|
|
|
W kalendarzu jest wiele ustanowionych dni, w których obchodzimy często kontrowersyjne święta, a potrzeba takich dni jak Dzień Męża i Żony - święta, z którym utożsamiać się będą małżonkowie, którzy złożyli sobie wzajemną przysięgę przed Bogiem i pragną w niej trwać do końca życia.
Prawdziwy i trwały związek kobiety i mężczyzny musi być przypieczętowany Sakramentem Małżeństwa, który jest początkiem nowej rodziny, gdzie wychowują się dzieci. Jest to najmniejsza komórka społeczna, która musi być szczególnie chroniona. Aby rodzina była silna, małżonkowie muszą wciąż dbać i pielęgnować swoja miłość, a także zachować wzajemną wierność. Oczywiście nadal pamiętamy, że najważniejszym świętem małżonków jest każda rocznica ich ślubu, którą świętować powinni szczególnie uroczyście. Dzień Męża i Żony obchodzony jest 13 lipca każdego roku, tj. w dzień zawarcia małżeństwa rodziców Świętej Tereski od Dzieciątka Jezus, również świętych Zeli i Ludwika Martin. Niech wspólne wypraszanie przez małżonków łask u Boga będzie w tym dniu owocowało trwałością i świętością małżonków i ich rodzin. Niech będzie to radosny dzień małżonków i całych rodzin. W tym wyjątkowym dniu, małżonkowie powinni odnosić się do siebie szczególnie ciepło, by przeżyli go najlepiej jak potrafią. Niech małżonkowie wybiorą się w tym dniu na spacer, do kina, czy na wspólną kolację. A przy wspólnej modlitwie wieczornej niech wypraszają potrzebne dla siebie łaski przez wstawiennictwo świętych Zeli i Ludwika Martin. Skoro im udało się wychować pięć córek z których każdą Bóg wezwał do swojej służby, a między nimi Św. Tereskę, oraz oni sami doszli do świętości, to na pewno takie małżeństwo wie jak poradzić sobie z obecnymi problemami i dojść na końcu życia do Boga. Bo jako małżonkowie jesteśmy za siebie odpowiedzialni. Proszę zachęcajmy wszystkich małżonków do świętowania Dnia Męża i Żony. W tym dniu przyjdź do Jezusa podziękuj za swoją Żonę, za swojego Męża. Przyjdź poproś Jezusa by wyprostował może pokręcone drogi Twojego życia małżeńskiego. "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
13 lipca, nie 13 lipiec. W tytule masz rażący błąd
|
|
|
|
|
Dałem pauzę "-" czy to nie powoduje, że jest to wersja dopuszczalna?
Trzeba by spytać Pana Ralczyka z Leliwy "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
CYTAT W kalendarzu jest wiele ustanowionych dni, w których obchodzimy często kontrowersyjne święta, a potrzeba takich dni jak Dzień Męża i Żony - święta, z którym utożsamiać się będą małżonkowie, którzy złożyli sobie wzajemną przysięgę przed Bogiem i pragną w niej trwać do końca życia. Prawdziwy i trwały związek kobiety i mężczyzny musi być przypieczętowany Sakramentem Małżeństwa, który jest początkiem nowej rodziny, gdzie wychowują się dzieci. Jest to najmniejsza komórka społeczna, która musi być szczególnie chroniona. Aby rodzina była silna, małżonkowie muszą wciąż dbać i pielęgnować swoja miłość, a także zachować wzajemną wierność. Oczywiście nadal pamiętamy, że najważniejszym świętem małżonków jest każda rocznica ich ślubu, którą świętować powinni szczególnie uroczyście. Dzień Męża i Żony obchodzony jest 13 lipca każdego roku, tj. w dzień zawarcia małżeństwa rodziców Świętej Tereski od Dzieciątka Jezus, również świętych Zeli i Ludwika Martin. Niech wspólne wypraszanie przez małżonków łask u Boga będzie w tym dniu owocowało trwałością i świętością małżonków i ich rodzin. Niech będzie to radosny dzień małżonków i całych rodzin. W tym wyjątkowym dniu, małżonkowie powinni odnosić się do siebie