NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
1 2 3 4 »
Ideologia gender, Czy jest zagrożeniem?
ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 12:37  
Przenieśmy tutaj dyskusję o ideologii gender. Przytoczony artykuł z Gazety Wybiórczej:
CYTAT
"Walka o gender" przeniosła się z kościołów i Sejmu do szkół. Nauczyciele mają dość. - Musimy walczyć z agresją wymierzoną w nauczycieli i nauczycielki realizujących edukację równościową - przekonuje ZNP. Marianna uczy się w jednej z podwarszawskich szkół. We wtorek wróciła do domu i zapytała mamę, czy jest "zaszczepiona na gender".
- Myślałam, że się przesłyszałam, ale córka wyraźnie powtórzyła pytanie i dodała, że w szkole jest taki plakat - opowiada pani Monika, mama 11-latki. - Nie musiała kończyć. Widziałam już taki plakat: "Chroń dziecko przed gender", więc szybko zrozumiałam, o co jej chodzi. Na szczęście mogłam jej wyjaśnić, że to ani choroba, ani ideologia. Ale smuci mnie, że tak zaczęła się ta rozmowa.
Słowo "gender" jak płachta na byka
Plakat ze szkoły Marianny to tylko jeden z przykładów "walki o gender", która rozpoczęła się w polskich szkołach. Ta walka zrobiła się tak ostra, że Związek Nauczycielstwa Polskiego wydał oświadczenie.
- Zapanowała jakaś histeria związana z tym tematem. Czarę goryczy przelało to, co się stało w Rybniku, gdzie jedna z nauczycielek została po prostu zaszczuta, zastraszona - mówi Sławomir Broniarz, prezes ZNP. W oficjalnym stanowisku napisano: "ZNP wyraża zdecydowany sprzeciw wobec aktów agresji wymierzonych w nauczycielki i nauczycieli realizujących edukację równościową (zwaną też edukacją równości płci lub edukacją genderową)".
Co wydarzyło się w Rybniku? Poszło o unijny projekt edukacyjny "Szczęśliwa 15", który od dwóch lat jest realizowany w rybnickich przedszkolach. Zajęcia, które miały uwzględniać zasady gender, spowodowały protest części rodziców. Choć chodziło jedynie o uczenie dzieci o tym, że kobiety i mężczyźni mają równe prawa, to słowo "gender" zadziałało jak płachta na byka. U prezydenta miasta Adama Fudalego interweniował Grzegorz Janik, poseł PiS, kilkoro rodziców napisało, że chce przenieść dzieci do innych przedszkoli. Głos zaczęli zabierać w sprawie lokalni księża.
Opowiadanie o Szkotach jest niestosowne?
- A zaczęło się od tego, że w przedszkolu nr 13 na zajęciach jedna z nauczycielek mówiła o tym, jak ubierają się chłopcy i dziewczynki - opowiada Kazimierz Piekarz, prezes ZNP w Rybniku. - Któreś z dzieci zapytało, czy panowie mogą nosić sukienki. Nauczycielka opowiedziała o Szkotach i mieszkańcach Afryki. Nie ma w tym nic niestosownego, prawda? Burza rozpętała się, gdy jedno z dzieci w domu powiedziało: "Tato, a wiesz, że ty też możesz chodzić w sukienkach?". To, co się działo później, nadal nie mieści mi się w głowie. Jeden z księży na mszy apelował o modlitwę za niepoprawnie uczących pedagogów.
Już w październiku abp Wiktor Skworc zachęcał, by rodzice zabezpieczali dzieci przed ideologią w szkole i wizytami "szkolnych domokrążców". - Szkoła, chociaż jest państwowa, jest szkołą rodziców - mówił.
ZNP: Zajęcia poświęcone równości mogą pomóc
- Nie możemy pozwolić na zastraszanie i szykanowanie nauczycieli. Oni prowadzą zajęcia, opierając się na aktualnych rozporządzeniach ministerstwa. A przede wszystkim - znają się na pracy z dziećmi - podkreśla prezes Broniarz. - W tej sprawie nie powinni wypowiadać się ci, którzy nie mają dorobku w wychowywaniu dzieci, a kwestie równościowe sprowadzają tylko do kwestii seksu. Opowiadając bzdury o gender, pokazują tylko, że nie mają pojęcia, czym jest równość i jak ważne jest kształtowanie postaw równościowych już od najmłodszych lat.
Zdaniem prezesa ZNP zajęcia poświęcone równości mogą pomóc w odpowiednim reagowaniu na takie zjawiska jak: rosnący konsumpcjonizm wśród dzieci i młodzieży, wzrastająca dysproporcja pomiędzy poziomem wykształcenia chłopców i dziewcząt, przemoc rówieśnicza oparta na stereotypach płciowych, seksualizacja dzieci oraz kierowanie się stereotypami opartymi na płci w wyborze kierunków kształcenia i edukacji zawodowej.

