|
|
|
Planuję kupić zimówki w rozmiarze jak w temacie. Wcześniej jeździłem na firestone w podobnym rozmiarze, ale teraz szukam czegoś tańszego. Jakieś propozycje?
|
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 16 Marz 2007r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Podpinam się pod pytanie. Mam takie same do kupienia. Gdzie najlepiej pytać o używki? Tylko ktoś w miarę uczciwy. Nie znam się i nie chcę, żeby mi wcisnęli jakieś mocno zużyte.
|
|
Dołączył: 14 Marz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Używki odpuść sobie, wg mnie najtańsze kormorany czy dębica lepsze, a koszt koło 800zł.
Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
|
|
Opony Viking koncern continental
|
|
|
|
|
od 8 lat w zimie jeżdżę na nalewkach, lato nówki, i jak do tej pory jestem mega zadowolony, wpierw w osobówce od 5 lat w SUV'ie.
|
|
|
|
|
okolo 220 zl szt , lepsze od debica powinni miec u jedrucha.
|
|
|
|
|
Ja polecam zakup w STW w Prohantrze, ceny jak na necie, odbiór osobisty, w cenie montaż - także zero ryzyka jakby coś z oponami było nie tak. Zamawiałem już parę razy i polecam z czystym sumieniem.
Prohantra. Serwis opon i akumulatorów Adres: Generała Leopolda Okulickiego 125, 37-450 Stalowa Wola |
|
|
|
|
Zgadzam się z poglądem, że opona w klasie ekonomicznej będzie lepsza od używanej lub bieżnikowanej. Tu masz linka:
http://www.opone(...)5-55-r16 |
|
|
|
|
Sprawdź Dębica Frigo HP2.
|
|
|
|
|
Kupiłem rok temu Nexen WH2 i jestem zadowolony, cena budżetowa ale parametry ponadprzeciętne i ładny bieżnik
Ale jeśli masz tylko tylko jeden zestaw felg to może opłacało by się kupić całoroczne Michelin CrossClimate z homologacją zimową? pzdr. |
|
|
|
|
Firma TARGUM w Mielcu
targum.com.pl Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Sam zastanawiałem się nad oponami Targum widziałem je w Sandomierzu na giełdzie. Ostatecznie zdecydowałem się na Imperiale z oponeo. Płaciłem bodajże 176 zł za sztukę, dostawa gratis. Za wcześnie żeby oceniać, ale myśle że nie będą gorsze od nadlewek. Powinny być lepsze, zobaczymy chociaż po jednym sezonie.
|
|
|
|
|
Pomóżcie laikowi. Opony teraz co mam założone na felgach aluminiowych to są 205/55/16. Posiadam również stalowe felgi. Te jednak mają rozmiar 44x20 cm. To wychodzi 17". To jakie mam kupić zimówki?
Dzięki za podpowiedź. |
|
|
|
|
Poszukaj na necie jakie opony idą do twojego auta. Inne idą w standardzie jak np. twoje 16', a inne opcjonalnie np. na większych alusach. Sprawdz najlepiej na stronie producenta lub oponeo też podpowiada jakie opony do danego modelu są przeznaczone.
|
|
|
|
|
Letnie opony 17stki aluminiowe
a zimowe 16stki felgi stalowe (kupilem felgi i opony zimowe juz w lipcu) Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
No ale teraz mam założone właśnie letnie 205/55/16 na felgach aluminiowych. Tak też podpowiada strona oponeo jeśli chodzi o moje auto. Jednak felgi stalowe kupiłem od gościa od którego kupowałem auto. No i one mają takie wymiary 44x20 cm. Czyli opona 205/17 wychodzi. Zgłupiałem.
|
|
|
|
|
zimowe tylko waskie, letnie 215/55/16, zimowe 205/60/16 albo 195/65/15
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Może gość zakładał co miał. Ja jednak kierowałbym się stroną producenta lub oponeo. Zazwyczaj większe koła na lato (17'), mniejsze na zimę (16,). Nie mówię że to zasada bo równie dobrze można mieć oba typy opon (lato, zima) na jednych felgach. W salonach też sprzedają w standardzie na blaszakach. Opcja to większe alusy, bo ładniej wyglądają, a na zimę dają standardowe blaszki. Oczywiście profile opon odpowiadają wtedy przelicznikowi z 17' na 16'. Sprawdź stronę producenta bo nawet jeśli 17 były opcją to mogą mieć przecież bieżnik zimowy.
|
|
|
|
|
Nie słuchajcie mitu o węższych oponach na zimę! Opona walczy o przyczepność, zwłaszcza w zimie. Więc węższa opona ma mniejszą powierzchnię styku, mniejszą przyczepność.