szczególnie ciepło, by przeżyli go najlepiej jak potrafią. Niech małżonkowie wybiorą się w tym dniu na spacer, do kina, czy na wspólną kolację. A przy wspólnej modlitwie wieczornej niech wypraszają potrzebne dla siebie łaski przez wstawiennictwo świętych Zeli i Ludwika Martin. Skoro im udało się wychować pięć córek z których każdą Bóg wezwał do swojej służby, a między nimi Św. Tereskę, oraz oni sami doszli do świętości, to na pewno takie małżeństwo wie jak poradzić sobie z obecnymi problemami i dojść na końcu życia do Boga. Bo jako małżonkowie jesteśmy za siebie odpowiedzialni. Proszę zachęcajmy wszystkich małżonków do świętowania Dnia Męża i Żony. W tym dniu przyjdź do Jezusa podziękuj za swoją Żonę, za swojego Męża. Przyjdź poproś Jezusa by wyprostował może pokręcone drogi Twojego życia małżeńskiego. Ty tak na poważnie? Jestem Kobietą niczyjego serca...za silna by być z kimś, za słaba by być samą, za wybredna by brać to co od ręki mi dają... |
|
|
|
|
Jak najbardziej poważnie.
Z tego co wiem już rok temu takie święto było obchodzone. "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
CYTAT Dałem pauzę "-" czy to nie powoduje, że jest to wersja dopuszczalna? Trzeba by spytać Pana Ralczyka z Leliwy Nie Ralczyka,tylko profesora Bralczyka.Święto jak najbardziej potrzebne "Jeden tam tylko jest porządny człowiek:prokurator;ale i ten,prawdę mówiąc,świnia"-Mikołaj Gogol |
|
|
|
|
CYTAT Prawdziwy i trwały związek kobiety i mężczyzny musi być przypieczętowany Sakramentem Małżeństwa Brrr, co to znaczy "musi" Kto i na podstawie jakich przepisów będzie to egzekwował Według mnie niektórzy muszą, niektórzy chcą, a jeszcze inni ani nie muszą, ani nie chcą więc nie wkładaj wszystkich do jednego worka Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
|
|
|
Oczywiście, że nie musi każdy. Troszkę jest to uogólnione i pisane może do katolików.
Ale przecież niewierzący również biorą ślub cywilny, niech dla nich też będzie to święto. Wg mnie kto nie ma ślubu, (choćby tylko cywilnego dla niewierzących), to przy pierwszej lepszej okazji chce czmychnąć ... ? "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
CYTAT Oczywiście, że nie musi każdy. Troszkę jest to uogólnione i pisane może do katolików. Trzeba było tak od razu A propos "czmychnąć" to obrączka nie jest ostatnim ogniwem w łańcuchu służącym do przykuwania współmałżonka do kaloryfera. Jeżeli ktoś zechce czmychnąć to nie przeszkodzi mu w tym ani kawałek metalu, ani kawałek papieru, ani sakrament. To po prostu kwestia tego co człowiek ma w głowie, a nie na palcu czy w papierach Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
|
|
|
CYTAT Wg mnie kto nie ma ślubu, (choćby tylko cywilnego dla niewierzących), to przy pierwszej lepszej okazji chce czmychnąć ... ? Taaaa, bo ci ze złotym krążkiem na palcu to wierni jak psy i o czmychaniu nawet nie myślą. Mam znajomych co 20 lat są ze sobą i tworzą rodzinę - bez ślubu - czy się to komuś podoba czy nie. Jakoś żadne z nich nigdzie na bok nie czmychnęło, i można ich stawiać za wzór dla niejednego "pełnoprawnego małżeństwa". Tak więc nie wkładaj wszystkich do jednego worka. |
|
|
|
|
Znów się musze z Toba zgodzić truskawko, ale patrzę na to jako katolik i na małżeństwo jako na Sakrament złożony przed Bogiem. Wiem, że niektórym to nie przeszkadza, ale jeżeli małżonkowie wspólnie pokładają nadzieję w Bogu, modlą się za siebie, najlepiej wspólnie, są każdej niedzieli na Eucharystii, a niekiedy i częściej to takie małżeństwo jest praktycznie nie do ruszenia. Pomimo trudności przetrwa.
