NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
Wnioski Unijne - Dofinansowania - Dotacje, ITD
ff
Wysłany: 2 Lut 2015r. 17:26  
Jakiś czas temu na ogłoszeniach można było znaleźć nt. pomocy napisaniu wniosku w otrzymaniu dotacji 40 tyś. zł + 1600 zł miesięcznie. Niestety ogłoszenie zniknęło lub ktoś usunął. Gdyby ta osoba widziała ten temat i odezwała się do mnie na P.M byłbym wdzięczny.

Jeśli ktoś ma doświadczenia w tej sprawie lub może udzielić jakiś cennych porad byłbym wdzięczny. Gdyby ktoś dodał linki do ciekawych dotyczących tematu z góry dziękuję. Osobom polecających googla lub typowym spamerom też dziękuję

Chodzi mi głównie o to komu to się należy / jakie wymogi / czy muszę być bezrobotnym / itd.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 2 Lut 2015r. 17:26  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Lut 2015r. 18:33  
Wniosek pisze się pod konkretny projekt. Nikt Ci nie napisze wniosku, jeśli nie ma dla Ciebie projektu.

Na stronie WUPu masz listę projektów. Zobacz czy na coś się łapiesz. Od tego trzeba zacząć. Każdy projekt jest inny, różni się właśnie wymogami. Ale o ile nie masz firmy, to musisz być bezrobotnym.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Lut 2015r. 19:41  
http://pokl.wup-rzeszow.pl/pl/40,110/1/rekrutacja_w_projektach.html

tu są wszystkie projekty z podkapracia, w których aktualnie trwa rekrurtacja. Oczywiście grupa docelowa może być dla ludzi z całego podkapracia, a może być np. tylko z powiatu rzeszowskiego. Musisz wszystkie przejrzeć. Radzę zerknąć też we wszystkie projekty z priorytetu VI i odwiedzać po kolei strony www poszczególnych projektów, bo często te terminy rekrutacji nie były na WUP podane dokładnie. Więcej info podam Ci na pw jakby coś było niejasne;)

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Lut 2015r. 22:11  
Znalazłem dla przykładu takie ogłoszenie -

Sprzedam dobrze prosperujący Biznes

W tymże ogłoszeniu ktoś pisze :

"Uwaga!

Dla osób przed 25 rokiem i po 50 roku życie istnieje możliwość pozyskania dotacji na zakup tej firmy w kwocie 40 tyś. zł plus finansowanie ZUS-u przez 12 miesięcy."

Oczywiście pech że w w/w wiek się nie łapie ale mam pytanie -

Jeżeli np. mam kawałek pola i chce dotacje na hodowlę powiedzmy wyścigowych ślimaków i potrzebuje kasy na boksy i inną infrastrukturę to mogę czy nie ?

Czy na przykład stolarz może starać się o jakiś sprzęt do stolarni czy musi załapać się na jakiś projekt a co za tym idzie musi się przekwalifikować na piekarza bo takie jest akurat zapotrzebowanie chytry

A bezrobotnym mogę być i jutro umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 2 Lut 2015r. 23:02  
Mozesz, wszystko zależy od projektu. Najłatwiej znaleźć projekt dla bezrobotnych więc jeśli dla Ciebie to nie problem to się ciesz. Przejrzałeś linka, który Ci wkleiłam? Zobacz, że tam są proejekty nawet dla ludzi pracujących.

Jeśli masz pole i chcesz hodować ślimaki wyściogowe to owe pole będzie dla Ciebie jedynie atutem jako przygotowanie do rozpoczynanej DG. Rozjerzyj się gdzie jest kasa i pod konretny projekt się ustaw.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2015r. 12:52  
Patrzyłem placze większość pod które mógłbym się podpiąć to albo już wygasła albo dla osób >30 lub 50+. Zapewne osoba znająca się na tym może sprytnie wpasowała by mnie w jakiś "projekt" A możesz mi coś napisać co dalej - czyli znalazłem projekt - Ktoś pomoże mi to napisać i jak to dalej się odbywa , jaki czas na założenie działalności i spożytkowanie kasy itd. No i jaka jest przyznawalność kasy skoro na projekt jest po kilkadziesiąt miejsc

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Lut 2015r. 13:04  
Jeśli znalazłeś projekt, szukasz o nim informacji. Wszytsko jest w internecie. Każdy projekt jest inny. Nie ma reguły jaki czas na założenie DG, rozliczenie itp.

Zazwyczaj najpierw składasz wniosek rekrutacyjny. Spośród chętnych kwalifikują jakąś grupę do projektu. Następnie są szkolenia, składasz biznes plan, czasem rozmowa jakaś itp. Następnie wybierają wnioski do dofinansowania.

CYTAT
No i jaka jest przyznawalność kasy skoro na projekt jest po kilkadziesiąt miejsc

Zależy ilu chętnych. Czasem jest niewielu i szanse statystyczne są powyżej 90%, był ostatnio taki projekt w stw z sandomierskiego ośrodka wspierania przedsębiorczości. Dla Niska i Tbg po rekrutacji szanse były na poziomie 95%.

Im masz lepszy pomysł, tym większe szanse ok Ważnym jest również, by to nie był pomysł z kosmosu, ale np. zgodny z Twoim wykształceniem. Za to jest dużo dodatkowych punktów.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2015r. 18:24  
Dzięki za pomocne informacje umiech

na koniec jeszcze mam takie pytanie ...

np.
Adres projektodawcy ul. Prymasa 1000-lecia 8/1, 35-510 Rzeszów

Jeżeli projektodawca to "Rzeszów" to czy to tam trzeba składać podania i czy w Rzeszowie trzeba przechodzić "szkolenia" ? no i ile trwają te całe szkolenia zdegustowany chodzi mi przykładowo oczywiście

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Lut 2015r. 19:10  
Szkolenia okolo 4 dni roboczych po 6 godzin dziennie. Miejsce szkolen niekoniecznie musi byc w RZ. Projekty maja swoje biura terenowe i tam sie wszystko odbywaumiech

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »