|
|
|
Witam ile wołają za wymianę łożyska tylnego w samochodzie osobowym Ford Fiesta fusion focus, ile za robociznę jednej strony?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
120-180 zł.
|
|
|
|
|
Tyle to chyba w salonie Forda biorą, ja słyszałem że 60zł
|
|
|
|
|
to po grzyba pytasz ?
|
|
|
|
|
100 w nielegalnym warsztacie.
|
|
|
|
|
Niby pytanie jest ile biorą, pytanie ile ty byś chciał dostać za taką robotę, gdybyś to miał swoimi rękoma robić. 60zł Cię satysfakcjonuje, gdzie 31zł musisz oddać Państwu, dzienne podatki to koszt 1300zł/20dni pracujących i koszt utrzymania serwisu, gdzie narzędzia kosztowały kilkadziesiąt tysięcy zł noi żeby chociaż tej roboty starczyło na chleb, rachunki ? ?
|
|
|
|
|
Pogieło ich z tymi cenami, przecież to godzina pracy.
|
|
|
|
|
No tak. Godzina pracy. Tylko trzeba zapłacić pracownikowi, trzeba zapłacić swoje ZUSy i jego, trzeba od tego odjąć VAT i dochodowy, zamortyzować narzędzia, prąd, ogrzewanie - a jak już jesteś na końcu to się okazuje, że lucek podniósł podatki o 10%.
Ale wy - wyborcy PIS tego nie widzicie :( Płać i płacz. To co zostanie z tych 60 zł za godzinę pracy? Pewnie nic. Jeszcze braknie na podatki. Po nowym roku podwyżki. Wzrośnie ZUS, media ... będzie jeszcze drożej Aaaa... zapomniałem, że jako pracownik, będziecie żale wylewać na forum jak to Wam źle, jak marnie płacą, urlopów nie dają Wymiana łożyska musi kosztować 200 zł - a po nowym roku 250 zł. Igrzyska trzeba finansować - my wszyscy to robimy. |
|
|
|
|
Nom.. do tego szara strefa na ktora nie ma bacika i ceny jeszcze bardziej w gore.
|
|
|
|
|
CYTAT Pogieło ich z tymi cenami, przecież to godzina pracy. Cena dobra, tylko widocznie ty za mało zarabiasz |
|
|
|
|
CYTAT Pogieło ich z tymi cenami, przecież to godzina pracy. Przecież możesz sam to zrobić. Kupisz sobie narzędzia, przy okazji nabierzesz doświadczenia. W internecie są instrukcje krok po kroku. Jak to zrobisz samodzielnie, zmienisz zdanie. |
|
|
|
|
Racja - jak się osapie , zmarżnie i zmarnuje kilka godzin to ... biedzie wolał zapłacić te kilka złociszy niż samemu grzebać
|
|
|
|
|
Pamiętajmy również o użyciu klucza dynamometrycznego Sprawa powinna być oczywista - w końcu dokręcamy koła(!) i łożysko
|
|
|
|
|
CYTAT Racja - jak się osapie , zmarżnie i zmarnuje kilka godzin to ... biedzie wolał zapłacić te kilka złociszy niż samemu grzebać a jeszcze jak zerwie jakąś zapieczoną śrubę to wtedy zrozumie że mechanika to nie takie proste że wystarczy klucz i młotek, potrzebna jeszcze wiedza i doświadczenie okupione otarciami ręki, kosztami przypadkowych uszkodzeń |
|
|
|
|
Pisalem 100 a teraz.napisze.120 bo i tak ludzie beda robic aut duzo napraw duzo i bedzie drogo bardzo drogo chcesz jezdzic plac a jak nie to spacer proste. Dziękuję dowidzenia w warsztacie.
|
|
|
|
|
Osobiście bałbym się chyba za taką niską cenę skorzystać z usługi, czy aby na pewno będzie to wykonane zgodnie ze sztuką.
|
|
|
|
|
Łożysko wymieniłem sam, potrzebny był tylko ściągacz do bębna, bo nie chciał zejść po obstukaniu,ściągacz też wykonałem sam z płaskowników i śruby,dobrze że mam spawarkę. Sama wymiana łożyska to kilka małych uderzeń młotkiem, w krążek podobnej średnicy co łożysko. Podsumowując trzeba dobrać sprzęt. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
|
|
|
|
|
CYTAT Łożysko wymieniłem sam, potrzebny był tylko ściągacz do bębna, bo nie chciał zejść po obstukaniu,ściągacz też wykonałem sam z płaskowników i śruby,dobrze że mam spawarkę. Sama wymiana łożyska to kilka małych uderzeń młotkiem, w krążek podobnej średnicy co łożysko. Podsumowując trzeba dobrać sprzęt. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Czyli godzinka roboty jak to pisales od 17 do 20? ;P |
|
|
|
|
Gdybym nie musiał dorabiać sprzętu, to godzina,no może półtorej godziny i po robocie.
|
|
|
|
|
Ciesz się, że nic ci się nie urwało/obrobiło bo byś klął na czym świat stoi i pluł sobie w brodę, że żałowałeś wydać te 2 stówki na wymianę w warsztacie
|
|
|
|
|
CYTAT Gdybym nie musiał dorabiać sprzętu, to godzina,no może półtorej godziny i po robocie. na tym polega zdobywanie doświadczenia i oszczędzanie na serwisie. Jak coś nie jest skomplikowane a są instrukcje w internecie to trzeba korzystać. Ja też tak robię przy prostych naprawach. |
|
|
|
|
jeszcze nie wymieniłeś tego łożyska ??? ok sknero wymienię ci zadarmo.
|
|