|
|
|
Witam, pracuję w małym pomieszczeniu, w którym są dwa stanowiska pracy- każde to inna działalność. Jeśli chcemy słuchać radia to mamy opłacać zaiks podwójnie? Orientuje się ktoś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czego te działalności tyczą?
Bo zaiks powie ci, że za obie, możliwe, że wcale nie musisz nic płacić. |
|
|
|
|
Obie działalności to sprzedaż detaliczna.
|
|
|
|
|
za ladą czy samoobsługa?
Jak za ladą to argument o zwiększeniu sprzedaży czy umilaniu przebywania klientowi upada, bo sprzedawcy zależy, żeby kupił i poszedł a nie przesiadywał i zaiks zaczął takie sprawy przegrywać. Radio tradycyjne, czy internetowe? Jak tradycyjne, to bardziej martwiłbym się abonamentem niż zaiksem. |
|
|
|
|
Za ladą ale zwykłe radio tylko puszczane z laptopa przez głośniki rozstawione po sklepie. Nie chodzi mi o unikanie opłat bo i tak prędzej czy później będzie kotrola jak znam życie. Chodzi mi o sam fakt czy w tej sytuacji oba przedsiębiorstwa mają osobno płacić zaiks, mimo że muzyka leci z jednego odbiornika a słychać ją na całym sklepie.
|
|
|
|
|
w tej sytuacji pogoń zaiks jak przyjdzie, bo słuchanie radia nie wpływa na przebywanie w nim klientów a radio słuchają tylko pracownicy. Chyba, że za tą ladą sprzedajesz pizzę i drinki, to nie unikniesz pasożytów.
Pytając o zwykłe radio miałem na myśli osobne pudełko, które podlega pod ustawę o abonamencie rtv. Za komputer, nawej jak puszczasz z niego radio nie płacisz abonamentu rtv. No chyba, że godzisz się na kilkusetzłotowy haracz to płać zaiks. |
|