Dołączył: 14 Wrz 2015r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Witam,coraz wiecej osób w moim kregu znajomych i w rodzinie ma rozdzielnosc majatkowa.Nie kumam po co bo nie dopytuje,przed chwila ogladałem program w ktorym kobieta mowiła ze jest zbulwersowana bo miala rozdzielnosc majatkowa z mezem przez 10 lat .Mąż tej pani zmarł i ona jest zdziwiona ze nie moze przejsc na wyzsza emeryture mąża.Szukałem na stronach google ale nic nie ma.Ciekawe czy tak jest,bo przeciez ludzie zyja wspolnie oplaty wspolne ,zakupy wspolne ,a emerytura juz nie.Wie ktoś cos jak to sie ma do rzeczywistosci?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No jak dlaczego?! No przecież mieli rozdzielność majątkową. To ma swoje plusy ale ma też minusy.
|
|
|
|
|
A i jeszcze pani nie mogla wybrac polisy po smierci meza mimo ze byla na nia.To juz chyba przesada.
|
|
|
|
|
Jest to dobra sprawa jak się ma pieniądze. Ja miałam dwa mieszkania w Katowicach, które legalnie wynajmuje, a mąż firmę. Intecyza dala mi stabilizację, ze jak jego firma padnie to .ja do niej nic nie mam. Nie będę płacić za jego długi. Po przeprowadzce do Stalowej kupiliśmy mieszkanie i mamy 50/50 własność. Ale auto jest juz tylko własnością męża bo kupił je na firmę. Minusy - nie rozliczamy się wspólnie.
|
|
|
|
|
Monika111 mylisz pojęcia prawnicze! co innego jest odrębność majątkowa a co innego intercyza o której piszesz!!Zapoznaj się z definicjami!! a taka wiedz się przydaje!
|
|
|
|
|
CYTAT Monika111 mylisz pojęcia prawnicze! co innego jest odrębność majątkowa a co innego intercyza o której piszesz!!Zapoznaj się z definicjami!! a taka wiedz się przydaje! Również bym polecał się dokształcić. Intercyza jest umową majątkową pomiędzy małżonkami. Może w różny sposób regulować ustrój majątkowy, ale najczęstszym przypadkiem jest właśnie zniesienie wspólności majątkowej. Tzn, że małżonkowie nie mają majątku wspólnego a wyłącznie majątki odrębne - co nie wyklucza bycia współwłaścicielem np. mieszkania ale na zasadzie współwłasności ułamkowej (każdy ma swój udział a nie łączny) |
|
|
|
|
Ok rozpoczynam naukę
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Monika111 mylisz pojęcia prawnicze! co innego jest odrębność majątkowa a co innego intercyza o której piszesz!!Zapoznaj się z definicjami!! a taka wiedz się przydaje! Również bym polecał się dokształcić. Intercyza jest umową majątkową pomiędzy małżonkami. Może w różny sposób regulować ustrój majątkowy, ale najczęstszym przypadkiem jest właśnie zniesienie wspólności majątkowej. Tzn, że małżonkowie nie mają majątku wspólnego a wyłącznie majątki odrębne - co nie wyklucza bycia współwłaścicielem np. mieszkania ale na zasadzie współwłasności ułamkowej (każdy ma swój udział a nie łączny) a co z tym przejsciem na meza emeryture i polise ubezpieczeniowa? prawda to ze nie moze zona odebrac jak maja rozdzielnosc majatkowa? |
|
|
|
|
CYTAT Ok rozpoczynam naukę Odniosłem sie do wypowiedzi kierkarta |
|
|
|
|
CYTAT a co z tym przejsciem na meza emeryture i polise ubezpieczeniowa? prawda to ze nie moze zona odebrac jak maja rozdzielnosc majatkowa? Renta rodzinna (bo to nie emerytura po mężu tylko właśnie renta rodzinna) jest uwarunkowana pozostawaniem we wspólnym gospodarstwie domowym. Problem w tym że ZUS miewa zdumiewające interpretacje przepisów i np. stwierdza że intercyza to uniemożliwiała. Kwestia ocenna i raczej do rozstrzygnięcia przez sąd w każdym przypadku indywidualnie. Natomiast co do polisy to mało szczegółów ale pachnie bzdurą albo niedopowiedzeniem, jak to w tv. |
