dołączył: 15 Lis 2021r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Pierogarnia po drugiej stronie hotelu stal
|
|
Posty: 153
Dołączył: 30 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Sklep na staszica, chyba to firmowy sklep mleczarni, między sklepem mięsnym , a apteką. Mają rewelacyjne pierogi z kapustą i pieczarką. Pierogi lepią w piekarni/cukierni rogalik z ulanowa.
|
|
Posty: 18
Dołączył: 24 Paź 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Mam prośbę...
Dopiszcie czy kapusta słodka, czy kwaśna, czy może mieszana? Połowa ludzi ma tu zdecydowane preferencje, a jeżeli zdarzy się mocno kwaśna, to już masakra dla żołądka. Gdybyście podawali cenę za kg, to byłaby już pełnia szczęścia! Ważne też jest ciasto, czy nie zbyt twarde. Siostra kupiła raz rok temu przykładowo pierogi ruskie w pierogarni na Jana Kilińskiego 11A, i ciasto było niejadalne! Wymagało dogotowania, a i tak prawdziwy zakalec. Tak twarde, że trzeba było wyjadać sam środek. Po przekrojeniu krawędzi ciasta w jego środku zakalec. Opinia kogoś z Google: Musicie popracować nad ciastem na pierogi. Ciężkie, grube, "klucha". Dobre ciasto to podstawa. Najlepsze!!! ruskie pierogi z cebulą i smalcem w Stalowej były w pierogarni w Urzędzie Miasta, ale już jej nie ma. Dobre ruskie pierogi są w Lasowiance (są w sklepach Społem) i w miarę dobre w Kaprysie, ale tam i tu drogie. Robi pierogi z kapusty - Lasowianka ? (Dobre?) Ruskie pierogi w Ravioli są najtańsze, ale bez cebuli, pieprzu i prawie bez sera w farszu, prawie same ziemniory! Absolutnie nie polecam. Ruskie pierogi jadłem b. dobre w barach i restauracjach w największych miastach, za komuny były najlepsze, ale absolutnie obłędne mają tylko w barze Społem w Tarnobrzegu przy rynku!!! Błagałem ich o recepturę farszu - bo sami robimy - ale zero info! Powiedzieli, że nie zdradzą tajemnicy za żadne pieniądze :/ Podejrzewam, że to wyselekcjonowana kultura bakterii w produkcji sera, dająca subtelny słodko-winny posmak... A może dodatek innego mleka oprócz krowiego..? To już b. mało prawdopodobne... No bo jakichś cudownych przypraw, w stylu szafranu chyba nie dodają..? Na pewno dodają kolorowego pieprzu (czarny jest gorzki, a smak farszu subtelny) i oprócz cebuli - zblanszowanego leciutko mielonego czosnku, bo jako wielki jego fan go wyczułem - no i sami go dodajemy też. Jest, też inna moja teoria, że dodają vegety (ma glutaminianu sodu), albo sam wręcz glutaminianu sodu (biały proszek), jak ZAWSZE I WSZĘDZIE w pierożkach, czy sajgonkach, w kuchni chińskiej(?!) :[ My polepszaczy sztucznych dzieciom nie dajemy, więc nie próbowałem i nie wiem... |
|
Posty: 491
Dołączył: 30 Lis 2011r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Uszka i pierogi kupiłam po 3 sztuki w Pierogarnia Rondo i niedaleko u Pyzary.
Te z Ronda dramat i syf chociaż tak chwala,u Pyzary kj apusta pieczątka dobrze przyprawione ,ciasto cienkie -dobre Uszka Rondo grube ciasto i grzyby???????? mieszanka z pueczarka i bułka tarta. Pyzary uszka smaczne,ciasto cienkie. Biorę Pyzarowe |
|
Posty: 18
Dołączył: 24 Paź 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Uszka i pierogi kupiłam po 3 sztuki w Pierogarnia Rondo i niedaleko u Pyzary. Gratuluje sprytu. Rozwaliłaś system. (Ja robię tak ze wszystkim). Tak, dobre u Pyzary. Pzdr. |
|
Posty: 10933
Dołączył: 9 Sty 2015r. Skąd: Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Pierogi i uszka ogarnęłam.
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|