NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »
Nowy Temat Odpowiedz
Tłusty czwartek,
Posty: 655
Dołączył: 10 Paź 2009r.
Skąd: STALOWA WOLA
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 24 Lut 2014r. 15:13  
Cytuj
Witam, temat skierowany raczej do Pań lecz niekoniecznie ;) A więc, tłusty czwartek tuż tuż, może macie ochotę podzielić się przepisami na pączki, faworki,oponki itp. W tym roku postanowiłam nie kupować a zrobić sama lecz nie mam żadnego sprawdzonego przepisu. Pozdrawiam i hejterom dziękujeumiech

Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Lut 2014r. 15:13  
Cytuj

Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 28
Dołączył: 28 Kwie 2013r.
Skąd:
Konto zawieszone
ff
Wysłany: 24 Lut 2014r. 16:36  
Cytuj
Ja na ok 40-50 szt. robię tak:
1kg mąki
0.5l mleka
10 dkg drożdży
12 dkg rozpuszczonego masła lub marg.
10 dkg cukru kryształu (jak ktoś lubi słodko można więcej)
1 cukier waniliowy
6 żółtek i 1 jajo
pół kieliszka spirytusu lub kieliszek wódki
3 kostki smalcu i ok 3/4 l oleju
marmolada ok 40 dkg
szczypta soli

Drożdze, jaja i mąkę wyjąć na noc, żeby były w temp. pokojowej.
Mleko podgrzać żeby było lekko ciepłe.
Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru żeby było płynne dodać ok 1/4 mleka i mąki tyle, aby uzyskać gęstość dobrej śmietany, wyrobić i odztawić koło kaloryfera do wyrośnięcia.(ciasto drożdzowe nie lubi przeciągów ani wietrzenia).
Gdy drożdze rosną oddzielić żółtka od białek (2 białka zostawić na lukier), dodać całe jajo, cukier, cuk.waniliowy, szczyptę soli i rozmieszać żeby się połączyło.Dodać wyrośnięty rozczyn, mąkę, resztę mleka i wyrabiać ręką ok 15 min. aż będzie gładkie.Wlać lekko ciepłe masło-wyrobić jeszcze chwilę i na koniec spirytus.Gdy jest gładkie i odchodzi od ręki odstawić do wyrośnięcia, żeby dwukrotnie powiększyło objętość.
Międzyczasie ucierać 2 białka z 1 szkl cukru pudru aż będzie biały lukier i błyszczący (można blenderem albo zewnętrzną stroną łyżki w misce lub w makutrze wałkiem).
Wyrośnięte ciasto na stolicę podsypaną mąką lekko rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykrawać krążki literatką lub szklanką jak ktoś chce duże i odkładać na ścierkę do wyrośnięcia. Jeżeli nie macie szprycy do wyciskania nadzienia to rozwałkować cieniej ciasto i na 1 krążek nałożyć marmoladę przyłożyć drugim, zlepić boki i znowu wykroić krążek.
W wysokim rondlu rozgrzać olej ze smalcem, wrzucić troszkę ciasta na próbę jak wypłynie natychmiast to można smażyć.Uważać na temp.(za duża spowoduje że będą w środku niedopieczone, za mała to pomimo alkoholu będą piły tłuszcz).Do tłuszczu można wkrawać na zmianę plastry surowego ziemniaka to się tłuszcz tak nie spali.
Po upieczeniu jeżeli ktoś robił pojedyncze krążki nabić szprycą marmoladę (wcześniej ją wyrobić łyżką żeby nie była twarda).Jeszcze ciepłe smarować lukrem.Można posypać tylko cuk.pudrem lub polać czekoladą, jak kto woli.
Mam nadzieję, że pomogłam-to szykuj składniki i do roboty.
Smacznego.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 655
Dołączył: 10 Paź 2009r.
Skąd: STALOWA WOLA
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 24 Lut 2014r. 17:51  
Cytuj
no myślę ,że pączki zrobię na bank ;D

Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 149
Dołączył: 5 Lis 2013r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Lut 2014r. 19:40  
Cytuj
Pączki
1kg mąki tortowej
1/2 kg mąki krupczatki
25 dkg masła
25 dkg cukru
22 żółtka z tego 2-3 całe
15 dkg drożdży 2 łyżki oleju
skórka z cytryny
ok. pół kieliszka spirytusu
mleka ile ciasto zabierze, ale nie może być za rzadkie
rozczyn wyrabiamy ok. 1.5 godz

składniki łączymy jak wyżej napisała kratka


sprawdzone od wielu lat w pracy nie chcą innych, jest trochę zachodu ale i rewelacyjne są.
smacznegoumiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 163
Dołączył: 3 Lut 2013r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 24 Lut 2014r. 20:44  
Cytuj
może się wydac dziwny,ale to sprawdzony przepis
polecam
http://www.garne(...)81145/sa

