|
|
|
Witam, czy ktos z was podnosil sobie zgryz? Zgrzytam zebami, mam je juz troche starte, zreszta chcialbym wrzucic jakies ladne porcelanowe licowki na przod zeby poprawic ksztalt zebow- niestety do tego trzeba podniesc zgryz o jakies 2mm. Naczytalem sie na roznych forach ze ciezko sie pozniej przyzwyczaic, czesto boli glowa, szczeka, miesnie, skronie itp itd. Troche przerazajaca wizja.. bede wdzieczny za opinie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiadomość na PW
Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
|
|
|
Nie czytaj subiektywncyh opinii, bo Twoja sytuacja jest indywidualna. Nie ma się co nakręcać w ten sposób. Musisz znaleźć lekarza (specjaliste protetyka) który podejmie się u Ciebie deprogramacji RC a następnie dopiero kompleksowa protetyka.
Sama protetyka nie załatwi sprawy, bo problem który masz - koronami nie zostanie wyleczony. Problem lezy na innym poziomie, a tu masz tylko objaw. Jak zaczniesz robić tylko stronę estetyczna a nie funkcjonalną to będziesz mieć takie historie, o których się naczytałeś. |
|
|
|
|
Kurde zle sie okreslilem. Problem nie lezy stricte w bruksizmie. Ogolnie ujmujac mam nieprawidlowy zgryz tzn boki (trzonowce) sa ok ale gorne 1 i 2 zamiast zachodzic za dolne 1 i 2 lekko o nie zahaczaja i dlatego mam dosc mocno starte gorne jedynki. Za gowniarza nosilem aparat gora/dol i wada zostala naprawiona ale niestety po sciagnieciu aparatu, gora wrocila na swoje miejsce w ciagu kilku lat. Oczywiscie olalem temat i tak o to przez ostatnie ponad 10lat scieralem sobie gorne jedynki o dolne- o dziwo dolne sa ok natomiast gorne stracily ksztalt i dlugosc. Zaproponowano mi podwyzszenie zgryzu wypelnieniami na wszystkich trzonowcach i wrzucenie licowek na gore tak zeby wszystko wizualnie wygladalo ok. Podniesienie zgryzu zapobiegnie stykaniu sie gornych i dolnych jedynek takze teoretycznie powinno byc ok. Nie mniej zaczalem szperac po necie zeby troche poczytac o tym wszystkim i sie przerazilem ze sporo ludzi mocno narzeka na dolegliwosci po takim zabiegu..
|
|