|
![]() |
|
Witam. Dziś robiąc zakupy na Ken zakupiłam bułkę tarta.no miała być to bułka tarta, tak pisalo. Owa bułka tarta z piekarni Pyzara okazała się być mielonymi drozdzowkami z dodatkiem marmolady. Nie kupujcie tego syfu. Zmarnowalam mięso, którego nikt nie chciał ruszyć. Wypadało by zanieść ten obiad Panu Pyzarze i życzyć smacznego
|
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
To już nie pierwsze ekscesy u tego pana w piekarni
![]() |
|
|
![]() |
|
raz tam byłem kiedy naprawiałem maszyny oraz elektryke ( mówię o samej piekarni ) i od tamtej pory nie mogę patrzeć na ich pieczywo ani cokolwiek innego z tej piekarni...
nie będę się rozpisywać ale możecie uwierzyć że to co tam widziałem przerosło całkiem moje myśli na temat wypieku pieczywa i produkcji innych rzeczy... |
|
Dołączył: 22 Lut 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
ja ostatnio przerzuciłem się na pieczywo Pod Telegrafem, wprawdzie bułki tartej tam nie kupowałem ale chlebek przedni. Kupiony w sobotę jeszcze w czwartek nadaje się do konsumpcji.
|
|
Dołączył: 20 Sie 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
I dlatego chleb piekę sobie sama. Przepis mam bardzo prosty, a chlebek jest pyszny.
Gdyby ktoś chciał, chętnie udostępnię przepis Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
|
![]() |
|
Ziuta prosze o przepis.
|
|
Dołączył: 20 Sie 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CHLEB
• 5 dag drożdży świeżych • ½ kg mąki do wypieku chleba typ 750 • ½ kg mąki pszennej typ 450 • 2,5 łyżki oleju • 1 łyżka soli • ½ litra letniej wody • ½ litra maślanki lub zsiadłego mleka Podane składniki wystarczają na dwa chlebki z formy 23x13 cm. Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z hakiem ok. 20 minut i pozostawić do wyrośnięcia. Maślanka i drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Piekarnik nagrzać do 230 st C z termoobiegiem i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę o 10 st i piec kolejne 10 minut. Stopniowo zmniejszamy o 10 st co 10 minut, aż dojdziemy do 180 st i w tej temperaturze pieczemy chlebek do końca. Całkowity czas pieczenia ok. 1 godz. 10 min. Uwaga! Foremki wypełnić ciastem niemal po brzegi. Piekąc ten chleb pierwszy raz zrobiłam błąd i nie wypełniłam do końca (myślałam, że chlebek podczas pieczenia bardzo wyrośnie), dlatego nie był zbyt wysoki. Ale tak czy siak jest bardzo smaczny ![]() Oczywiście można dodać do ciasta ulubione ziarna, posypać wierzch makiem, sezamem, czarnuszką... Co kto lubi. Smacznego ![]() Aha! po pierwszych 10 minutach pieczenia warto przykryć chlebki papierem do pieczenia, by skórka nie przypiekła się zbyt mocno i piec pod tym przykryciem do końca. Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
Dołączył: 12 Lut 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT ja ostatnio przerzuciłem się na pieczywo Pod Telegrafem, wprawdzie bułki tartej tam nie kupowałem ale chlebek przedni. Kupiony w sobotę jeszcze w czwartek nadaje się do konsumpcji. Dodaj jeszcze do tego ten plus, że ciasto na ten chleb (głęboko mrożone) pochodzi być może z Chin i jest świeże, bo pochodzi z tego półrocza. |
|
Dołączył: 22 Lut 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
tak, ciasto z Chin, ciekawe co jeszcze wymyślisz, bułki też mają z Chin tylko podgrzewają w w piekarniku
|
|
Dołączył: 14 Wrz 2015r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Bulka tarta Pyzarowej fakt syf ale chleb,bulki ma pyszne.Nie mrozone jak u Rostka czy pod telegrafem.Chlebek polezy kilka dni i mieciutki,a pasterski z samym maslem mozna jesc.Przetestowalismy chleby zwszytkich piekarni,ten bez wzdec i pismaku konserwantow.
CYTAT tak, ciasto z Chin, ciekawe co jeszcze wymyślisz, bułki też mają z Chin tylko podgrzewają w w piekarniku Chinskie mrożone ciasto to prawda,niestety |
|
|
![]() |
|
Bułka tarta w piekarniach zwykle jest syfiasta bo dodają do niej chleb i drożdżówki. Jak dadzą za dużo drożdżówek to wychodzi słodka, a jak za dużo chleba to kwaśna, że nie wspomnę, iż często jest zwietrzała. Najlepiej kupić bułki (polecam te od Pyzary), ususzyć, lekko rozdrobnić, zmielić w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa i voila - bułka tarta składająca się w 100% z bułki gotowa
![]() Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
Dołączył: 11 Lis 2012r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Ja Pyzare już dawno obchodzę szerokim łukiem.
|
|