Zauważ, że małżeństwa się rozpadają (mówię o katolickich) kiedy brakuje w nich odniesienia do Boga. Pani_Frau nie wkładam wszystkich do jednego worka - wyjątki się zdarzają... "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
Napiszcie jak zamierzacie spędzić ze współmałżonkiem to nowe Święto? - Dzień Męża i Żony!
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
hm....to może sprzedamy dzieci do teściów i będziemy z mężem uprawiać dziki seks ale taki dziki! dziki!...
Uwielbiam dzieci!!! zwłaszcza te płci męskiej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia |
|
|
|
|
CYTAT hm....to może sprzedamy dzieci do teściów i będziemy z mężem uprawiać dziki seks ale taki dziki! dziki!... Myślę że to wspaniały pomysł "Jeden tam tylko jest porządny człowiek:prokurator;ale i ten,prawdę mówiąc,świnia"-Mikołaj Gogol |
|
|
|
|
CYTAT hm....to może sprzedamy dzieci do teściów i będziemy z mężem uprawiać dziki seks ale taki dziki! dziki!... Taki dziki, dziki sex to najlepszy jest z sąsiadem :-) :-) Jestem Kobietą niczyjego serca...za silna by być z kimś, za słaba by być samą, za wybredna by brać to co od ręki mi dają... |
|
|
|
|
To wstyd, że ludzie są tak egoistyczni ...
wybierając sąsiada ranią współmałżonka - osobę najbliższą i najukochańszą! Wstydź się BLADIR !!! "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
rsta ty tak serio ?
|
|
|
|
|
przecież żartów sobie nie robię ...
ostatnio spotkałem koleżankę, którą mąż zostawił dla innej, dziecko zresztą też, szkoda mi tej kobiety i dziecka, a byli tacy zakochani, a jaki był o nią zazdrosny ... ratujmy małżeństwa, a nie rozbijajmy ich !!! "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
CYTAT To wstyd, że ludzie są tak egoistyczni ... wybierając sąsiada ranią współmałżonka - osobę najbliższą i najukochańszą! Wstydź się BLADIR !!! Oj, wstydzę się, wstydzę...bardzo.się tego wstydzę. Nie sądziłam, że to coś złego... Sąsiad mówił, że to nie jest grzech... Co ja powiem Stefanowi jak wróci z roboty? Jeszcze dzisiaj, w takie święto.. Jestem Kobietą niczyjego serca...za silna by być z kimś, za słaba by być samą, za wybredna by brać to co od ręki mi dają... |
|
|
|
|
człek zrobił głupotę,to jeszcze trza mu przypominać?
|
|
|
|
|
Dobrze,a jeżeli sąsiadka jest w potrzebie i ja jej nie pomogę to czy popełnię grzech zaniechania?
"Jeden tam tylko jest porządny człowiek:prokurator;ale i ten,prawdę mówiąc,świnia"-Mikołaj Gogol |
|
|
|
|
CYTAT hm....to może sprzedamy dzieci do teściów i będziemy z mężem uprawiać dziki seks ale taki dziki! dziki!... Gorzej jak teściowie też chcieli świętować |
|
|
|
|
CYTAT Dobrze,a jeżeli sąsiadka jest w potrzebie i ja jej nie pomogę to czy popełnię grzech zaniechania? To powiedz jej chociaż parę świnstewek na ucho Jestem Kobietą niczyjego serca...za silna by być z kimś, za słaba by być samą, za wybredna by brać to co od ręki mi dają... |
|
|
|
|
z pięknej miłości zrobiliście bagno ...
są tu jeszcze jacyś normalnie myślący ludzie ??? "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
W Stalowej Woli nie słyszałem aby była jakaś msza w tej intencji. |
|