|
|
|
Dotarło mnie dzisiaj info, że podczas Dni Niska będzie można zarejstrować się jako dawca szpiku (baza DKMS). Akcja ma odbyć się dla 29-letniego Piotra z Niska.
Cała akcja obędzie się w szkole podstawowej koło stadionu Sokoła. Sobota, 27, Sierpnia godz. 12:00 - 19:00 Niedziela, 28, Sierpnia godz. 11:00 - 17:00 O ile mi wiadomo to dostajemy patyczek, który wkładamy do ust? i wypełniamy ankiete z naszymi danymi. Wiem też, że wydawane są karty od fundacji DKMS, ale zastanawia mnie czy są one wydawane na miejscu czy przyjdą do nas pocztą? Ktoś z was uczestniczył w czymś takim? macie jakieś doświadczenia? Zastanawiam się nad rejestracją dość poważnie, ale wolałabym usłyszeć zdanie kogoś realnego niż czytać formułki z neta. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Więc tak: przy rejestracji dostajesz formularz do wypełnienia (dane, adres zamieszkania, telefon kontaktowy) i zostaje przeprowadzony z Tobą którki wywiad. Czy w ostatnim czasie byłeś pod narkozą, czy miałeś jakies operacje itp itd.
Potem dostajesz od tego wolontariusza dwa patyczki- jednym pocierasz przez (z tego co pamiętam) 60 sekund między prawym dziąsłem a policzkiem, a potem drugim między lewym dziąsłem a policzkiem. Ja chyba robiłem to za mocno, bo aż mi poleciała krew i zabarwiła ten patyczek ale to w niczym nie przeszkodziło Następnie wolontariusz pakuje przy Tobie te patyczki do koperty i zakleja. Ty dostajesz kopię tego formularza który wypełniłaś i to wszystko. Kartę dostajesz po jakimś czasie, mi przyszła listem po dwóch miesiącach od rejestracji. Kiedy już przyjdzie masz oficjalne potwierdzenie, że jesteś w bazie dawców szpiku Fajna sprawa, można komuś pomóc. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
ja rejestrowałam się w dkms gdy była akcja dla jakiejś dziewczyny.wszystko poszło szybciutko.karta przychodzi pocztą.
nie troszcz się zbytnio o jutro bo przegapisz szczęśliwe dziś. |
|
|
|
|
dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.
jak to się mówi ''raz się żyję''. Podjadę tam się zarejstrować. pod pretekstem piwa w kubkach i koncertu boysów namówię znajomych i zachęcam wszystkich, którzy mają ochote pomóc chłopakowi z Niska. jeśli nie wy- to może wasi znajomi. Wiem, że zwykle gdy taka sytuacja nie dotyczy nas samych lub naszych bliskich mamy takie akcje w tyłku, no ale może ktoś jednak się przekona? |
|
|
|
|
to już dziś !
|
|
|
|
|
Już od dawna jestem w bazie DKMS.
Wszystko zalatwialam poprzez korespondencję listowna. Wszystko poszło sprawnie. Obym tylko mogła komuś pomóc. Jestem również dawcą narządów...w razie "w" Zachęcam do pomocy...współpracy z DKMS. Jestem Kobietą niczyjego serca...za silna by być z kimś, za słaba by być samą, za wybredna by brać to co od ręki mi dają... |
|
|
|
|
zachęcam do rejestracji w Nisku (szkoła koło stadionu) dziś do godziny 17 to dosłownie 10 minut i nie ma żadnych igieł!
|
|