Zajęcia poświęcone równości nie zahamują konsumpcjonizmu, a jedynie go wzmocnią. Dysproporcja pomiędzy poziomem wykształcenia maleje. Więcej kobiet pracuje z wykształceniem wyższym niż mężczyzn. To jest nieistotne. Każdy ma równy dostęp do edukacji. Przy rekrutacji na kierunki techniczne liczą się wyniki na maturze oraz osiągnięcia. Płeć nie ma znaczenia. Jeśli nie powstrzymamy terroru gender, wprowadzą parytety - np. 60% kobiet, co poważnie obniży poziom edukacji! Przemoc - prawdopodobnie chodzi o wciskanie chłopcom cech kobiecych już od przedszkola. Co do ostatniego zarzutu - nie jest tak, że duży wpływ na styl życia kobiet ma popkultura, zwłaszcza trendy z zachodu, za którymi tęsknią lewicowi politycy?
Środowiska feministyczne i LGBT stosują metodę małych kroków. Zaczyna się od niewinnych zabaw w przedszkolu i pogadanek. Później przejdą do dalszej propagandy. Chcą zlikwidować wszystkie różnice płciowe, czyli całkowicie zlikwidować płeć. Zadanie jest niewykonalne bez ingerencji w prawa natury.
Co myślicie o ideologii gender?
Załączniki:
-Ludność, stan i struktura demograficzno-społeczna
- Kobiety i mężczyźni na rynku pracy (zaznaczmy, że kobiety częściej pracują w budżetówce i rodzą dzieci)

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 12:37  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 14:57  
Boisz się wyborco?
To Twoje myślenie jest zagrożeniem.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 15:07  
Nie znam szczegółowo tego całego gendera, jednak odnoszę subiektywne wrażenie, że dziś proces walki takich środowisk ze stereotypami polega w pierwszej fazie na... wpojeniu dzieciom stereotypów. I tak dzieci dowiadują się, że "kobiety są dyskryminowane", "Homoseksualiści są dyskryminowani", "Kobiety nie mają równego mężczyznom dostępu do edukacji, pracy", "Mężczyźni dążą do zamknięcia kobiet w domach i zmuszaniu ich do służebności wobec nich" itd. itp. To są bzdury. Tworzenie złego, fikcyjnego obrazu świata, aby móc później znaleźć wśród młodzieży chętnych do walki o "normalność"... już według swojej własnej definicji normalności. Taka metoda w stylu "Słuchajcie ludzie, w dzisiejszych czasach słońce świeci na czarno! Przecież nie chcecie, by świeciło na czarno! Musicie walczyć z nami, by świeciło w kolorach tęczy, wtedy nie będzie już świeciło na czarno!" Bzdura.

eloiza: wyborca proponował dyskusję. Może spróbujesz? Czy stosujesz zasadę "nie znam się, to się wypowiem"? Pozdrawiam.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 21:13  
Jaki mowi Wikipedia gender to:
Gender (ang. gender, czyt. dżender – płeć, rodzaj gramatyczny) – płeć kulturowa, płeć społeczna, społeczno-kulturowa tożsamość płciowa – suma cech, zachowań, stereotypów i ról płciowych przyjmowanych przez kobiety i mężczyzn w ramach danej kultury w drodze socjalizacji, nie wynikających bezpośrednio z biologicznych różnic w budowie ciała pomiędzy płciami.

