|
|
|
Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się, która parafia robi pobudkę mieszkańcom o 5:30 rano?
Będę wdzięczna za odpowiedź. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
w Trójcy Świętej
|
|
|
|
|
O! Dziękuję bardzo za odpowiedź
|
|
|
|
|
A czy o 5:30 nie obowiązuje jeszcze cisza nocna?
|
|
|
|
|
Nie, bo trzeba wstawać i zbierać się do kościoła
|
|
|
|
|
CYTAT A czy o 5:30 nie obowiązuje jeszcze cisza nocna? Owszem, obowiązuje i właśnie zmierzam ją wyegzekwować |
|
|
|
|
w dni robocze to jeszcze zgoda,ale w wekend to już przesada.to może dziać się tylko u nas.taki mamy kraj
|
|
|
|
|
Wiesz.. w dni robocze cisza nocna obowiązuje od 22 do 6, natomiast w dni wolne od 23 do 7.
A tak między nami, to mi bardziej przeszkadza właśnie w dni robocze, bo budzik mam nastawiony na 6:05 i wybudzenie z już przecież bardzo płytkiego snu o 5:30 wnerwia mnie niemiłosiernie. Na weekendach nawet tych dzwonów nie słyszę... |
|
|
|
|
A może ktoś poda przepis, który definiuje ciszę nocną ?
Bo momentami, siepiemy na prawo i lewo ciszą nocą ... nie wiedząc co to jest. Przynajmniej ja nie wiem. |
|
|
|
|
W Opatrzności biją pół godziny przed każdą mszą. Najbardziej przeszkadzają te o 6.30.
Kiedy rozmawiałem o tym z proboszczem, to powiedział mi, że on taką sytuację w tej parafii zastał i nic nie zmienia. Dziwne, bo za ks. Warchoła tego nie było. Poza tym dowiedziałem się, że nikt podobnego problemu nie zgłaszał, a wręcz wierni dzwonią i proszą o włączenie megafonów na kościele, przez które msze są "transmitowane" na całe osiedle. Z naszej rozmowy wyszło, że jestem jakiś dziwny... Przepisy przepisami, - wolałbym żeby ksiądz nie robił po prostu innym co jemu nie miłe. Nie wiem czy chciałby abym o godz. 6.01 ustawił przed jego oknami potężnej mocy aparaturę grającą z ciężkim metalem, - może by wtedy zrozumiał o co chodzi. |
|
|
|
|
Jak dobrze pamiętam kiedyś mieszkaniec naszego miasta podał do sądu parafię MBKP za wczesne dzwonienie i oczywiście wygrał. Było o tym w teleexpresie.
|
|
|
|
|
Jak dobrze pamiętam kiedyś mieszkaniec naszego miasta podał do sądu parafię MBKP za wczesne dzwonienie i oczywiście wygrał. Było o tym w teleexpresie.
|
|
|
|
|
CYTAT A może ktoś poda przepis, który definiuje ciszę nocną ? Bo momentami, siepiemy na prawo i lewo ciszą nocą ... nie wiedząc co to jest. Przynajmniej ja nie wiem. musiałbyś poszukać wśród uchwał rady miasta, bo z tego co kojarzę, jest to w jej gestii i cisza nocna nie jest uregulowana żadnym aktem wyższej rangi. Są w każdym razie miasta,a przynajmniej dzielnice miast, gdzie coś takiego nie istnieje, jak choćby rynek w Krakowie. |
|
|
|
|
Można się powołać na art. 51 KW.
§ 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu, środka odurzającego lub innej podobnie działającej substancji lub środka, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. Myślę, że w tym wypadku można twierdzić że księdzu wino mszalne bije do glowy § 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne. KC mówi Art. 144 Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno – gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. |
|
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT Można się powołać na art. 51 KW. sory że zmienię temat, ale skoro tak się na tych przepisach znasz, to powiedz mi proszę, czy sam fakt wysłania listu poleconego wystarczy żeby legalnie odłączyć komuś prąd i żądać potem dodatkowej zapłaty za to odłączenie, czy jednak skoro upomnienie w tym liście zawarte z jakiegoś powodu nie zostało doręczone, to nie mogą tego prądu wyłączyć ?