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 981
Dołączył: 6 Gru 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Lut 2014r. 09:19  
Cytuj
Wypróbowałam już wiele przepisów na pączki i zauważyłam jedną prawidłowość: im w przepisie więcej żółtek, tym lepsze pączki wychodzą więc jeżeli ktoś chce zjeść pyszne pączki to niestety na jajkach nie może oszczędzać. A z produktu ubocznego w postaci białek można zrobić bezy umiech

Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 655
Dołączył: 10 Paź 2009r.
Skąd: STALOWA WOLA
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 25 Lut 2014r. 10:10  
Cytuj
a robił ktoś może pączki z nadzieniem innym niż dżemy i konfitury? np adwokatowe albo toffi ,czekoladą też nie pogardzę ;P

Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 981
Dołączył: 6 Gru 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Lut 2014r. 10:47  
Cytuj
Adwokat
Masa adwokatowa (na około 30-40 pączków)
- 4 jajka
- 300 g cukru pudru
- 0,25 l mleka
- 0,5 laski wanilii
- 0,25 l likieru adwokat
- 1 budyń waniliowy
Mleko zagotować z wanilią i lekko schłodzić.
Jajka ubić z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewać po trochę mleka i nadal ubijać,aż masą się połączy. Schłodzić w lodówce.
Do schłodzonej masy wlewać powoli likier, wymieszać.
Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej.
W niewielkiej ilości wody rozpuścić budyń waniliowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać, stale mieszając, tak długo aż masa zacznie przypominać lekko gęstawy budyń.
Jeżeli masa będzie za gęsta, można ją rozcieńczyć ajerkoniakiem.
Całość schłodzić i wstawić do lodówki. Gotową masą nadziewać usmażone pączki.

Lub mniej pracochłonna i mniej wykwintna wersja:
1 budyń śmietankowy
1 szklanka likieru advocat
3/4 szklanki mleka
Z mleka, likieru i proszku budyniowego gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia.

Toffi
Nie robiłam pączków z toffi, ale jakbym miała robić to kupiłabym gotową masę krówkową/kajmakową w puszce i tym bym nadziała pączki, albo poeksperymentowałabym, podgrzewając w rondelku niewielką ilość śmietany kremówki i rozpuszczając w niej krówki lub cukierki toffi.

Czekolada
Najprostszą metodą jest włożenie do pączka (przed usmażeniem) kostki czekolady mlecznej. Taka lepszej jakości (typu Milka) lepiej się rozpuszcza w pączku podczas smażenia.

Lub
Nadzianie usmażonych pączków Nutellą lub innym gotowym kremem czekoladowym.

Lub
250ml śmietany kremówki
2-4 łyżki płynnego miodu (do smaku)
250g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jaką kto lubi)
60g zimnego masła
Kremówkę łączymy z miodem i zagotowujemy. Czekoladę i masło siekamy i zalewamy ciepłą kremówką. Mieszamy by powstała gładka i błyszcząca masa. Studzimy, nadziewamy usmażone pączki.

Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 655
Dołączył: 10 Paź 2009r.
Skąd: STALOWA WOLA
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 25 Lut 2014r. 10:52  
Cytuj
oooo to jest do wykorzystania ;D thx ;D ale będę jeść ;D ulalala.

Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 120
Dołączył: 1 Wrz 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Lut 2014r. 11:40  
Cytuj
Ależ smaka robicie, a mi się tak piec nie chce. Jednak domowy to domowy, a nie gnieciuch ze sklepu.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 149
Dołączył: 5 Lis 2013r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Lut 2014r. 20:59  
Cytuj
truskawka masz racjęsmiech2


z Nutellą(ale tą prawdziwą)robię często dzieciom jest ok
masy krówkowej/kajmakowej nie rozpuszczać tylko prosto z puszki
sprawdzone umiech
już mam ochotę na takiego swojskiego pączusia mniamjezyk

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 655
Dołączył: 10 Paź 2009r.
Skąd: STALOWA WOLA
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 27 Lut 2014r. 15:18  
Cytuj
Dziękuję dziewczyny za przepisy. Pączki usmażone. Pierwsza partia lekko się 'zjarała' ale reszta wyszła rewelacyjnie ;) Pozdrawiam i smacznego czwartkuumiech

Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ !
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »