|
|
|
CYTAT A coś takiego jak kasze,ryż, makaron (różne rodzaje)to syf a zamiast kartofli szparagi,kalafior czy brokuła nie mogą być? tylko się zapychać pyrami i kotletami? Mogą jak najbardziej. Niestety dla ludzi w tym kraju nawet ziemniaki stają się drogie. Inni liczą na zasiłki. Taka jest polska wersja dobrobytu. PiSowski socjalizm. socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny |
|
|
|
|
socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny |
|
|
|
|
CYTAT Ziemniaki po 3 zł to dopiero poczatek. PISowskie rzady i rozdawnictwo juz zapoczatkowały falę inflacji. Rzad musi sie tłumaczyc skad te ceny i wypadlo na tegoroczna susze. Jednakze mało kto wie ze oznakowane produkty jako Polskie w rzeczywistości sa pochodzenia Egipt, Maroko ect. Wyborcom PISu rownie sie to odbije szeroką czkawką. Obudza sie z letargu przypominajac sobie stare przysłowie "Mądry Polak po szkodzie" Wystarczy wyjechać do 10 kilometrów za miasto i kupić worek ziemniaków po 1,5-2 zł za kilogram. Nie z Maroka tylko bezpośrednio od polskiego rolnika. To chyba obecna partia dała rolnikom możliwość legalnej sprzedaży swoich plonów, bezpośrednio z gospodarstwa lub z miejsc wyznaczonych ? Inną sprawą jest jakość towaru w niskiej cenie. Rolnictwo konwencjonalne miało przyczynić się m.in. do minimalizowania głodu na świecie. W konsekwencji mamy towar niskiej jakości ale w niskiej cenie,zatruwane środowisko naturalne, eliminacje małych gospodarstw itp. Tania żywność marnowana jest w ogromnej ilości - chyba nie o to chodziło? Proponuje znaleźć rolnika,który świadomie i korzystnie dla konsumenta prowadzi swoje gospodarstwo i zaopatrywać się bezpośrednio w to,co ma do zaoferowania. Tak działa wiele gospodarstw przy dużych miastach. |
|
|
|
|
Ja dziś na targu kupiłem ziemniaki po 2 zł/kg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja widziałem ziemniaka po cenie ok. 1.5 za kg przy worku 25 kg. W tym roku niestety trzeba uważać, bo Niemcy wypychają nam swoją nadwyżkę w zbiorach widząc że my mamy braki. Wiec jeżeli będzie tanio to może ( ale nie musi) być ten niemiecki wg mnie gorszy.
|
|
|
|
|
Co ma 500+ do ceny ziemniaków?
|
|
|
|
|
CYTAT Co ma 500+ do ceny ziemniaków? Nic bo 500+ jest od PIS a ziemniaki są od rolników. socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny |
|
|
|
|
@b.l.u.e.
"W tym roku niestety trzeba uważać, bo Niemcy wypychają nam swoją nadwyżkę w zbiorach widząc że my mamy braki. Wiec jeżeli będzie tanio to może ( ale nie musi) być ten niemiecki wg mnie gorszy." Gdyby ktoś się interesował tym, skąd się bierze różny smak ziemniaków. I dlaczego staropolskie odmiany, uprawiane jeszcze przez Piasta Kołodzieja są lepsze niż odmiany, którymi zajadali się Krzyżacy. https://agrop(...)jadalne/ @Grzegorz "Co ma 500+ do ceny ziemniaków?" Ma czy nie ma? Mirek777: "Myślę, że nie zabijałbym dzieci." |
|
|
|
|
Poważnie jak myślicie?
|
|
|
|
|
@Grzegorz.
To, że ludzie dostają pieniądze chyba nie ma żadnego wpływu. To, że rząd musi skądś wziąć pieniądze na 500+ już ma wpływ. Mirek777: "Myślę, że nie zabijałbym dzieci." |
|
|
|
|
CYTAT @Grzegorz. To, że ludzie dostają pieniądze chyba nie ma żadnego wpływu. To, że rząd musi skądś wziąć pieniądze na 500+ już ma wpływ. No to pisz jaki? |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT @Grzegorz. To, że ludzie dostają pieniądze chyba nie ma żadnego wpływu. To, że rząd musi skądś wziąć pieniądze na 500+ już ma wpływ. No to pisz jaki? Było na poprzedniej stronie. Nie czaruj Grzegorz. socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny |
|
|
|
|
Za kilka lat miód będzie za 150 zł słoik
|
|
|
|
|
CYTAT Za kilka lat miód będzie za 150 zł słoik No to masz pomysl na biznes. Miod moze stac nawet 100 lat i sie nie psuje. W tym wypadku dla Ciebie to chyba dobrze ;) |
|
|
|
|
Szanowny panie kabi, w odpowiedzi na Pańskie zarzuty, proponuję przeczytać jeszcze raz drugą część tego co napisałem.
@Polak...: ty tak na serio...?? |
|
|
|
|
Progres spoko ja tak nie wertuje tematu wnikliwie o tak tylko drugą strone przejrzałem
|
|
|
|
|
@zło
"ty tak na serio...??" O który wpis konkretnie pytasz? Podatek rolny? 70 odmian ziemniaków i wyższość kotów z centralnej Polski nad tymi poniemieckimi? Piasta Kołodzieja objadającego się ziemniakami i ryżem, pijącego Jacka Danielsa i palącego kubańskie cygara? 500+? Mirek777: "Myślę, że nie zabijałbym dzieci." |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziemniaczki by ann xD
|
|
|
|
|
Niniejsza dyskusja pokazuje jak niski jest poziom wiedzy ekonomicznej wśród Polaków.
|
|
|
|
|
Tylko 3 zł ??, w Tesco widziałem ziemniaki po 4.00 zł, Papryka widziałem aż po 23 zł u jednej Pani, w tesco papryka po 17 zł. A w tamtym roku na jesień
paprykę kupowałem na hali targowej w STW za jakieś grosze.... od rolnika może to było 3 zł za kg, polska papryka od rolnika |
|
|
|
|
CYTAT Tylko 3 zł ??, w Tesco widziałem ziemniaki po 4.00 zł, Papryka widziałem aż po 23 zł u jednej Pani, w tesco papryka po 17 zł. A w tamtym roku na jesień paprykę kupowałem na hali targowej w STW za jakieś grosze.... od rolnika może to było 3 zł za kg, polska papryka od rolnika W "eklerku" papryka czerwona po 29 zł za kg W jesieni będzie tańsza jak będzie sezon na paprykę ale tak na hali bo sklepy to wiadomo... |
|
|
|
|
Od dziś pomidory gałązka po 3 zł za kg.
W biedrze. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Ceny papryki faktycznie poszybowały. Pojawiły się truskawki po 20-30 zł/kg. Możliwe, że taka cena się utrzyma.
https://www.polsa(...)oziomie/ |
|
|
|
|
wszystko będzie bardzo drogie przez pandemie i przez susze
|
|