Krótko mówiąc wychowując dzieci mówimy dzieciom co dziewczynka powinna, co jej wypada i nie wypada, i co chłopczyk powinien i co mu wypada robic a co nie wypada - np. dziewczynka nie powinna przeklinać a chłopczyk np. plakac. Tak ja to rozumiem.
No i zdaje się, ze to jest zle, ze tak im wpajamy do glowy takie rzeczy. I kto wie czy to nie racja. Swoja droga niekoniecznie się potem wszyscy tym przejmują w wieku dorosłym. Wydaje mi się jednak, ze pod tym haslem niektóre grupy chcą przepchnąć jakies swoje sprawy np. feministki cos tam, LGT tez jakies tam swoje sprawy, ogolnie poplatanie z pomieszaniem i chyba ludzie tak naprawdę nie wiedza o co chodzi i się tego boją.
Ogolnie jednak jest swoboda, jeśli kobieta chce jezdzic na motorze i przeklinać to nikt jej tego nie zabroni, a jak facet chce plakac to tez go za to do wiezienia nie zamkna. Jeśli kobiety chcą chodzic w spodniach to chodza, ale faceci, w spódnicach to tylko w Szkocjiumiech ot brak rownosci....

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 21:20  
Proponuję przeczytać: http://www.fakt.(...)7,1.html

Ja wiem, że to fakt, ale chodzi tutaj o osobę prof. Lwa-Starowicza, którego osobiście darzę dużym szacunkiem i uważam, że z jego zdaniem należy się liczyć. Profesor dużo wypowiada się o gender, można odszukać w google. To co powiedział dla faktu jest krótkie, zwięzłe i bardzo mądre.

ps. w powyższym artykule jest jeszcze link do wypowiedzi prof. Magdaleny Środy. To ta pani profesor i polityk, która twierdzi, że kobiety w Polsce nie mają szansy na edukację i zaistnienie w polityce umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 23:20  
Na pierwszy rzut oka widać, że ktoś ma w tym interes i że przyszło to z zachodu. Samo słowo "gender". Przecież są to tematy poruszane od wieków, tylko pod "równouprawnieniem", "emancypacją kobiet". Nie rozumiem, przez co nadaje się nowe nazwy.

Poza tym uważam tak jak SzoPeN. W Polsce i na świecie wmawia się ludziom ,że istnieje taki problem, a według mnie nie istnieje. Na dniach prezesem General Motors zostanie kobieta, kanclerzem Niemiec, jednej z największych potęg światowych jest kobieta, a w Polsce wicepremierem jest kobieta, marszałkiem jest kobieta.

Prawda jest taka, że w niektorych zawodach lepsze są kobiety, a w niektórych mężczyźni.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Gru 2013r. 17:37  
Nie ma czegos takiego jak IDEOLOGIA GENDER to tak jakby mowic "ideologia mechaniki cial stalych", to jest belkot wymyslony przez propagandzistow Kosciola Katolickiego, ktory jest najwiekszym ciemiezca Polski.
Problem nierownosci istnieje, i prosze mi tu nie pieprzyc o prezesach General Motors czy kanclerzach Niemiec. Rozejzyjcie sie dookola, jakie jest bezrobocie wsrod kobiet i jakie maja perspektywy w Stalowej.
Kler po raz kolejny odwraca kota ogonem i probuje stworzyc problem tam, gdzie go nie ma - byle tylko zachowac swoj "rzad dusz" i zrodla pomnazania bogactwa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Gru 2013r. 18:05  
CYTAT

Kler po raz kolejny odwraca kota ogonem i probuje stworzyc problem tam, gdzie go nie ma - byle tylko zachowac swoj "rzad dusz" i zrodla pomnazania bogactwa.

