|
![]() |
|
wczoraj tj. 14 listopada doświadczyłem dziwnego zachowania Panów policjantów z radiowozu m-ki"Alfa Romeo" - chcąc przejść przez tzw.pasy na Al.J.P.II i będąc już jedną nogą na przejściu musiałem się wycofac ponieważ w/w radiowuz wymusił na mnie pierwszeństwo przejścia po czym zatrzymał się na prześciu dla pieszych , Panowie z radiowozu zarzucili mi że naruszyłem przepisy i wtargnąłem na przejście - myślałem że kto jak kto ale od radiowozu należy spodziewać się przykładu - teraz mam dylemat , gdyby to był samochód przeciętnego obywatela i zachował się w ten sposób to czy to by było uznane za wtargnięcie przez przechodnia czy za wymuszenie przejazdu przez kierowcę ? w związku z powyższym przypomniało mi się takie przysłowie że " kij ma dwa końce " lub że " punkt widzenia zależy od punktu siedzenia " Dlatego drodzy obywatele przechodnie jeżeli chcecie przejść przez jezdnię nawet w miejscu do tego przeznaczonym nie ufajcie nawet radiowozom policyjnym
![]() Bogi |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Bogi |
|
|
![]() |
|
Nagrywać parchow miałem z nimi swoje "przejścia", poziom kultury poniżej krytyki, kijek leszczynowy w łapkę i krowy przeganiac.
|
|
|
![]() |
|
Doradzam przeczytać, zrozumieć i stosować się do art. 14. Prawa o ruchu drogowym, dbając o swoje życie i zdrowie!!!!
Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem. .......... Art. 14. Pieszemu zabrania się: wchodzenia na jezdnię: bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych, spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi; .......... |
|
|
![]() |
|
Uznali że wtargnołeś jeżeli byłeś jedną nogą na przejściu a nie dwoma nogami i mieli rację bo powinieneś się upewnić w jakiej odległości jest pojazd aby Cię nie potrącił,drogi hamowania są rózne a wini się zawsze kierowców!!!
![]() |
|
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT Art. 14. Pieszemu zabrania się: wchodzenia na jezdnię: bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych, spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi; .......... ![]() ![]() " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
Dołączył: 20 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT Panowie z radiowozu zarzucili mi że naruszyłem przepisy i wtargnąłem na przejście Dostałeś mandat?Jeżeli go przyjąłeś to przyznałeś się do winy.Jak miałeś wątpliwości trzeba było nie przyjąć i sprawa trafiłaby do sądu wraz z nagraniem z rejestratora video zamontowanego w radiowozie.Teraz mamy Twoje słowo przeciwko słowu policjantów więc ciężko wyciągnąć obiektywne wnioski i stwierdzić kto miał racje. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Dostałeś mandat?Jeżeli go przyjąłeś to przyznałeś się do winy.Jak miałeś wątpliwości trzeba było nie przyjąć i sprawa trafiłaby do sądu wraz z nagraniem z rejestratora video zamontowanego w radiowozie.Teraz mamy Twoje słowo przeciwko słowu policjantów więc ciężko wyciągnąć obiektywne wnioski i stwierdzić kto miał racje. ![]() ![]() ![]() " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
![]() |
|
Anulka!
Wysepki wg mnie to nie jest żadne rozwiązanie, bo ani pieszemu nie gwarantują azylu, a dodatkowo znaki przy wysepkach faktycznie utrudniają widoczność kierującemu. Więc budowa tego jest to inicjatywa osób zza biurka lub chcących uzyskać kasiorę z montowania tego dziwactwa. Zresztą na terenie naszego powiatu jest wiele, wiele znaków postawionych bez sensu, niby dla naszego bezpieczeństwa. |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
![]() |
|
Azyle same w sobie są dobre, wystarczy zmienić oznakowanie. Inna sprawa że pieszy wchodząc na przejście z azyle powinien wiedzieć że przekracza dwie jezdnie a nie jedną. Wejście na jezdnię przed azylem nie daje mu pierszeństwa na jezdni drugiej.