§ 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu, środka odurzającego lub innej podobnie działającej substancji lub środka, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. Myślę, że w tym wypadku można twierdzić że księdzu wino mszalne bije do glowy § 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne. KC mówi Art. 144 Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno – gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
|
|
|
Ludek miałam podobny przypadek. byłam za granicą jakiś czas i przeoczyłam jeden rachunek. Następne już płaciłam regularnie, jednak gdy podajesz nr faktury przy płatności oni naliczają dokładnie na poczet wspomnianej faktury. Pewnego dnia przyszłam do domu, prąd był odłączony, a w skrzynce była tylko notka, że nie zastali nikogo w domu i ze względu na niezapłaconą taką i taką fakturę zostaję odłączony prąd. Wcześniej nie miałam żadnego poleconego chcę wspomnieć. Oczywiście musiałam zapłacić 100 zł za ponowne podłączenie :-] z nimi nie wygrasz, jest jeden dostawca prądu (oczywiście są inni ale i tak korzystają z przesyłu PGE) i rządzą się jak chcą.
|
|
|
|
|
CYTAT sory że zmienię temat, ale skoro tak się na tych przepisach znasz, to powiedz mi proszę, czy sam fakt wysłania listu poleconego wystarczy żeby legalnie odłączyć komuś prąd i żądać potem dodatkowej zapłaty za to odłączenie, czy jednak skoro upomnienie w tym liście zawarte z jakiegoś powodu nie zostało doręczone, to nie mogą tego prądu wyłączyć ? Kodeks Postępowania Administracyjnego, art. 44, reguluje tzw. skuteczne doręczenie http://www.przep(...)nia.html |
|
|
|
|
mieszkam w bloku gdzie ok godz. 5.15 przywożą świerze bułeczki, które często Wy forumowicze wcinacie na śniadanie, mam sąsiadów którzy wyprowadzają pieski o 5.00 i strzelają drzwiami od windy , winda o tej porze też robi hałas...pozwię wszystkich o zakłócanie ciszy !!!! A i sąsiada , który pracuje na kolei i co dwie noce trzaska drzwiami bo idzie do pracy o 1.00 ,a w dzień sobie śpi. Kupcie sobie 10 ha , postawcie dom i będzie spokój....przepraszam , nie będzie....może lis , może jastrząb, a może dzik z małymi zakłoci Wam spokój . Więc może najlepszym rozwiązaniem byłaby zmiana psychologa!
|
|
|
|
|
CYTAT Jak dobrze pamiętam kiedyś mieszkaniec naszego miasta podał do sądu parafię MBKP za wczesne dzwonienie i oczywiście wygrał. Było o tym w teleexpresie. Niechby podał do sądu muezina,za wycie z wieży minaretu... @Marek370-Dobre! SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
|
|
CYTAT mieszkam w bloku gdzie ok godz. 5.15 przywożą świerze "świerze"... tak hałasowali, że w szkole odsypiałeś na lekcjach polskiego? |
|
|
|
|
CYTAT mieszkam w bloku gdzie ok godz. 5.15 przywożą świerze bułeczki, które często Wy forumowicze wcinacie na śniadanie, mam sąsiadów którzy wyprowadzają pieski o 5.00 i strzelają drzwiami od windy , winda o tej porze też robi hałas...pozwię wszystkich o zakłócanie ciszy !!!! A i sąsiada , który pracuje na kolei i co dwie noce trzaska drzwiami bo idzie do pracy o 1.00 ,a w dzień sobie śpi. Kupcie sobie 10 ha , postawcie dom i będzie spokój....przepraszam , nie będzie....może lis , może jastrząb, a może dzik z małymi zakłoci Wam spokój . Więc może najlepszym rozwiązaniem byłaby zmiana psychologa! Idąc takim tokiem myślenia powinienem mieć pretensje do siebie, jeżeli dostanę po ryju spacerując chodnikiem, - bo mogłem nie wychodzić z domu. Powinno się robić porządek z tymi co zakłócają spokój czy z tymi, którym ta pewnego rodzaju krzywda jest wyrządzana? Naprawdę ciekawy sposób na rozwiązywanie problemów. Stonka niszczy uprawy ziemniaków, więc ziemniaków nie sadźmy... Gdybym miał takie kryteria oceny wartości skontaktowałbym się z psychologiem. Gdzie gość, który kiedyś "był sobie" w tobie? |
|
|
|
|
Niektórzy mają żal do wszystkich i o wszystko.Wszystko przeszkadza,wszyscy zawadzają.Trzaby w morde walić i tyle.