A co z niewierzącymi, których drażni pedalstwo i to, że coraz więcej "mężczyzn" wygląda i ubiera się jak cioty? Kto nimi kieruje, czyżby też jakoś podstępnie krk?

Zaczynanie wypowiedzi od "NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO" jest złym wstępem do dyskusji. Ponadto jak się na zarzut, że kobiety nie mają równych praw przytacza przykłady kobiet wykształconych i na stanowiskach, to się słyszy, że się "pieprzy". Sam pieprzysz waszmość. Rozglądasz się po stalowej i widzisz masę bezrobotnych kobiet. Jaką masz pewność, że to kobiety, a nie już wyzwoleni spod rządów kościoła faceci w leginsach i kozaczkach?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Gru 2013r. 18:14  
Oczywiście jak się siedzi i patrzy tylko na Stalową to się widzi że tylko kobiety nie mają pracy. A jak miało by być inaczej skoro Stalowa to to głownie przemysł ciężki.
Wyszukałem statystyki z tamtego roku (przykładowe):
http://forsal.pl/artykuly/596757,bezrobocie_w_polsce_wedlug_wojewodztw_styczen_2012.html
Patrząc na całą Polskę kobiet bezrobotnych było 52,4% !!
No faktycznie różnica zatrważająca umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Gru 2013r. 18:38  
CYTAT
Nie ma czegos takiego jak IDEOLOGIA GENDER to tak jakby mowic "ideologia mechaniki cial stalych", to jest belkot wymyslony przez propagandzistow Kosciola Katolickiego, ktory jest najwiekszym ciemiezca Polski.
Problem nierownosci istnieje, i prosze mi tu nie pieprzyc o prezesach General Motors czy kanclerzach Niemiec. Rozejzyjcie sie dookola, jakie jest bezrobocie wsrod kobiet i jakie maja perspektywy w Stalowej.

Osobiście nie interesuje mnie jak to zdefiniować. Drażni mnie wprowadzanie takich poglądów do przedszkoli, wprowadzania bajek o seksualności człowieka itp. Równościowe wychowanie, dyskryminacja ? Niech Panie Feministki zamienią się z drwalem, górnikiem, hutnikiem i innymi zawodami w których siła mięsni ma ogromne znaczenie, niech wyrabiają te same normy. Takie podziały wynikają nie z dyskryminacji, kultury ale z naturalnych uwarunkowań fizycznych.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Gru 2013r. 18:43  
Lekarstwo na to jest proste. Religie przenieść do kościołów, a jakieś genderowskie bajdurzenie do lewackich squatów, a w państwowych szkołach nie powinna być prowadzona żadna indoktrynacja światopoglądowa. Żadnych religii, żadnego uczenia, że panowie mogą chodzić w sukienkach i tyle, a rodzice sobie wybiorą na, które zajęcia( oczywiście poza normalnymi lekcjami) będą uczęszczać ich dzieci. Wolny wybór chyba na tym polega demokracja. Co do pani Środy to ona nie jest profesorem. Jest doktorem habilitowanym.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 13 Gru 2013r. 09:15  
Adams, mądre słowa i one chyba zamykają ten temat umiech

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Gru 2013r. 12:02  
Może i mądre, ale z kategorii pobożnych życzeń.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 60%
ff
Wysłany: 8 Sty 2014r. 12:57  
Moim zdaniem afera wokół ideologii gender to próba dalszego, już tradycyjnego torpedowania w Polsce edukacji seksualnej.

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 07:24  
Gender,to następna ofensywa mniejszości seksualnych w kierunku wyprania mózgów szkolnym dzieciom.Nie udało się wygnanym ze szkół pedałom,więc próbują wejść do szkół poprzez gender.
Zboczeńcy coraz bardziej aktywizują się w propagowaniu dewiacji seksualnych więc w trosce o zdrowe społeczeństwo należy im dać należyty odpór.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 14:40  
Mariner, ty jako "gender" rozumiesz promocję mniejszości seksualnych.
Ja, jako "gender" rozumiem promowanie idei równości płci, tzn. zwalczanie dyskryminacji społecznej z uwagi na płeć.
Myślę że należy wypracować wspólną, jasną definicję.

