|
|
|
Większość pozwoleń na broń wydawanych w Polsce, ma związek z łowiectwem. Zapewne wielu myśliwych zastanawia się, jaki sztucer myśliwski wybrać ? Jaki kaliber jest najlepszy ? Ten, a może ten ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oczywiście. Niezależnie, czy polujemy na jelenie, sarny, dziki, lisy czy kaczki.
5.56 oczywiście najlepszy. Choć Hemingway uważał, że nie ma takiej choroby, której nie uleczy .30-06 Springfield. A psychopath is better than no path |
|
|
|
|
Do kaczek, strzela się śrutem, chociaż ja osobiście uważam że dzikie kaczki powinny być pod ochroną i nie należy do nich strzelać. Co do wszystkich pozostałych zwierząt, to amunicja 223 Rem. pasuje idealnie. |
|
|
|
|
Wspomnij jeszcze, że to podstawowa amunicja NATO, i ogólnie bardzo popularny kaliber, zasilający większość karabinków szturmowych na świecie.
Co oczywiście nie ma nic wspólnego z jej przydatnością na polowaniu. Nie mam tu przy sobie materiałów (zostały w Stalowej...), ale mam fajny artykuł na temat przydatności poszczególnych kalibrów na polowaniu w polskich warunkach (występująca zwierzyna oraz przepisy). Starzy myśliwi będą się upierać, że to .30-06, ale ma uniwersalnego i najlepszego, a już na pewno nie jest to .223. A psychopath is better than no path |
|
|
|
|
Tu możesz zobaczyć strzał do sarny, przy użyciu naboju 5,56 x 45 mm (223 Remington):
https://www.youtu(...)L1NR388c I po co ci większy kaliber ? |
|
|
|
|
CYTAT Tu możesz zobaczyć strzał do sarny, przy użyciu naboju 5,56 x 45 mm (223 Remington): https://www.youtu(...)L1NR388c I po co ci większy kaliber ? Nacht, popatrz na humanitarność. Jeśli zabić to jednym strzałem, od razu. Tutaj jak i na tym wcześniejszym filmie, który wstawiłeś, a potem usunąłeś zwierzyna sobie przez dobre 10 sekund cierpi. Amunicja .223 moim zdaniem bardziej jest odpowiednia na potrzeby wojska, policji albo do polowania na mniejszą zwierzynę. Nie na łosia o wadze 400-500 kilogramów. |
|
|
|
|
Film z łosiem usunąłem, bo w okolic Stalowej Woli, to ja łosia nigdy w życiu nie widziałem. Ale łosia przy użyciu naboju kalibru 5,56 x 45 mm, też położyć można. Ale ja bym do łosia napewno nie strzelił, bo jest ich w Polsce mało. Zresztą jeleni też. Ewentualnie można się szarpnąć na sarny, a i to w ograniczonym zakresie, żeby mieć pewność że ich nie zabraknie, bo dużo ginie pod samochodami i na torach. |
|
|
|
|
Nacht, nie rozmawiamy czy łosie w naszych okolicach są tylko czy pocisk kalibru 223 jest skuteczny na zwierzynę tych rozmiarów. Na podkarpaciu łosia można spokojnie spotkać.
|
|