|
|
|
|
wypłata z polisy na życie należy się osobie uposażonej (może to być małżonek, może partner lub inna osoba)
w niektórych towarzystwach prawo do wypłaty z polisy ma małżonek którego danych się nie podaje, odbiera okazując akt małżeństwa rozdzielność dzieli majątek zakupiony od momentu podpisania aktu, majątek zgromadzony w czasie wspólności majątkowej zostaje podzielony po połowie mam rozdzielność zawartą z żoną ponieważ prowadzę działalność, która z przyczyn ode mnie nie zależnych może niespodziewanie zacząć przynosić stratę |
|
|
|
|
Quasik nie rozumiem twoich wywodów, napisałam ze dzięki intercyzie mieszkania które kupili mi rodzice są moje
|
|
|
|
|
Czyli mój majątek wniesiony przed ślubem jest tylko moj
|
|
|
|
|
CYTAT Witam,coraz wiecej osób w moim kregu znajomych i w rodzinie ma rozdzielnosc majatkowa.Nie kumam po co bo nie dopytuje,przed chwila ogladałem program w ktorym kobieta mowiła ze jest zbulwersowana bo miala rozdzielnosc majatkowa z mezem przez 10 lat .Mąż tej pani zmarł i ona jest zdziwiona ze nie moze przejsc na wyzsza emeryture mąża.Szukałem na stronach google ale nic nie ma.Ciekawe czy tak jest,bo przeciez ludzie zyja wspolnie oplaty wspolne ,zakupy wspolne ,a emerytura juz nie.Wie ktoś cos jak to sie ma do rzeczywistosci? Bzdura. Intercyza / rozdzielność jest umową wyłącznie pomiędzy osobami będącymi w małżeństwie. Tych instytucji to nie powinno interesować czy mają coś podpisane, chyba że po rozwodzie. Obecnie intercyza jest czymś zupełnie naturalnym i będzie spotykana coraz częściej ze względu na bogacenie się społeczeństwa i wzrost liczby rozwodów. |
|
|
|
|
Jaka bzdura, mam męża i mam intercyze
|
|
|
|
|
Przepisy emerytalno-rentowe uzależniają prawo do renty dla wdowca lub wdowy od pozostawania do dnia śmierci męża lub żony we wspólności małżeńskiej. Nie jest to tożsame z pojęciem „wspólność majątkowa małżeńska" w rozumieniu prawa rodzinnego. Chodzi o wspólność faktyczną. Nie wystarczy formalne pozostawanie w związku małżeńskim i we wspólności majątkowej, jeśli para żyje w separacji i nie ma faktycznej więzi małżeńskiej, zwłaszcza fizycznej lub duchowej. Sąd Najwyższy w uchwale z 26 października 2006 r. (sygn. II UZP 3/06) stwierdził, że wspólność małżeńska warunkująca prawo do renty rodzinnej może istnieć w każdym ustroju małżeńskiej wspólności ustawowej, także zatem w razie ograniczenia tej wspólności. Nie wyłącza jej nawet uzgodnienie rozdzielności majątkowej. W wyroku z 14 grudnia 2009 r. SN wskazał, że w razie m.in. oddzielnego zamieszkiwania małżonków oraz pozostawania w rozdzielności majątkowej trzeba szczególnie wnikliwie ustalać, na czym polegała więź faktyczna, czyli wspólność małżeńska warunkująca prawo do renty rodzinnej (sygn. I UK 184/09).
Więc mieszkający razem małżonkowie mają prawo do renty rodzinnej po śmierci jednego ze współmałżonków... |
|
|
|
|
W końcu głos rozsądku. W takich sprawach czasami lepiej do prawnika iść po prostu.
|
|
|
|
|
Najlepiej na takie tematy rozmawiać z radcą prawnym lub adwokatem specjalizującym się w tej dziedzinie
|
|
|
|
|
Mysle ze musisz skorzystac z porady prawnika bo w necie znajdziesz same smiecie
|
|
|
|
|
najlepiej rozdzielać siekierą