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 16:01  
Ja nie myślę jakiejś wspólnej teorii o gender wypracowywać.Ja uważam to za to, co powyżej napisałem a Ty przecież możesz mieć swoje pojęcie i teorię o tym .Ja nic nikomu nie narzucam.Zastanawia mnie nie to,co Ty piszesz o rzekomym równouprawnieniu płci ale nie piszesz o próbach wciskania dzieciom w szkołach możliwości"wyboru płci".Wystarcza mi jedna poczwara-Begowski./vel Grodzka/
Kobieta ma mieć wygląd kobiety i jest stworzona do prokreacji ludzkości,a mężczyzna,to mężczyzna a nie zniewieściały pederasta.
Inne wizerunki od normalnych budzą we mnie obrzydzenie.

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 16:17  
CYTAT
Moim zdaniem afera wokół ideologii gender to próba dalszego, już tradycyjnego torpedowania w Polsce edukacji seksualnej.

Zdeklaruj się jakie masz zdanie na temat gender,bo raz piszesz o "zwalczaniu edukacji seksualnej a drugi raz o równouprawnieniu płci.Płeć,jest żeńska i męska a nijakiej nie ma/Pedzie i lesby/
Dzięki zboczeńcom obniżyła się liczba narodzin co stwarza zagrożenie dla przyszłych emerytów,bowiem nie będzie miał kto na nich pracować!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 19:01  
Ja myślę że środowiska konserwatywne demonizują geneder, właśnie poprzez twierdzenie że jest to wmawianie dzieciom innej płci niż ich biologiczna płeć, aby w ten sposób "torpedować" introdukowanie idei równości płci oraz edukacji seksualnej.

P.S. Ja jestem heteroseksualny. Żeby nie było, że coś.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 19:39  
CYTAT

Przyjrzyjmy się jak wygląda ta edukacja seksualna na zachodzie.

http://www.hli.o(...)ode/8716

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 20:16  
Masturbacja,aborcja i homoseksualizm oto ideologia gender propagowana na Zachodzie przez WHO.To samo chcą zrobić w Polsce.

Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 20:16  
Masturbacja,aborcja i homoseksualizm oto ideologia gender propagowana na Zachodzie przez WHO.To samo chcą zrobić w Polsce.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 9 Sty 2014r. 20:27  

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 10 Sty 2014r. 09:14  
I tym chcą karmić nasze dzieci Środy,Biedronie,Grodzkie i inne Palikoty!!Należy Polakom uświadoimić że gender to nauka o onaniżmie,pederastach,lesbijkach i aborcji.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Sty 2014r. 09:24  
No ale życie uczy, że nic nie jest całkiem czarne lub całkiem białe i może to nie jest tak, że jakieś siły nieczyste sprzysięgły się, aby zdeprawować nasze pociechy. Zastanówmy się komu na tym zależy, aby sprawy seksualności były pomijane w edukacji, aby była utrzymywana niska świadomości w tych sprawach, i żeby były owiane mitem jakiejś piekielnej tajemnicy.
Może to kościół chce mieć wyłączność na interpretacje seksualności człowieka określając jej wszelkie formy pozamałżeńskie jako grzeszne, napędzając sobie tym samym do konfesjonałów tabuny dziewcząt i chłopców z piekielnym poczuciem winy jak cos tam zrobili sobie pod prysznicem? Może w czasach ateizacji społeczeństwa i słabnącej pozycji kościoła trzeba znaleźć wspólnego wroga do konsolidacji sił i odzyskania pola?
Komu zależy aby homoseksualista czy lesbijka uważani byli za wybryk natury i aby rzesze wyrostków wołali za nimi na ulicy pedał czy lesba?

Prywatna wiadomość 

1 2 3 4 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »