|
|
|
Potrzebuje rady na powyższy temat. "Fachowiec" podpiąl mi grzejnik pod ogrzewanie podłogowe i tak sobie wisi na ścianie chyba w celach deoracyjnych-grzac nie grzeje a mnie grzeją nerwy bo nie mogę sluchac filozoficznych wywodów hydraulika. Pytanie jest nastepujace-czy taki kaloryfer będzie kiedykolwiek dawał ciepło? Czy lepiej mam o tym zapomnieć i wymienić go na grzejnik elektryczny bądź na szafkę łazienkowa? Będę wdzięczna za podpowiedzi od kogoś kto zna się naprawdę na sprawie! Pozdrawiam licząc na ratunek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
witam odnośnie grzejnika w układzie ogrzewania podłogowego ciężko cos powiedzieć ,jak to jest podpięte, z czym współpracuje ,trzeba zakładac ,ze ogrzewanie podłogowe i grzejnik pracuje na innych parametrach.Moze więcej informacji lub jakas fotka
beza |
|
|
|
|
Z fotki to nie wiem czy coś zauważysz ale wiem ze hydraulik nie wyprowadził innego podłączenia pod grzejnik a pptem stwierdził że będzie on działał jeśli podepnie pod podłogowe ale nie działa! I kicha
|
|
|
|
|
Witam.
Na OP może być niski parametr czyli jakieś 25-35st na zasilaniu więc jeżeli taka temperatura idzie na grzejnik niestety nie odczujesz tego. Może też grzejnik być zapowietrzony i też nie będzie grzał, może OP jest zapowietrzone i nie ma komfortu cieplnego. |
|
|
|
|
Witam
Jeżeli grzejnik łazienkowy jest podłączony do instalacji podłogowej, która powinna mieć niższy parametr (25-45st), to On grzeje z taka temperaturą. Żeby coś wiecej powiedzieć, potrzeba wiecej danych: 1.Jaki kocioł, na jakie paliwo? Jeżeli kocioł gazowy kondensacyjny, to czy ma sterowanie pogodowe? 2.Jak jest zbudowany układ sterowania ogrzewania podłogowego (zawór mieszający czy termostatyczny, czy inne cudo?) 3.Czy w łazience jest za niska temperatura? Czy po prostu grzejnik łazienkowy ma za niska temperaturę (nie można na nim suszyć ubrań)? |
|
|
|
|
Oczywiście, że można podłączyć tylko należy pominąć sens wpięcia grzejnika w obieg o max. temperaturze 40 stopni. Chyba, że będzie służył tylko suszeniu ręczników.
Narysuj na kartce i wrzuć schemat obiegów z urządzeniami sterującymi wraz z informacją gdzie wpięto felerny grzejnik wraz z zaznaczeniem kondygnacji i informacją o ciśnieniu. Jak rozumiem po odkręceniu zaworu odpowietrzania grzejnika leci z niego woda? Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby PiS, kiedy pojawi się zagrożenie w postaci utraty władzy. |
|
|
|
|
trafiłes na niezłego idiote. podłogowka zasilana jest wodą 45 st tak zeby podloga finalnie miala do 30 st i tak na duzej powierzchni daje cieplo.
kaloryfer działa na temp np 60 st zeby dawal jakikolwiek efekt. inaczej kaloryfer ma funkcje obrazu. podpinanie kaloryfera pod podlogowke to troche za duzy skrot i oszczednosc przy robieniu układu bo oszczedza sie na 2 rozdzielaczach, skrzynkach, pompach itd ale jest to kompletnie spierniczony pomysl - bo albo podłoga parzy i sprzelają płytki albo kaloryfer jest zimny. Działa albo jedno albo 2, inaczej sie nie da. ale to sa efekty instalatorow filozofow, domorosłych Januszy nie znajacych podstaw sztuki swojego fachu. generalnie do roboty sa 2 uklady. |
|
|
|
|
CYTAT trafiłes na niezłego idiote. podłogowka zasilana jest wodą max 45 st tak zeby podloga finalnie miala do 30 st i tak na duzej powierzchni daje cieplo.
