|
|
|
Proszę o opinię ile dać księdzu po kolędzie. Szczerze mówiąc jestem zdezorientowany, ponieważ ksiądz na Malcach w Nisku przysłał aż 3 koperty: "Dla ministrantów i scholi", "Na cale parafialne" i "Na kolędę"
Z tego co wiem obecnie odchodzi się od zwyczaju składania ofiar podczas kolęd - nie ma obowiązku dawania księdzu pieniędzy podczas wizyty. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja bym księdzu w czasie wizyty powiedział, że dam te koperty na tacę z kwotami wedle swojego uznania i możliwości.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT Proszę o opinię ile dać księdzu po kolędzie. Szczerze mówiąc jestem zdezorientowany, ponieważ ksiądz na Malcach w Nisku przysłał aż 3 koperty: "Dla ministrantów i scholi", "Na cale parafialne" i "Na kolędę" Z tego co wiem obecnie odchodzi się od zwyczaju składania ofiar podczas kolęd - nie ma obowiązku dawania księdzu pieniędzy podczas wizyty. No, ma tupet! Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
|
|
|
CYTAT Proszę o opinię ile dać księdzu po kolędzie. Szczerze mówiąc jestem zdezorientowany, ponieważ ksiądz na Malcach w Nisku przysłał aż 3 koperty: "Dla ministrantów i scholi", "Na cale parafialne" i "Na kolędę" nie dal czwartej na dzieci swoje?
Z tego co wiem obecnie odchodzi się od zwyczaju składania ofiar podczas kolęd - nie ma obowiązku dawania księdzu pieniędzy podczas wizyty. |
|
|
|
|
ja bym dala jedna na tace......mialabym jeszcze schole utrzymywac??????????/ to juz w kwestii kosciola kuzwa...........
|
|
|
|
|
Nie wpuszczam księdza do domu. Jestem zdrowszy
|
|
|
|
|
OK - a w Boga wierzysz?
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Nikt widzę Panu kwoty nie podał, to ja napiszę. Co roku daję od 50 zł do max 100zł i nic więcej.
|
|
|
|
|
CYTAT ksiądz na Malcach w Nisku przysłał aż 3 koperty: "Dla ministrantów i scholi", "Na cale parafialne" i "Na kolędę" Haha Poważnie piszesz? Jak tak koperty przysyła, to może to jakiś listonosz, a nie ksiądz? A dajesz coś księdzu w ciągu roku? No wiesz, jak przyjdzie czasem w odwiedziny, zapytać jak Ci się żyje, jak sobie dzieci radzą. Wpada pewnie czasem porozmawiać o Twojej wierze, czy nie masz pytań, wątpliwości, czy potrzebujesz pomocy, a bojaźń odbiera Ci siłę, by udać się do duszpasterza ze swoim problemem. Czy przychodzi tylko odebrać koperty raz do roku? |
|
|
|
|
CYTAT Proszę o opinię ile dać księdzu po kolędzie. Szczerze mówiąc jestem zdezorientowany, ponieważ ksiądz na Malcach w Nisku przysłał aż 3 koperty: "Dla ministrantów i scholi", "Na cale parafialne" i "Na kolędę" Z tego co wiem obecnie odchodzi się od zwyczaju składania ofiar podczas kolęd - nie ma obowiązku dawania księdzu pieniędzy podczas wizyty. Jak nie masz co do gara włożyć, to poczęstuj księdza herbatą. Jak kasy Ci nie zbywa to: - "Dla ministrantów i scholi" - 10 zł - "Na cele parafialne" - 25 zł - "Na kolędę" - 15 zł Jak kasy Ci starcza to: - "Dla ministrantów i scholi" - 20 zł - "Na cele parafialne" - 50 zł - "Na kolędę" - 30 zł A jak kasy Ci zbywa to: - "Dla ministrantów i scholi" - 30 zł - "Na cele parafialne" - 200 zł - "Na kolędę" - 70 zł Odnajdź się w widełkach lub daj coś pomiędzy. Miłego kolędowania Jeżeli macie jakieś uwagi to proszę o korektę ... "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
Dołączył: 21 Wrz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Konto zawieszone |
|
|
|
CYTAT CYTAT Proszę o opinię ile dać księdzu po kolędzie. Szczerze mówiąc jestem zdezorientowany, ponieważ ksiądz na Malcach w Nisku przysłał aż 3 koperty: "Dla ministrantów i scholi", "Na cale parafialne" i "Na kolędę" Z tego co wiem obecnie odchodzi się od zwyczaju składania ofiar podczas kolęd - nie ma obowiązku dawania księdzu pieniędzy podczas wizyty. Jak kasy Ci nie zbywa to: - "Dla ministrantów i scholi" - 10 zł - "Na cele parafialne" - 25 zł - "Na kolędę" - 15 zł Jak kasy Ci starcza to: - "Dla ministrantów i scholi" - 20 zł - "Na cele parafialne" - 50 zł - "Na kolędę" - 30 zł A jak kasy Ci zbywa to: - "Dla ministrantów i scholi" - 30 zł - "Na cele parafialne" - 200 zł - "Na kolędę" - 70 zł Odnajdź się w widełkach lub daj coś pomiędzy. Miłego kolędowania Jeżeli macie jakieś uwagi to proszę o korektę ... Kuna |
|
|
|
|
Proszę, skoryguj ...
