| ~~PIT | |

| 
    |
| 

Wie ktoś czy można odliczyć sobie od podatku zakup płytek, paneli, farb i tego typu rzeczy?

| 
    |
| 

| 

| 

Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia:   0% | 
    |

| 
    |
| 

| 
    |
| 

| 

| ~~lena | |

| 
    |
| 

od podatku w PIT 37 nie... to jest całkiem inna procedura  - zakup materiałów budowlanych, z tego możesz mieć zwrócony VAT jeśli... itd. ale tak było w zeszłym roku, nie wiem jak jest teraz - podejrzewam, że mogli to znieść. najlepiej zapytaj w jakimś biurze podatkowym, z resztą, takie sprawy to tylko tam Ci załatwią. 
        Obecnie od podatku możesz sobie odliczyć darowizny, dzieci, i internet ;)  | 
    |
| 

| 

| 

|

| 
    |
| 

Jak już pisała poprzedniczka, od podatku nie odliczysz, możesz natomiast ubiegać się o zwrot VAT-u, potrzebne Ci będą dotego faktury za materiały, wystawione na Twoje nazwisko i dokument potwierdzający posiadanie mieszkania/domu. Takie odliczenia puszcza się tylko raz w roku. Jeśli posiadasz fakturki z poprzednich lat (od 2004r), to jeszcze można próbować odzyskać VAT także z nich. Ostrzegam z góry że można sobie nerwy zszarpać, bo papierów do załatwienia jest sporo, i trzeba trochę czekać. 
        Urząd Skarbowy na rozpatrzenie wniosku ma pół roku ![]() Nie jest to aż tak skomplikowane, żeby iść z tym do \"specjalisty\", tymbardziej że w US w dziale VAT muszą udzielić Ci informacji, jak to zrobić.  
      Nie wycinaj lasów, bo może kiedyś będziesz partyzantem.  | 
    |
| ~~sztomek | |

| 
    |
| 

ja moge zrobic zwrot vat, robiłam to wiele razy,nie jest to az tak skomplikowane  
        wiadomosc s.tomek_(at)_interia.pl  | 
    |
| 

| 

| ~~PIT | |

| 
    |
| 

Dzieki za informacje  
         , to właśnie chciałem wiedzieć, pozostaje jeszcze jedna sprawa czy istnieje termin do którego można się ubiegać o zwrot VAT-u w danym roku?
       | 
    |
| 

| 

| ~~sztomek | |

| 
    |
| 

nie ma ustalonego terminu,poprostu raz w roku do 31 grudnia

| 
    |
| 

| 

| ~~PIT | |

| 
    |
| 

CYTAT nie ma ustalonego terminu,poprostu raz w roku do 31 grudnia   dzięki popytam najpierw dokładnie w skarbówce, a póżniej napiszę
       | 
    |
| 

| 

| 

|

| 
    |
| 

można odliczać jeszcze rzeczy na których zmieniła się wartość VAT-u z np. 7% do 22%, jednakże musiałbyś/musiałabyś pogrzebać w sieci za listą takich produktów

homo suma nihil humanum a me alienum puto.  | 
    |
| ~~PIT | |

| 
    |
| 

Uzbierałem od 2006 jakies 30 faktur od których moge sie ubiegac o zwrot Vatu i poszukuje osoby która by mi to fachowo zrobiła.  
        Wiem, że samo wypełnienie jest banalnie proste, tylko istnieją jakieś górne limity i inne fakty (np nie pracowałam ponad rok czasu, a faktur z tego okresu mam duzo i nie wiem czy to ma znaczenia) i nie chce wrazie czego płacic kary za próbe wyłudzenia kasy od skarbówki dlatego jeśli ktoś wie gdzie mogłbym znależć kompetenta osobe, która sie zna na tym i by sie tego podjeła proszę o namiary (adres e-mail)  | 
    |
| 

| 

| 

Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia:   20% | 
    |

| 
    |
| 

Rozumiem ,że remontowałeś mieszkanie tak? stąd te faktury?  
        a czego w latach wcześniejszych nie ubiegałeś się o zwrot ? czy w pitach ująłeś kwote tych faktur? czy wydatki te nie znalazły pokrycia w dochodzie,przychodzie lub podatku za te lata? " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "  | 
    |
| 

Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia:   20% | 
    |

| 
    |
| 

jest coś takiego jak ulga remontowo - modernizacyjna (z tytułu poniesienia wydatków mieszkaniowych itd)  
        KWOTA PRZYSŁUGUJĄCDYCH ODLICZEŃ Z TYTUŁU WYDATKÓW MIESZKANIOWYCH która nie znalazła pokrycia w podatku obliczonym za rok podatkowy,PODLEGA odliczeniu w latach następnych wydatki mieszkaniowe podlegaja odliczeniu od podatku w zeznaniu PIT-36,37 jeżeli nie zostały odliczone w PIT-28 od ryczałtui td " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... "  | 
    |