|
|
|
Akurat ta wersja to AKM (drewniana kolba z drzewa orzechowego).
Popularna jest też wersja AKMS (z metalową, składaną kolbą). Wideo: www.youtube.com/watch?v=_aDU6N4HvFg Płaska dźwignia którą widzicie na boku karabinu, to przełącznik ognia: - pozycja górna - karabin zabezpieczony; - pozycja środkowa - ogień seriami; - pozycja dolna - pojedyńcze strzały. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Myślę, że ten film, podobnie jak Twój, również wszystkich zainteresuje. A może nawet okaże się bardziej przydatny???
https://youtu.be/HdCcFsrzWYk Pozdro |
|
|
|
|
@ Szopen
Załóż sobie swój temat, poświęcony grzałce w pralce. Ten jest o karabinie kałasznikowa. |
|
|
|
|
@Nacht
Na Twoim filmie gość mało dokładnie pokazuje wyjęcie zamka z suwadła, tam ważny jest taki ruch obrotowy, bo inaczej Ci nie wejdzie do właściwej pozycji. Ale może się czepiam Poza tym zastanawiam się, kiedy gość go czyścił, bo wygląda na z lekka ufajdany. Ale ja się nie znam |
|
|
|
|
@ Cinnamon_girl
Nie czepiasz się. Masz rację. Zamek na suwadło zamka raczej się nakręca, niż zwyczajnie nakłada. Ja w wojsku też z tym początkowo miałem problem. Ale z drugiej strony kapral też nie potrafił zrobić tego płynnie. |
|
|
|
|
Może nie chodzi o to, żeby było płynnie, ale żeby wiedzieć jak ma być i nie silowac się z nim, bo nie chce wejść. Swoją drogą fajna zabawka, tylko czyszczenia sporo. Ale jak się lubi... Jeden będzie " miział " telefon, drugi kałacha.
|
|
|
|
|
za moich czasów to najpierw wyciągało się wycior i przybornik. nie wiem jaki był cel nakręcenia tego filmiku, bo jesli miałby to być instruktaż, to jest, to totalna wtopa, gość zapomniał ściągnąć nakładki z rurą gazową.
|
|
|
|
|
@ mosquito
Rzeczywiście, nie odpiął komory gazowej. A co do wyciora*, to może zwyczajnie nie miał zamiaru czyścić karabinu... * - dla niewtajemniczonych: pod lufą znajduje się wycior. Metalowy pręt, który wyciąga się w celu wyczyszczenie przewodu lufy oraz rury gazowej ponad lufą. Rura gazowa prowadzi do komory gazowej w drewnianej osłonie. Komora gazowa pełni rolę chłodnicy dla cofających się w kierunku zamka gazów prochowych. |
|
|
|
|
Rura gazow posiada otwory, które redukują ciśnienie gazów powrotnych.
|
|
|
|
|
ciśnienie gazów w komorze powoduje cofniecie suwadła co skutkuje wyrzuceniem łuski, następnie sprężyna przesuwa suwadło do przodu jednocześnie pobierany jest pocisk z magazynka.
|
|
|
|
|
Wiem jak działa mechanizm automatycznego przeładowywania.
Na potrzeby tego tematu wystarczy aby osoby zainteresowany wiedziały jak taki karabin złożyć / rozłożyć. To wystarczy. |
|
|
|
|
Napisałem to dla ogółu.Może dzięki temu, ktoś się zainteresuje tą tematyką.
|
|
|
|
|
Niestety, dziś w Polsce z nabyciem amunicji kaliber 7,62 x 39 mm może być trudno. Produkowana jest tylko NATO-wska amunicja karabinowa kaliber 5,56 x 45 mm (do "Beryla) i 7,62 x 51 mm (do UKM-2000).
|
|
|
|
|
CYTAT Wiem jak działa mechanizm automatycznego przeładowywania. Na potrzeby tego tematu wystarczy aby osoby zainteresowany wiedziały jak taki karabin złożyć / rozłożyć. To wystarczy. To może już zamknij ten temat, skoro Ty decydujesz co ma zawierać. Gościu rozjaśnił kwestię przeładowania a Tobie to wadzi. Chyba założyłeś ten temat żeby wyjść na forumowego Rambo i nie w smak Ci że ktoś ma o tym pojęcie. Prawda jest taka że połowa facetów 35+ bawiła się kałachem przynajmniej przez rok czasu. |
|
|
|
|
CYTAT Wiem jak działa mechanizm automatycznego przeładowywania. Na potrzeby tego tematu wystarczy aby osoby zainteresowany wiedziały jak taki karabin złożyć / rozłożyć. To wystarczy. W wojsku na czas rozkladalem kalasznikow 10sekund maks mi to schodzilo. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
@ RNI-JEZOWE
Mi, tak na spokojnie, potrzeba minuty żeby rozłożyć. Złożenie zajęło by mi 2 minuty. @ maruda Nie marudź. |
|
|
|
|
CYTAT Mi, tak na spokojnie, potrzeba minuty żeby rozłożyć. Złożenie zajęło by mi 2 minuty. Wnioskuję z tego, że jesteś teoretykiem. A tak na marginesie to jastem ciekaw, ile osób w polsce posiada w domu legalnie tego typu broń. |
|
|
|
|
Nein ! Mam też doświadczenie praktyczne.
W domu nikt legalnie takiej broni nie trzyma. W razie wojny, trzeba by ją pobrać z magazynów Wojska Polskiego. Ale sama broń, bez odpowiedniej amunicji, jest bezużyteczna. |
|
|
|
|
Natch.
Gdzie nabierales swoje doświadczenie? Byłem w armii 15 lat temu i żeby dostać 3dni przepustki trzeba było rozebrać KBKAK Ms w mniej niż 9s. |
|
|
|
|
widzę tu samych teoretyków ! Byłem w wojsku w latach 1972 -74 . Wiecie jaki był czas na rozłożenie i ponowne złożenie kałasznikowa ? Niecała minuta , ale kto to teraz potrafi , napewno nie ci chłopcy którzy tak dumnie prezentowali się podczas obchodów Święta Żołnierzy Wyklętych ! Jeśli zaistniała by potrzeba stanąć do prawdziwej walki , to napewno chowali by się za plecami prawdziwych , regularnych jednostek wojska !
|
|
|
|
|
1 suwadlo i spust
2 magazynek 3 wycior 4 pokrywa komory zamkowej 5 sprezyna 6 suwadlo z tlokiem z zamkiem 7 rura gazowa i tyle,bagnet nie byla. kalasznikow z 1958r albo 1965r latemu http://mczbr(...)onym.jpg Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Jano53 nie uogólniaj.
Też spędziłem 24 miesiące w służbie zasadniczej(jesień 87-89), piszę z własnego doświadczenia i jak sam wiesz lekko nie było. |
|
|
|
|
Ja spędziłem w wojsku trzy miesiące. Od Listopada 2006 do Stycznia 2007.
|
|
|
|
|
Ją jeszcze w chwilach wolnego czasu odpinałem łożysko tj ta drewniana część pod rurą gazową
|
|
|
|
|
CYTAT Ja spędziłem w wojsku trzy miesiące. Co tak długo? SPR? |
|