|
|
|
Wykrakałem. 15 minut mineło i coś ostro hałasuje ale bez tradycyjnego już buczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stalowolski od 2 dni biomasa stoi, stąd chyba brak buczenia
|
|
|
|
|
Buczenie wróciło, o godz. 10:20 pod Urzędem Miasta słyszałem przez hałas komunikacyjny. Zobaczymy co będzię wieczorem i w nocy.
|
|
|
|
|
Ja od dawna nie mogę znieść tego hałasu w nocy, u mnie ulica Staszica. To robi się nie do zniesienia.
|
|
|
|
|
Mieszkam na osiedlu Hutnik ,włśnie teraz huczy jak diabli
|
|
|
|
|
W dzisiejszej Sztafecie jest artykuł - WIOŚ po doniesieniach mieszkańców będzie robił pomiary hałasu w środowisku - termin...jeszcze w tym półroczu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
no to raczej już w tym mieście się nie wyśpię, a raczej zdązę oszaleć z niewyspania w tym półroczu.
|
|
|
|
|
Zastanawiająca jest bierność miejscowych organów tj. Urzędu Miasta i Starostwa Powiatowego w związku z hałasem w mieście, z tego co sprawdzałem w podobnych przypadkach w innych miastach same wyżej wym. instytucje zgłaszały problem w WIOŚ-u i stawały w obronie mieszkańców ale u nas widocznie nie służą mieszkańcom......
|
|
|
|
|
A ta petycja, którą podpisywaliśmy była skierowana do Szlęzaka, może trzeba napisać oficjalne pismo do referatu ochrony środowiska? Ktoś tu wcześniej podawał namiary. To, że jakikolwiek urząd w Stalowej wystąpi z własnej inicjatywy w obronie mieszkańców to niestety marzenie ściętej głowy. W obecnej sytuacji, niestety pozostaje czekać na wyniki pomiarów hałasu w środowisku zapowiedziane przez WIOŚ - mam nadzieję, że jednak zrobią je szybciej niż do końca czerwca. Tak a propo's to od wczoraj cisza.
|
|
|
|
|
Link do elektronicznej petycji do Prezydenta Andzrzeja Szlęzaka: http://www.citizengo.org/pl/node/3710
Link do elektronicznej petycji do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska (WIOŚ): http://citizengo.org/pl/node/3715 Link do skargi w formacie PDF do druku: http://www.pdf-a(...)a-as.pdf Po wejściu na ostani link należy kliknąć "Download original PDF file" pod ikonką PDF. Po kliknięciu sciągnie się komplet dokumentów na komputer. Dokument zawiera również adresy wszystkich instytucji do ktorych należy wysłac kopie skargi. Ci którzy nie chcą lub nie mogą wysłać wersii listownej, prosimy o wydruk formy do zbierania podpisów (strona nr. 3 skargi) i dostarczenia go do nas z podpisami. My dołączymy te podpisy do zbiorowej skargi. Tutaj link do formy: http://www.pdf-a(...)pisy.pdf |
|
|
|
|
Od tygodnia panuje cisza jakiej nie było dawno w naszym mieście. Na niektórych osiedlach w niedzielny wieczór poziomy były poniżej 50 dB, co jest prawie w granicach norm. Postanowiliśmy sprawdzić poziomy hałasu w podejrzanych zakładach i okazało się że pracuja na minimalnych obrotach lub też może całkowicie stoją bo pod ich zakładami było bardzo cicho. Jest to dowód na to że to własnie oni powdują hałas w miescie skoro u nich jest też cicho. Powstaje więc pytanie dlaczego taki nagły spokój w tych firmach? Czyżby to zbieg okoliczności że we wszsytkich zakładach jest awaria czy też może mieli donosy na te że może WIOŚ w tych dniach robi kontrolę?
Najnowsze pomiary z Elektrowni, Thoni Alutec, z ul. 11-Listopada i ul. Dmowskiego na FB: https://www.facebook.com/BuczenieStalowaWola |
|
|
|
|
do diaska , ja do tej pory nic nie słyszałem
|
|
|
|
|
Dzisiaj około pierwszej w nocy z pięć minut coś nieźle dawało.Czegoś takiego jeszcze nie słyszałam.
Miałam wrażenie,że blok się wali. |
|
|
|
|
W HSJ awaria była i nie produkowali z tego co wiem. Ale nie wiem dokładnie od kiedy i czy jeszcze trwa.
|
|
|
|
|
Dzisiaj wieczorem znowu zaczyna buczeć - czyli biorąc pod uwagę to co napisał suerte, moim zdaniem wszystko wskazuje na to, że to najgorsze buczenie pochodzi z HSJ.
|
|
|
|
|
Mrowka napisz twoją lokalizacje to sprawdzimy. Ja nic nie slyszę, dalej spokój.
|
|
|
|
|
Potwierdzam wcześniejsze wpisy u mnie również słychać buczenie.
|
|
|
|
|
U mnie Sanwir spokój Trzeba to zbadać.
|
|
|
|
|
Czy u was dziś coś buczało w środku nocy?? u mnie pierwszy raz było słychać to w mieszkaniu i to tak głośno dawało że się obudziłem. Nie potrafię powiedzieć która to była godzina bo byłem zaspany i nie popatrzyłem na zegarek. Mieszkam koło restauracji MAX. Normalnie masakra jakaś była w nocy...
|
|
|
|
|
Buczało jak skurczybyk - była 5.15
Miejsce obserwacji: okolice Lidla. W/g mnie to elektrownia. |
|
|
|
|
Tylko ze na Elektrowni biomasa stoi ze względu na awarię, a tam nie ma co innego buczeć. Jak dla mnie to niosło się od strony HSW.
|
|
|
|
|
Mieszkam na Żwirki i Wigury, około 5:20 zerwało mnie z wyrka na równe nogi, straszny huk trwający ponad 10 minut.
|
|
|
|
|
Koło szkoły 12ki to samo. Zdarło mi na nogi dzieciaka i mnie ledwo uśpiłem. Kogoś mocno pogięło
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
ja słyszałam bo akurat karmiłam, inaczej pewnie bym to przespała ale fakt, jedna z głośniejszych akcji
|
|