|
|
|
Witam mam pytanie czy mozna wozic fotelik z dzieckiem dziecko ma 13 miesiecy
nie_wiem:na przednim siedzeniu bo roznie rozumiem przepisy z tym zwiazane |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tylko i wyłącznie na tylnym siedzeniu!
CYTAT Witam mam pytanie czy mozna wozic fotelik z dzieckiem dziecko ma 13 miesiecy
nie_wiem:na przednim siedzeniu bo roznie rozumiem przepisy z tym zwiazane |
|
|
|
|
Ps.Tylko i wyłącznie na tylnym siedzeniu! To przepisy,a miłość rodzicielska po tysiąc kroć Tylko i wyłącznie na tylnym siedzeniu! Po stronie pasażera!
|
|
|
|
|
CYTAT Tylko i wyłącznie na tylnym siedzeniu! CYTAT Witam mam pytanie czy mozna wozic fotelik z dzieckiem dziecko ma 13 miesiecy nie_wiem:na przednim siedzeniu bo roznie rozumiem przepisy z tym zwiazane A jeśli poduszki są wyłączone to nie można na przednim przypadkiem? |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Tylko i wyłącznie na tylnym siedzeniu! CYTAT Witam mam pytanie czy mozna wozic fotelik z dzieckiem dziecko ma 13 miesiecy nie_wiem:na przednim siedzeniu bo roznie rozumiem przepisy z tym zwiazane A jeśli poduszki są wyłączone to nie można na przednim przypadkiem? Ok nie doczytałam, ze dziecko ma 13 miesiecy więc to pewnie już drugi fotelik. |
|
|
|
|
Tak to juz fotelik 9-18 i wlasnie slyszalem ze jak poduszka wylaczona to mozna wozic a nie zawsze warunki na to pozwalaja zeby wozic dziecko z tylu jak jade sam
|
|
Dołączył: 17 Kwie 2016r. Skąd: PiSLamaBad Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
Oczywiście, że wolno na przednim ale tyłem do kierunki jazdy i wyłącz poduszki powietrzne.
Na świecie są dwa rodzaje ludzi: tacy którzy myślą, że rząd stara się działać w ich najlepszym interesie oraz tacy, którzy myślą - Nathan Fraser |
|
|
|
|
Andrzejek, bredzisz.
Na przednim siedzeniu można wozić zarówno tyłem (wtedy poduszki muszą być wyłączone), jak i przodem (tu z poduszką na dwoje babka wróżyła; generalnie wyłączona być nie musi, a czasem nawet lepiej, by była włączona, ale fotel na max odsunięty do tyłu). A najbezpieczniej dziecku z tyłu. |
|
|
|
|
W foteliku 9-18 poduszka również powinna być wyłączona. Te foteliki mają wyższą podstawę, nogi dziecka są wyżej niż osoby dorosłej. I wtedy poduszka może połamać dziecku nóżki.
Najbezpieczniej wozić z tyłu. |
|
|
|
|
CYTAT Andrzejek, bredzisz. Na przednim siedzeniu można wozić zarówno tyłem (wtedy poduszki muszą być wyłączone), jak i przodem (tu z poduszką na dwoje babka wróżyła; generalnie wyłączona być nie musi, a czasem nawet lepiej, by była włączona, ale fotel na max odsunięty do tyłu). A najbezpieczniej dziecku z tyłu. A jak odsuniemy przedni fotel na maxa do tyłu to będzie można prawidłowo zamontować fotelik? Ten słupek z pasem nie będzie czasem znajdował się przed oparciem fotela? |
|
|
|
|
No właśnie to nie prawda, że poduszka zawsze wyrządzi dziecku siedzacemu z przodu przodem krzywdę. W niektórych sytuacjach uratuje życie, choć owszem może przy tym połamać nogi. Dlatego napisałam, że na dwoje babka wrozyla.
Jeśli chodzi o same przepisy, to wyłączona lub brak poduszki jest wymagany tylko w przypadku fotelików montowanych tyłem do kierunku jazdy. Fotel trzeba odsunąć na maks, ale oczywiście tak, by wciąż dało się poprawnie zamontować fotelik. Ale przednie siedzenie powinno być udostępniane dzieciakom tylko w naprawdę wyjątkowych sytuacjach. |
|