|
|
|
Mam akwarium 120x35x50 czyli jakies ponad 200 litrow z pelnym osprzętem i zastanawiam się jakie akwarium zrobić.
Doradzcie co ladnie wygląda tzn jakie rybki i roślinki ladnie sieprezentuja żeby akwarium stało się ozdoba pokoju. Podoba mi się akwarium słonowodne lecz koszty tego sa "troszkę" za duże :-) czy jest możliwość zrobienia imitacji słonowodnego, tzn czy sa takie ryby które wygladaja podobnie do gatunkow słonowodnych ale zyja w normalnym srodowisku ??? Proszę o pomoc i opinie. Z góry dzięki. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nie sadze aby a kosztach byla wielka roznica. w slonowodne musisz zainwestowac sporo na starcie i przede wszystkim interesowac sie tematem. a zwykle akwa...wpuszczasz ryby, dajez zrec, wrzucasz jakies chabzie i jest ... chyba ze chcesz sie bawic w jakies egzo, malawi itd...ale ja nie widze sensu. albo slodkie albo slone...podejdz kolo Osemki. tam kolo ogarnia temat
|
|
|
|
|
Taka "imitacja" morskiego bedzie zdecydowanie malawi. Bialy piasek, dziurawe wapienie poukladane jeden na drugim (wygladaja jak "martwe koralowce"), troche muszli, suchych korali itp a do tego ryby z j.malawi ktore przy dobrej wodzie i dobrym karmieniu sa rownie wyraziste i kolorowe jak morskie. Odpadaja zabawy z roslinnoscia, naworzeniem, przycinkami chwastow, ogolnie surowy klimat, malo roboty (nie liczac obowiazkowych podmian). Jak zastosujesz jeszcze swietlowke "wybarwiajaca" to juz wogole bedzie git. Ja rowniez polecam Tomka z aquaanetu na wojska.
|
|
|
|
|
Nie no słonowodne odpada na 100% ze względu na koszta pomijając robote jaka trzeba wykonać żeby stworzyć odpowiednie srodowisko.
Także rybki i roślinki zyjace w normalnej "naszej" wodzie, lecz cos innego niż gupiki, mieczyki, skalary i etc. Chciałbym cos takiego innego troszkę. Żeby ladnie sie prezentowalo i przykuwalo oko. |
|
|
|
|
przykuwają oko bojowniki malijskie....no ale to piraty !!!
|
|
|
|
|
może pyszczaki? mają intesywną barwę i jest wiele kolorów do wyboru
|
|
|
|
|
Może Paletki.
Ja przez 12 lat trzymałem w akwarium 400 litrowym 10 - 12 paletek. Dla mnie to najbardziej dekoracyjne ryby ze słodkowodnych. W zeszłym roku stwierdziłem, że już mi się nie chce chodzić koło tego tak jak kiedyś i wpuściłem tam 300 neonów Inessa. Ładnie się prezentuje takie stadko, ale trochę giną w tej przestrzeni. Na mój litraż przydało by się ze dwa razy tyle. |
|
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT . W zeszłym roku stwierdziłem, że już mi się nie chce chodzić koło tego tak jak kiedyś i wpuściłem tam 300 neonów Inessa. No, jeśli chcesz efekt beczki śledzi to owszem, ale jak mają ładnie się prezentować , żeby było widać że pływa sobie stadko a nie jakiś haos, to bez przesady, 400 litrów nie jest morzem.
Na mój litraż przydało by się ze dwa razy tyle. życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
|
|
|
Ludek rozumiem cie. My trzymaliśmy tropheusy chaitiki blue F0 i F1. Gdyby nie przeprowadzka tgo własnie w 350 litrowym akwarium był plan na sprzedaż trofci i kupno neonków. Chcieliśmy 3-4 stada kolorowe tak by było kolorowo i jak najmniej roboty. Ale plany się zmieniły i akwa brak
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT . W zeszłym roku stwierdziłem, że już mi się nie chce chodzić koło tego tak jak kiedyś i wpuściłem tam 300 neonów Inessa. No, jeśli chcesz efekt beczki śledzi to owszem, ale jak mają ładnie się prezentować , żeby było widać że pływa sobie stadko a nie jakiś haos, to bez przesady, 400 litrów nie jest morzem.Na mój litraż przydało by się ze dwa razy tyle. Tak by się mogło wydawać komuś kto nie widzi tego osobiście, ale każdy kto przyjdzie i zerknie na to stadko, strzela że jest tam 100 - 150 rybek. Takie jest złudzenie. |
|