|
|
|
Jak doradzić dziecku?w jaki sposób ma reagować na docinki innych osób z klasy? po feriach wybieram się do szkoły na rozmowę z nauczycielem i pedagogiem-ale czy macie może jakieś doświadczenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zależy w jakiej szkole,
The great come back... |
|
|
|
|
Mi ojciec powtarzał, nie daj se w kasze synu dmuchać bo jak zaczną, ty nic z tym nie zrobisz, to będzie się pogłębialo. Niech dziecko dla przykładu da jednemu pstryczka w nos, dostanie za to uwagę, rodzica wezwa do szkoły i skończy się na rozmowie z wychowawcą. Dużo złego twojemu dziecku to nie wyrzadzi, a gwarantuje ze docinki się skończą. Oczywiście, nie jestem za takim rozwiązywaniem spraw i agresja, ale czasem inaczej się nie da.
|
|
|
|
|
Niestety ale to jedyna metoda.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Strach dziecko puscic do szkoły,starsi koledzy strasza pobiciem jak nie dostana codziennie kilka złoty na piwo albo papierosy.Moga zabrac telefon i nie oddadza jak młody nie przyniesie kasy.Nawet jak wiemy ktorzy pobieraja taki haracz to nie mozemy ich bić bo oskarza nas o pobicie.
|
|
Dołączył: 28 Kwie 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
nagraj to. Będziesz miec dowody
|
|
|
|
|
Ja bym doradził, żeby w razie czego uderzyć wyprostowanymi palcami dłoni w gardło. Dżu-dżitsu. |
|
|
|
|
Licht, za dużo filmów.
Jeśli społeczność szkolna weźmie dziecko na celownik, to żadna metoda nie pomoże. To nie te czasy, kiedy wystarczyło oddać prztyczka w nos. Sprawdź, dlaczego twoje dziecko jest nękane i spróbuj temu zaradzić. Czy ma w klasie zwolenników, czy wszyscy są przeciwko niemu. Niestety, zazwyczaj w takich sytuacjach pozostaje zmiana szkoły. Ale tam problem może się powtórzyć. |
|
|
|
|
To zrób tak.
Jeśli to prawda.. z tym garażem... Napisz tu na forum.. jaką szkoła. Która klasa. Jak wyglądają. Proste... |
|
|
|
|
a jaka to szkoła?zapewne gimnazjum...Zgłosić sprawę do dyrektora i nie popuścić!
|
|
|
|
|
dokładnie zgłosić sprawę dyrektorowi wychowawcy pedagogowi, przy kolejnych przypadkach sprawę skierować na policję i do Men raczej tego ostatniego dyrekcja by nie chciała w żadnej szkole
|
|
|
|
|
A potem rosną takie wychuchane pajacyki co to nie wiedzą jak się rękami posługiwać
|
|
|
|
|
CYTAT A potem rosną takie wychuchane pajacyki co to nie wiedzą jak się rękami posługiwać Uważasz, że np. pierwszoklasista poradzi sobie z trzema sześcioklasistami? "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
CYTAT A potem rosną takie wychuchane pajacyki co to nie wiedzą jak się rękami posługiwać lele coś tam ale pier... sz ! a tak na poważnie, bo sam mam z tym problem i właśnie uruchomiłem procedurę, poniżej jak to wygląda w aspekcie prawnym i uwierzcie mi nie wolno bagatelizować tego co Wam wasze dziecko mówi !!! Przemoc rówieśnicza obejmuje bardzo szerokie spectrum działań i zaniechań, może przyjmować formę zarówno czynów karanych jako przestępstwa (wykroczenia, czyny karalne), jak i czynów naruszających jedynie regulamin/umowę/ustalenia wiążące jedynie grupę, do której należy sprawca. Przemoc rówieśnicza przybierająca formę czynów karanych jako przestępstwa to przede wszystkim: groźby, szantaże, zniewagi, zniesławienia, pobicia, zmuszania do wykonania określonych czynności, czy niszczenie rzeczy (mobbing rówieśniczy) a także: kradzież, rozbój czy przemoc seksualna. W związku z tak szerokim katalogiem czynów mieszczących się w definicji przemocy rówieśniczej szeroki będzie zakres odpowiedzialności, jaką może ponieść sprawca. Sprawca może odpowiadać zarówno na gruncie prawa karnego, prawa cywilnego jak i prawa administracyjnego. Odpowiedzialność prawną w związku z przemocą rówieśniczą ponosić będą również rodzice lub opiekunowie prawni. |
|
|
|
|
Persymona - mojego wnuka gehenna sie skonczyła, jak poszedł do gimnazjum, do innego towarzystwa, do mądrzejszych dzieci. W klasie szóstej miał nawet nauczanie indywidualne, tak mu dokuczali jego koledzy....balismy się o niego, był załamany. Dziś jest w gimnazjum, jest ok!
|
|
|
|
|
Powinno się zwracać większą uwagę na ochronę dzieci przed nękaniem ich przez rówieśników czy przez starszych kolegów.
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
hmm niestety nic nie pomoże powiadomienie dyrektora czy pedagoga w szkole to tylko spotęguje nienawiść do dziecka,przerabiałam to!!!Jeżeli są to wyłudzenia pieniędzy to powiadomcie odważnie policję,oni sobie poradzą z tym!!!!!Może któryś z rodziców również nagrać takie napaści na dziecko!!!
Tylko potraktowanie tego problemu z grubej rury daje efekty!!!!! |
|
|
|
|
Na pewno nie można być obojętnym na nękanie dzieci w szkołach.
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
Bo szkoła to szkoła życia jest Każdy z nas do niej chodził i wie, że w każdej klasie jest czarna owca, tak było i jest wszędzie. Żaden parasol tu nie pomoże. Zmiana towarzystwa i owszem. Są lepsze i gorsze klasy bez dwóch zdań. W lepszej będzie miał swoją grupkę i w razie problemów pomogą, nawet samą obecnością..
|
|