|
|
|
Witam, mam zapytanie : czy ktoś z Was nagrywał obraz z tv na pendrive? dokładnie chodzi mi o przegranie archiwalnych kaset z wideo na pendrive poźniej jakis Avi strzelić. Mam tv samsung led es5500 oraz dekoder Aviva chyba ( multimedia ) CZY w ogóle warto??????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sprawdź jakość obrazu czy cie zadowoli bo czasami może być tragedia. Lepiej spróbować niż od razu płacić 10 zł za przegranie
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
A jak zamierzasz to zrobić przy pomocy TV i dekodera jeśli można zapytać? Z tego co wiem tv są w satanie zapisywać tylko obraz cyfrowy, ale mogę się mylić.
|
|
|
|
|
Dokładnie, jest tak jak napisał mój przedmówca maruda.
W dodatku żeby nagrywać na pendriva lub dysk zewnętrzny przy pomocy odbiornika TV, tenże odbiornik formatuje sobie dany nośnik do swojego rodzaju plików (tak jest u mnie w nowym Soniaku). Takiego pliku nie można później odtworzyć na kompie, mało tego Windows nawet nie widzi tego nośnika (dopiero po ponownym sformatowaniu w kompie). Mam nadzieję, że sprytni chłopcy napiszą oprogramowanie, takie żeby można było konwertować obraz nagrany na TV do jakiegoś formatu odczytywanego przez Windę, ale póki co nie znalazłem nic takiego. |
|
|
|
|
owszem jest specjalny format ale linux go odczyta i nie woła formata. ( zabezpieczenie przed licencją vod avi itp.) Myślę wideo podpiąć pod tv cinczami i zaczać sciągać obraz na pendrive, ewentualne dysk zewnętrzny. Jak nie dam rady....poszukam zbawcy bo mi jakość na kasetach pada
|
|
|
|
|
CYTAT Myślę wideo podpiąć pod tv cinczami i zaczać sciągać obraz na pendrive, ewentualne dysk zewnętrzny. Tu właśnie może pojawić się ten problem, że analogowego sygnału nie zapisze. |
|
|
|
|
no i racja, problem!! nie dało rady !!!!!!
|
|
|
|
|
Raz że sygnału nie zapisze, dwa ze nie na pendrive, tv wymaga dysku twardego. Pozostaje konwerter z allegro, ja mam taki
http://alleg(...)226.html robi robotę, przechwytuje obraz z magnetowidu na kompa i dalej można zapisywać wg upodobań, jakość nie jest szałowa bo i vhs taką nie dysponowało, 1h materiału w jakotakiej jakości to 4gb danych. |
|
|
|
|
znalazłem firmę na allegro - 3 kasety za 30 zł + 10 wysyłka. Więcej kaset nie posiadam zależy mi na tych co mam by zarchiwizować więc już sobie zabawę odpuszczę !! dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
|
|