kaloryfer działa na temp np 60 st zeby dawal jakikolwiek odczuwalny efekt. inaczej kaloryfer ma funkcje obrazu. podpinanie kaloryfera pod podlogowke to troche za duzy skrot i oszczednosc przy robieniu układu bo oszczedza sie na 2 rozdzielaczach, skrzynkach, pompach itd ale jest to kompletnie spierniczony pomysl - bo albo podłoga parzy i sprzelają płytki albo kaloryfer jest zimny. Działa albo jedno albo 2, inaczej sie nie da. ale to sa efekty instalatorow filozofow, domorosłych Januszy nie znajacych podstaw sztuki swojego fachu. generalnie do roboty sa 2 uklady. |
|
|
|
|
odnośnie tego twojego ogrzewania to trzeba to zobaczyć co porobił fachowiec jeśli to w bliskiej okolicy St Woli to daj znac na priv,to soś się zrobi by grzejnik był grzejnikiem a nie ozdobą
beza |
|
|
|
|
To już lepiej jak by podłogówkę wpiął w grzejnik w powrót (to też nie było by zgodnie ze sztuką, ale by działało), bo tak to kaszanka wyszła. Musisz napisać dokładnie czy grzejnik jest chociaż letni czy w ogóle nie grzeje?? bo jeśli w ogóle nie daje ciepła to może być zapowietrzony bądź jakaś inna wada. Jak jest letni to raczej na więcej nie licz bo parametry podłogowe są zazwyczaj niższe niż na grzejniki.
|
|
|
|
|
Grzejnik zimny.... niezapowietrzony. Znaczy fachowiec godny polecenia... dzięki za wszystkie odpowiedzi. Kto poradzi co teraz?
|
|
|
|
|
wysłałam dane fachowca na prywatną pocztę
|
|
|
|
|
Ja mam do takiego grzejnika podłączoną grzałkę przez trójnik na powrocie wody instalacyjnej z grzejnika. W tym przypadku do jednego z króćców grzejnika wkręcamy trójnik, do którego od dołu podłączamy grzałkę oraz zawór odcinający natomiast do drugiego króćca grzejnika podłączamy zawór termostatyczny.
Grzałka ma włącznik czasowy - wieszam ręcznik wciskam przyciska i w 30 minut jest suchy. Wklejam link do artykułu www.instalacjebudowlane.pl/3970-33-68-montaz-grzalki-w-grzejniku.html |
|
|
|
|
Teraz w ogóle ogrzewanie zglupialo cała łazienka zimna płytki w holu jedna ciepła druga lodowata. Czy mogę liczyć na kogoś kto się na tym zna i przyjedzie i mnie uratuje? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
a może to z powodu mrozu na polu
|
|
|
|
|
No chyba ogrzewanie jest pp to żeby w domu było ciepło podczas mrozu....
|
|
|
|
|
Gdzie Masz tą chałupę? Daleko od Stalowej?
|
|
|
|
|
Kotowa Wola
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT trafiłes na niezłego idiote. podłogowka zasilana jest wodą max 45 st tak zeby podloga finalnie miala do 30 st i tak na duzej powierzchni daje cieplo. kaloryfer działa na temp np 60 st zeby dawal jakikolwiek odczuwalny efekt. inaczej kaloryfer ma funkcje obrazu. podpinanie kaloryfera pod podlogowke to troche za duzy skrot i oszczednosc przy robieniu układu bo oszczedza sie na 2 rozdzielaczach, skrzynkach, pompach itd ale jest to kompletnie spierniczony pomysl - bo albo podłoga parzy i sprzelają płytki albo kaloryfer jest zimny. Działa albo jedno albo 2, inaczej sie nie da. ale to sa efekty instalatorow filozofow, domorosłych Januszy nie znajacych podstaw sztuki swojego fachu. generalnie do roboty sa 2 uklady. |
|
|
|
|
A kocioł i instalacja była serwisowana .a co do kaloryfery to może jest zakręcony
|
|
|
|
|
Kaloryfer odkrecony. Serwisant ma przyjechać do kotła tylko trafić chlop nie może dajcie znać czy tylko ja mam takie szczęście do fachowców
|
|
|
|
|
Tłumaczy mi gość ze tak się robi jak jest u mnie zrobione. Mówi mi a gdyby tak dziecko dotknęło gorącego grzejnika? Super wytłumaczenie co?
|
|
|
|
|
A przypadkiem przy wyborze " fachowca" nie sugerowałas sie najnizsza cena, grzejnki podpiety do podłogowki nigdy nie bedzie gorący bo w podłogowce jest ok 30-40 *C, fajne tłumaczeniemiał Twoj hydraulik. Podaj nazwe firmy lub tego fachowca aby ostrzec innych.
|
|
|
|
|
Przez internet sie raczej nie zagrzejesz i nie naprawisz ogrzewania Zamiast biadolić wez sie lepiej za robotę i szukaj porządnego fachowca coś Ty myślał ze za pare groszy ktoś Ci dobrze zrobi ogrzewanie....!!!!
|
|
|
|
|
WlasniE szukam dlatego piszę kto powiedział że chce się zagrzac przez neta?? Wcale nie zrobiłam tego po kosztach tym bardziej mnie to wkurza. Firma aquaWent nie polecam
|
|