|
|
|
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące urlopu wypoczynkowego. Sprawa wygląda tak. 7miesięcy temu rozpoczęłam pracę na umowę o pracę. Z przyczyn losowych musiałam z niej zrezygnować z dniem ostatniego kwietnia. Przez caly okres pracy nie korzystałam z urlopu. Czy zatem nalezy mi się urlop płatny ? Pytam ponieważ nie otrzymałam od pracodawcy zapłaty za urlop jedynie połowę miesiecznego wynagrodzenia za 15 dni pracy w ostatnim miesiacu. . .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
http://www.regiopraca.pl/portal/porady/prawa-pracownika/pierwszy-urlop-wypoczynkowy-kiedy-sie-nalezy-i-na-jak-dlugo
|
|
Dołączył: 28 Kwie 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jezeli pracowalas do konca kwietnia to powinnas dostac xaplate za caly miesiac a nie 15 dni. Ja za niewykozystany urlop dostalem pieniadze ale to bylo 4 lata temu. Ponoc cos sie zmienialo
|
|
|
|
|
Ja w 2001 roku miałem sporo urlopu,kiedy chciałem go wykorzystac to brzydal brygadzista nie chciał sie zgodzic nawet na dzien bo duzo pracy jest i starsi maja pierwszenstwo .Robiłem tak pół roku i pechowo złamałem noge w listopadzie.Długo nie byłem w pracy.Po powrocie pracowałem troche ale trzeba było kogos zwolnic i młodzi poszli na pierwszy ogien.Minapisali ze zwolniony bo za czesto nie ma mnie w pracy i blokuje tok produkcji.Wywalili z pracy ,nawet nie zdarzyłem wykorzystac urlopu a miałem ponad 50 dni.Za czesc ulopu mi tylko zapłacili.Bierzcie urlop szybko bo nie wiadomo co kierownik zrobi .
|
|
|
|
|
Czy nalezy mi sie urlop platny pracujaac na umowe o prace ?-jesli tak to czy moge pojsc do PIP ? I to zgłosić ?-
|
|
|
|
|
CYTAT Czy nalezy mi sie urlop platny pracujaac na umowe o prace ?-jesli tak to czy moge pojsc do PIP ? I to zgłosić ?- Nie idź na noże z pracodawcą tylko spróbuj się dogadać, możesz kiedyś do niego wrócić a tak spalisz mosty. Jeżeli nie zechce rozmawiać to wtedy dokładnie opisz swoją sprawę do PIP, możesz też skierować sprawę do sądu pracy. Sa prawnicy, którzy za darmo taki wniosek napiszą. |
|