|
|
|
Trybunał Konstytucyjny wprawdzie uznał art 96 par 3 za zgodny z Konstytucją RP ale jednocześnie uznał wszystkie dotychczas wystawiane mandaty za niezgodne z prawem, co powoduje z mocy prawa umorzenie wszystkich toczących się postępowań i anulowanie wszystkich dotychczasowych mandatów z fotoradarów, oraz zwrot pieniędzy i punktów.
http://3obie(...)zwrocone Poczytajcie sobie. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT Trybunał Konstytucyjny wprawdzie uznał art 96 par 3 za zgodny z Konstytucją RP ale jednocześnie uznał wszystkie dotychczas wystawiane mandaty za niezgodne z prawem, co powoduje z mocy prawa umorzenie wszystkich toczących się postępowań i anulowanie wszystkich dotychczasowych mandatów z fotoradarów, oraz zwrot pieniędzy i punktów. http://3obie(...)zwrocone Poczytajcie sobie. Pamiętacie sytuacje z kartami pojazdu od pojazdów sprowadzonych, okazało się,że były stanowczo za wysokie. Można było się ubiegać o zwrot nadpłaty ale sama procedura stanowczo zniechęcała. |
|
|
|
|
Prędzej zwróci Ci się wódka i zagrycha, niż minister zwróci kasę z mandatów.
A swoją drogą-Za ubiegły rok nie zapłaciłem dwóch mandatów z fotopstryczków ITD. Pod koniec marca minie rok od pierwszego, a w połowie maja- od drugiego wykroczenia. Wezwania do zapłaty odesłałem, jak radził jeden w forumowiczów, z odmową wskazania sprawcy. Do tej pory cisza... SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
Dołączył: 30 Marz 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Wygląda na to, że wszystkie domniemane mandaty muszą być zwrócone. Dobry artykuł.
|
|
|
|
|
Popieram, sporo o tym czytałam ostatnio, Pan Tomasz Parol odwala kawał dobrej roboty w tym temacie. Jeżeli ktoś dojdzie do wniosku że nie opłaca mu się walczyć w sądzie o zwrot 100 czy kilkuset zł, ok, ale myślę że punkty to ciekawszy aspekt całej sprawy a na pewno są przypadki że komuś przez te punkty zabrano prawo jazdy. Inną kwestią jest, że jeżeli ktoś nazbierał TYLE punktów, to dobry kierowca z niego nie jest. Myślę że czas pokaże i praktyka, na pewno ludzie będą się upominać o swoje...TK zrobił burzę w szklance wody trochę nieświadomie, ale to już też inna bajka. Brawo dla Pana Tomasza bo zauważył to pierwszy i nagłośnił.
|
|
|
|
|
http://3obieg.pl/odzyskanie-pieniedzy-za-mandat-wzor-pisma-przygotowawczego
Wzór pisma, jak ktoś ma 6 mandatów po 500 za niewskazanie przyda mu się "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
czy otrzymując zdjęcie z fotoradaru i mandat można zrezygnować z zapłaty i przenieść sprawę do sądu?
|
|
|
|
|
Zrezygnować z zapłaty nie można. Można odmówić przyjęcia mandatu, co jest równoznaczne ze skierowaniem wnioskiu o ukaranie do sądu.
|
|
|
|
|
Czy fotoradary robią zdjęcie od tyłu? w Racławicach na wylocie na rudnik jest taki fotoradar, który jak sie jedzie od Stalowej stoi zaraz za dużą tablicą informacyjną i wogóle go nie widać. Owszem informacja jest żeby spodziewać się fotoradaru, ale samego radaru wogóle nie widać.
|
|
|
|
|
CYTAT w Racławicach na wylocie na rudnik jest taki fotoradar, który jak sie jedzie od Stalowej stoi zaraz za dużą tablicą informacyjną i wogóle go nie widać. Owszem informacja jest żeby spodziewać się fotoradaru, ale samego radaru wogóle nie widać. Czy ten radar przypadkiem nie jest w Kopkach za Rudnikiem jak się jedzie od strony Stalowej? |
|
|
|
|
CYTAT Czy ten radar przypadkiem nie jest w Kopkach za Rudnikiem jak się jedzie od strony Stalowej? Tak, przepraszam to wałsnie Kopki, rzadko tamtędy jeżdzę i pomyliłem się. Schowali ten fotoradar i można się nieźle naciąć przy wyjeździe wioski. Czy nie po to te budki sa na żółto żeby je dobrze było widać? Orientuje się ktoś czy fotoradar strzela fotki od tyłu? |
|
|
|
|
Na moje oko robi od tyłu. Skierowany jest w stronę Leżajska. Wracałem parę dni temu z Leżajska, wiedziałem, że tam stoi fotoradar, więc obowiązkowo dużo wcześniej przed skrzyżowaniem zwolniłem, niecałe 60km/h miałem i zdziwiłem się jak pstryknęło - na szczęście na przeciwko zauważyłem czarne (na pewno ciemne) auto, które minęło ten fotoradar mniej więcej w czasie błysku.
|
|
|
|
|
W kopkach akurat dobrze że stoi, co nie zmienia faktu że powinien być widoczny a nie zakamuflowany za znakiem.
irkuck mi pół roku temu w Jeżowym pstryknęło fotkę przy 55km/h, bardzo byłem zdziwiony, droga była pusta sam jechałem. |
|
|
|
|
Przysłali Ci coś, bo ja też tak miałem w Jeżowem (byłem przygotowany na radar więc standardowo 50-60km/h), ale nic nie przyszło, a pół roku minęło?
|
|
|
|
|
Mam rozumieć ze jak mi wczoraj przyszła pocztówka za pobraniem to muszę im odpisać ze nie pamietam kto prowadził i wówczas nie nałożą na mnie żadnej kary?
Ktoś juz próbował odmawiać? |
|
|
|
|
Odpisz że prosisz o zdjęcie bo nie wiesz kto prowadził i tyle
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Jeśli odpiszę, że nie wiem kto prowadził to co potem się dzieje?
|
|
|
|
|
Jak zdjęcie nieczytelne to przeproszą i sprawa zamknięta. Nie wiem co z czytelnymi zdjęciami.
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
No jak będzie czytelne to musiałabym się wyprzeć męża
|
|
|
|
|
jest przepis mówiący o tym że informacja o wykroczeniu powinna być dostarczona do iluś dni po zdarzeniu, czy Ktoś wie jaki to okres czasowy?
|
|