Na wsi,skurwiel kogut pieje od wpół do piątej,psy całą noc szczekają,bo jakaś sierotka plącze się po drodze,a może z roboty wraca,a te francowate żaby to kumkają bez wytchnienia całą noc,a jak mieszkasz przy krajówce,to te TIRy ino zium,zium,całą noc je**ne...,a jej przeszkadza ledwo słyszalny dzwonek na wieży kościelnej i to przez parę minut! Przenieś sie na wieś,na świeże powietrze,na łono natury,to trochę makówa dostanie powietrza i nie będzie problemu z dzwonkiem kościelnym. A dzwon kościelny nie przeszkadzał by wam,gdybyście sie nie nastawiali wrogo do Kościoła! Mieszkam na wsi i miałem sąsiadkę,którą wku**ało pianie koguta,czy darcie perliczek,czy szczekanie psa,zresztą ją wszystko i wszyscy wku**iali i sama była wku**iająca! WJ |
|
|
|
|
owszem trzeba eliminować tych, którzy ewidentnie zakłócają nasz spokój. Np sąsiad, który urządza nocną imprezę albo o 5 rano wierci w ścianie. Z tym się zgodzę. Ale ludzie...miejmy też trochę wyrozumiałości dla drugiej osoby. Bo nie można doprowadzić do tego że wszystko i wszyscy dokoła przeszkadzają nam w życiu. bez przesady.
|
|
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT owszem trzeba eliminować tych, którzy ewidentnie zakłócają nasz spokój. Np sąsiad, który urządza nocną imprezę albo o 5 rano wierci w ścianie. Z tym się zgodzę. Ale ludzie...miejmy też trochę wyrozumiałości dla drugiej osoby. Bo nie można doprowadzić do tego że wszystko i wszyscy dokoła przeszkadzają nam w życiu. bez przesady. Miejmy trochę wyrozumiałości ja wiele rozumiem, ale LUDZIE ! te dzwony kościelne to były potrzebne w średniowieczu, kiedy niewielu i tylko bogaci mieli zegarki. Teraz każdy zegarek ma i wie która godzina. Chce, to budzik nastawi i idzie do tego zasranego kościoła a ten co tyra na 2 zmianie może chciał by się rano wyspać?
życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Miejmy trochę wyrozumiałości ja wiele rozumiem, ale LUDZIE ! te dzwony kościelne to były potrzebne w średniowieczu, kiedy niewielu i tylko bogaci mieli zegarki. Teraz każdy zegarek ma i wie która godzina. Chce, to budzik nastawi i idzie do tego zasranego kościoła a ten co tyra na 2 zmianie może chciał by się rano wyspać? ....popieram ..... ....ale pozostaje mi pytanie --> co z tymi którzy byli na 3-ej zmianie i ktoś wierci bo mu wolno o 12-tej wiercić a ten by też chciał pospać jak koledzy po 2-ej zmianie ( chodzi mi o czas spania nie o godzinę ) ? .... " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|