|
|
|
Witam , córka ma widoczną koślawosc kolanek. Mam pytanie czy mozna zniwelować ta wadę i w której poradni w StalowejWWoli są indywidualnie zajecia na kolanka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moja córka przez niefortunny upadek miała pękniętą rzepkę. Byliśmy u lekarza i w sumie nic specjalnego nie powiedział mieliśmy znajomą która pracuje w Centrum Rehabilitacji na białych domkach i tam od miłych pań dowiedziałam się że i moja córka ma koślawe kolanka jedna zaleciła siadanie z kolankami na zewnątrz na początku było trudno ale to tylko kwestia czasu inna znów powiedziała żeby stopę dziecka tak kierunkować aby pięty się schodziły do siebie a paluszki na zewnątrz, efektu może nie widać od razu ale wszystkie więzadła muszą się przestawić i wrócić do swojej sprężystości bynajmniej w taki sposób można samemu dziecku pomóc
|
|
|
|
|
A ile dziecko ma lat?
Nam ortopeda zalecił stawanie/chodzenie na palcach i jazdę na rowerze z pedałami (tylko takim z łańcuchem, a nie pedałami przy przednim kółku), rowerki biegowe są niewskazane przy takiej wadzie. No i oczywiście porządne buty, zakaz siadania z nogami w literę W (choć u nas akurat nie było z tym problemu). Moja córka ma 1,5 roku i od niedawna chodzi, więc mamy dużą szansę na skorygowanie tego bez żadnych specjalnych ćwiczeń i rehabilitacji. Zobaczymy. |
|
|
|
|
mój syn miał zakładane szyny miał wtedy około 20 miesięcy
zakładało się je na noc przez około pół roku chodziłam z nim do dr giebułtowicza polecam ... |
|
|
|
|
Nie znam się na dziecięcych schorzeniach, ale ja przy naderwanym więzadle, żeby nie "latało" kolano zakupiłem stabilizator - taki na rzepy z szyną metalową, który skutecznie usztywnił kolano i przyspieszył leczenie. Myślę, że idealnie sprawdziłoby się takie coś w leczeniu tych "koślawych kolanek".
|
|
|
|
|
Do 3 - 4 roku życia wszelkie odstępstwa tzn. płakostopie, koślawość i szpotawość stóp i kolan są fizjologią. Większość tych „koślawców” to wyraz adaptacji ciała dziecka do zmieniających się dynamicznie jego cech: wagi, wzrostu, sprawności, napięcia mięśniowego, spójności stawów itp. I ABSOLUTNIE NIE USZTYWNIAMY STAWÓW ANI STÓP! Aparat ruchu (jak sama nazwa wskazuje - ruchu) najlepiej kształtuje się i rozwija podczas ruchu i przy obciążaniu. A najlepszym „trenerem” sprzyjającym kształtowaniu umiejętności stóp jest ciężar własnego ciała i bezpośredni kontakt z podłożem. Każde ograniczenie ciężkiej pracy, ruchomości, bezpośredniego kontaktu z podłożem stóp dziecka z punktu widzenia potrzeb całego, rozwijającego się ciała (również i stóp) jest NIEPOROZUMIENIEM! Do 6 – 7 r.ż może trwać samoistna korekta fizjologicznej koślawości stóp i kolan. Jeśli ok 6 roku życia koślawość będzie nadal występować należy udać się do ortopedy lub fizjoterapeuty na kontrolę.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
irkuck, masz rację, nie znasz się. Stabilizatory dla dziecka, rety ...
zygfryd ma rację, do 3-4 r.ż. trzeba to po prostu obserwować, korygować siad dziecka i inwestować w porządne (ale nie ortopedyczne) buty - ale do chodzenia na zewnątrz. Po domu lub tam, gdzie wiemy, że jest to bezpieczne jak najczęściej na boso, tak stopa pracuje najlepiej. To wszystko. Szyny dla 20 msc dziecka Czyżby faktycznie Szeląg był jedynym mądrym ortopedą w okolicy? |
|
|
|
|
Córka ma 7 lat i widać tą wadę jak stoi swobodnie.
|
|
|
|
|
Jakiego ortopede polecacie?
|
|
|
|
|
Szeląga.
|
|
|
|
|
Znacie jeszcze kogoś godnego pllecenia?
|
|
|
|
|
Snela (Rzeszów)mogę podać namiary jak ktoś zainteresowany. Prywatnie na wizytę czekałam ok. tygodnia. Polecam
|
|
|
|
|
Proszę podać.Przyjmuje na Nfz czy tylko prywatnie? Ile kosztuje wizyta prywatna? Pozdrawiam; )
|
|
|
|
|
Sławomir Snela przyjmuje na NFZ w szpitalu wojewódzkim nr 2 na lwowskiej(17 8664484, 17 8664136) prywatnie Przychodnia Rejonowa ul. Fredry (17 8613600)
za wizytę płaciłam 120 za dwoje dzieci+ na miejscu prześwietlenia(ceny nie pamiętam)po ok 10 minutach do wybrania i z powrotem bez kolejki do niego. Ma najlepsze opinie w Rzeszowie |
|
|
|
|
gdybym miała wybrać wizytę u ortopedy to tylko u Sneli
|
|
|
|
|
CYTAT Snela (Rzeszów)mogę podać namiary jak ktoś zainteresowany. Prywatnie na wizytę czekałam ok. tygodnia. Polecam Popieram, ja byłam u Szeląga, ten na wszelki wypadek polecił Snelę jako konsultację. Ustalenia były jak w jednym poście wyżej: rower, siadanie po turecku, chodzenie na palcach. Córka ma obecnie 6 lat i ani śladu, a wada była bardzo widoczna |
|