Jeśli chodzi o sam mit węższej opony, to podobno węższa ma się "łatwiej kopać". Ale chyba chcemy jechać, a nie kopać się w śniegu? Do kopania warto używać łopat (saperka w aucie to fajna rzecz), a opony zakładajcie takie, jakie przewidział producent! |
|
|
|
|
stuck: a może odczytaj na naklejce jakie są homologowane koła do danego modelu, popatrz może na lewym słupku (przeważnie?) powinna być lista z dopuszczonymi oponami oraz zalecane ciśnienia w oponach. Podobno policja w Niemczek może zakwestionować opony w "zamiennym" rozmiarze jak nie jest wpisany do dowodu rejestracyjnego (I inny niż zalecany przez producenta)
A swoją drogą SPecjalistaNicc ma rację z tym mitem, takie teorie już nie obowiązują - może utworzyć osobny wątek o najpopularniejszych mitach motoryzacyjnych? Ja ze swojej strony dodam na początek mit że jak się zainstaluje akumulator o większej pojemności, to będzie niedoładowany hehe . pzdr. |
|
|
|
|
Opony oponami. Ale pamiętajmy o właściwym DOKRĘCENIU KOŁA. Jest to możliwe TYLKO i WYŁĄCZNIE przy użyciu KLUCZA DYNAMOMETRYCZNEGO.
Pamiętajmy. Jeśli usługa nie zostanie prawidłowo wykonana (dokręcenie kluczem pneumatycznym), mamy OBOWIĄZEK odmówić zapłaty oraz zażądać nowych śrub i właściwego dokręcenia. Należy rozważyć złożenie zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa do organów ścigania. |
|
|
|
|
CYTAT Opony oponami. Ale pamiętajmy o właściwym DOKRĘCENIU KOŁA. Jest to możliwe TYLKO i WYŁĄCZNIE przy użyciu KLUCZA DYNAMOMETRYCZNEGO. Pamiętajmy. Jeśli usługa nie zostanie prawidłowo wykonana (dokręcenie kluczem pneumatycznym), mamy OBOWIĄZEK odmówić zapłaty oraz zażądać nowych śrub i właściwego dokręcenia. Należy rozważyć złożenie zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa do organów ścigania. Obowiązek odmowy zapłaty ? żądać nowych śrub ? popełnienie przestępstwa? |
|
|
|
|
Tak najpierw dopierniczą pneumatem a potem klikną dynamometrycznym
|
|
|
|
|
Czy temat KLUCZA DYNAMOMETRYCZNEGO nie został już wyczerpany w ubiegłym sezonie i jeszcze w poprzednim, poprzednim??
http://stalowemiasto.pl/forum/forum.php?mode=pokaz_posty&id=744137 http://stalowemiasto.pl/forum/forum.php?mode=pokaz_posty&id=768633 Czy ta obecna wypowiedź czortunia nie jest podobna do tej wypowiedzi?: CYTAT kNm Usługa jest tym lepiej wykonana, im mniejsza jest wiedza i oczekiwania klienta ... Możesz sobie darować takie wpisy. Przypomnijmy: Każde dokręcanie musi być wykonane kontrolowanym momentem. Czytaj: kluczem dynamometrycznym. NIEDOPUSZCZALNE JEST użycie standardowego klucza pneumatycznego przy DOKRĘCANIU, nawet w POCZĄTKOWEJ FAZIE. Ignorowanie kontroli momentu dokręcania, to PRZESTĘPSTWO. Niech ktoś mi poda paragraf na to przestępstwo.... |
|
|
|
|
CYTAT Tak najpierw dopierniczą pneumatem a potem klikną dynamometrycznym Tylko wymiana na nowe śruby w takim przypadku. Nie wiemy przecież z jaką siłą zostały dokręcone CYTAT Niech ktoś mi poda paragraf na to przestępstwo.... Art. 160 §1 KK Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. |
|