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
Dalej na Malcach rządzi ksiądz Łubik? Jeśli tak, to wcale się nie dziwię, że przysłał 3 koperty na "daninę". Niby na 3 różne cele, a tak faktycznie wszystko idzie do jednej kieszeni. Ja bym mu odesłał puste koperty.
|
|
Dołączył: 21 Wrz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Konto zawieszone |
|
|
|
CYTAT Proszę, skoryguj ... Daję stówę i nie interesuje mnie na co wyda ksiądz. Co to za 3 koperty skoro i tak parafianin nie ma wpływu na co zostaną przeznaczone?
Kuna |
|
|
|
|
U nas nigdy nie wołają (Florian). Zawsze jest bardzo przyjemnie i bezstresowo. Któryś już raz zapomniałam dać kopertę i ksiądz mi uciekł. Potem młody za nim po klatce latał Jeszcze dodatkowe błogosławieństwo dostał
|
|
|
|
|
Nie wiesz czy nie masz wpływu, dlatego nie możesz tak jednoznacznie powiedzieć.
Ale trzy koperty to przesada. jak ktoś ma chęć dania to w jednej a ksiądz powinien powiedzieć ile na co z kolędy zostanie przeznaczone. Koniec kropka. "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
ci co maja 500 plus alimenty korzystaja z cudzego grosza niech daja a ci bezrobotni chorzy nic slodkie dla chlopakow
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT ksiądz na Malcach w Nisku przysłał aż 3 koperty: "Dla ministrantów i scholi", "Na cale parafialne" i "Na kolędę" Haha Poważnie piszesz? Jak tak koperty przysyła, to może to jakiś listonosz, a nie ksiądz? A dajesz coś księdzu w ciągu roku? No wiesz, jak przyjdzie czasem w odwiedziny, zapytać jak Ci się żyje, jak sobie dzieci radzą. Wpada pewnie czasem porozmawiać o Twojej wierze, czy nie masz pytań, wątpliwości, czy potrzebujesz pomocy, a bojaźń odbiera Ci siłę, by udać się do duszpasterza ze swoim problemem. Czy przychodzi tylko odebrać koperty raz do roku? Brawo Ty, w ciągu roku tak się strasznie interesują swoimi owieczkami że hej. |
|
|
|
|
Wiele więcej można zyskać skromnością i życzliwością, a nie tu daj, tam daj. Odesłałbym puste koperty.
|
|
|
|
|
CYTAT Wiele więcej można zyskać skromnością i życzliwością, a nie tu daj, tam daj. Pełna zgoda! "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
Popieram.
Niestety wielu księżom brakuje takiej postawy. Za nich też trzeba się modlić. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT Popieram. Niestety wielu księżom brakuje takiej postawy. Za nich też trzeba się modlić. Mam wielką prośbę. Niech każdy z nas tu się wypowiadających dziś wieczorem pomodli się za księży !!! Aby byli dobrymi i świętymi księżmi. Amen. "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
CYTAT Niech każdy z nas tu się wypowiadających dziś wieczorem pomodli się za księży !!! Do kogo? |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Niech każdy z nas tu się wypowiadających dziś wieczorem pomodli się za księży !!! Do kogo? Oczywiście, że do Pana Boga. "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT CYTAT Niech każdy z nas tu się wypowiadających dziś wieczorem pomodli się za księży !!! Do kogo? Oczywiście, że do Pana Boga. Widzisz jakie to dla Ciebie oczywiste. Kiepskie podejście. |
|