|
|
|
![]() |
|
do "feniks" : chcieli mi wlepić mandat ale go nie przyjąłem - mamy spotkać się w Sądzie - będę chcial udowodnić że prawo nie jest jednakowe dla wszystkich a szczególnie w tym przypadku kiedy "walczy" się z Policją - mam nadzieję że Sąd nie uzna uprzywilejowania Policji i wyda sprawiedliwy wyrok biorąc w obronę jednak obywatela - Policja nie może działać na zasadzie w wykazaniu się ile w danym dniu "wlepi" mandatów / jest jeszcze forma np. pouczenia , ostrzeżenia itp./ Policjant ma być przyjacielem dla obywatela a nie "katem" , zwłaszcza w tak błahych sprawach
![]() Bogi |
|
|
![]() |
|
CYTAT chcieli mi wlepić mandat ale go nie przyjąłem - mamy spotkać się w Sądzie Pamiętaj,że w radiowozie jest rejestrator video i tak naprawdę tylko on może potwierdzić Twoją niewinność.Nagranie jako dowód w sprawie policjanci powinni dostarczyć do sądu.Nie daj się zwieżć jak go nie będzie. CYTAT Policjant ma być przyjacielem dla obywatela W tym punkcie w pełni zgadzam się z Tobą CYTAT zwłaszcza w tak błahych sprawach Jeżeli uważasz wtargnięcie pieszego na przejście czy wymuszenie pierwszeństwa przez kierowce na przejściu i nie ma znaczenia czy dany kierowca jest policjantem czy cywilem to jesteś albo bardzo młody i nie doświadczony albo bardzo ...Takie zachowania pieszego czy kierowcy pociągają bardzo nie nieprzejemne skutki od strachu,kalectwa po śmierć i wyrzuty sumienia kierowcy do końca życia bo te skutki ponosi pieszy,którego nic nie chroni a kierowcę ochrania blacha samochodu |
|
|
![]() |
|
Pewnie gdyby ktos tak zrobil autem cywilnym i widzały by to psy to by był mandacik 500. No ale z nimi ciezko wygrac. Zawsze bedzie ich racja.
Ja nie tak dawno widziałem jak se pieski jechaly na terenie huty bez koguta na 50tce na oko 90-100. Jechali nieoznakowana laguną. A kto im zabroni... Sami potrafia sie dopierdolic bo ktos stoi kołem na chodniku i mu bardzo przeszkadza... |
|
|
![]() |
|
Sam osobiście byłem kiedyś świadkiem na pewnym przejściu dla pieszych podobnej sytuacji.Piesi dochodzili do pasów , tylko że z jednej strony sznur samochodów więc nie ma jak wejść , z drugiej zaś z daleka jadąca alfa i co się dzieje? Alfa przed dosłownie samymi pasami hamuje z piskiem opon,jedno auto po przeciwleglej stronie przejeżdża przez pasy a Ci oczywiście popisowa,wsteczny, i z takim samym piskiem z jakim hamowali udali się w pościg za kierowcą.Od znajomych słyszałem że to nie był pierwszy raz gdy tak robią...więc jak widać lubią prowokować takie sytuacje.
Nie ma nic dobrego w wojnie, z wyjątkiem jej końca - Abraham Lincoln. |
|
|
![]() |
|
Lexter
Jakoś Ci nie wierzę. CYTAT z takim samym piskiem z jakim hamowali udali się w pościg Czyżby ta Alfa nie miała ABS i ASR?Wydaje mi się ale mogę się mylić,że w latach jej produkcji samochody były wyposażane w takie systemy. |
|
|
![]() |
|
Auto z abs-em też potrafi zapiszczeć oponami. Z asr-em przy przyspieszaniu również.
|
|
|
![]() |
|
jeszcze raz napiszę że dotyczy to radiowozu m-ki "Alfa Romeo " - nie wiem dlaczego w dniu dzisiejszym / zapewne moderator tej strony / zlikwidował nazwę marki samochodu - czyżby na polecenie Policji , takim ładnym samochodem jak "Alfa Romeo" należy się szczycić i chwalić ,natomiast załogą zapewne mniej - pozdrawiam Was " MIŚKI "
![]() Bogi |
|
|
![]() |
|
@daniell
Ja stosuję zasadę, że nie wygram ... z samochodem. Zawsze upewniam się, czy mogę bezpiecznie przejść przez jezdnię. Co mi z racji w stosunku do kierowcy, policji czy w sądzie, jeśli doznam obrażeń, albo poniosę śmierć? Myślenie nie boli i nie zabija! Zawsze najlepszy jest zdrowy rozsądek! |
|
|
![]() |
|
ustawa - w zupełności cię popieram , jestem tego samego zdania . W tym wypadku chodzi mi tylko o to że dotyczy to radiowozu policyjnego a zwlaszcza jego załogi - to Oni apelują do kieroecow jak się mają zachowywać na drodze a sami do tego się nie stosują - chodzi mi tylko o sprawiedliwość , dlatego poruszyłem ten temat.
Bogi |
|