NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
Ciąża a zatrudnienie, pytanie raczej do pań ;)
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 09:41  
Witam, chciałabym wiedzieć jak wygląda sprawa z zatrudnieniem w ciąży? Wiem ,że to nie zabronione ale czy któraś z pań zatrudniała się już podczas jej trwania? Mam zamiar się zatrudnić i nie kombinować z jakimiś L4.. a po macierzyńskim wrócić.

Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ !
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 09:41  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 09:50  
hehe z l 4 to nie zawsze tak ty możesz nie kombinować,ale ciało po porodzie swoje i dziecko swoje,a co do pracy wiem ze najgorzej jest z szefowymi,zawsze maja jakieś ale albo na dzień dobry pytają się czy kobieta zamierza zajść w ciążesciana

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 10:16  
CYTAT
na dzień dobry pytają się czy kobieta zamierza zajść w ciążesciana

A dziwisz się?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 11:24  
Tak, ja się dziwię. Zwłaszcza, że jest to niezgodne z prawem pracy.

Moja koleżanka zmieniała pracę będąc już w ciąży, w 3 msc. Na rozmowie uczciwie powiedziała o tym przyszłemu pracodawcy. Zatrudnił ją, ona pracowała do 8 msc, a do pracy wróciła po skróconym macierzyńskim i pracuje sobie dalej. Można? Można.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 11:27  
CYTAT
Tak, ja się dziwię.

To zatrudnij sobie np. ogordniczkę, żeby Ci ładnie zrobiła ogródek przydomowy. Niech po mieisącu pracy pójdzie na rok i zostawie Cie z rozgrzebanym ogródkiem to nie będziesz się dziwć.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 12:08  
U mnie jest tak ,ze mój potencjalny pracodawca wie o ciąży z resztą trudno nie zauważyć 6 miesiąc ;P Chodzi mi o to czy zus nie przyczepi się ,że ledwo zaczęłam prace a już za 3 miesiące pójdę na macierzyński?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 12:34  
Pracodawca może Cię zatrudnić i to jego wolna wola i ZUS nie powinien mieć obiekcji ale... jeżeli jesteś spokrewniona z pracodawcą lub... jeśli będziesz dostawała mega wysoką, nierealną pensję, tylko po to żeby z ZUS-u wyciągnąć leprze pieniądze lub... jeśli Twoje dotychczasowe doświadczenie zawodowe nie ma nic wspólnego z nowym stanowiskiem pracy, to owszem możesz się obawiać skreślenia z listy ZUS. Ale jeśli rzeczywiście wszystko jest legalnie i bez kombinowania to nawet jak ZUS zakwestionuje decyzję pracodawcy o zatrudnieniu to możesz pójść do sądy pracy i wywalczyć swoje.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 12:39  
Rozumiem, czyli nie mam się o co martwić umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 13:15  
czortunio, a dlaczego miałabym czekac rok ze swoim rozgrzebanym ogrodem? jak po miesiącu pracy pójdzie na zwolnienie, to sobie zatrudnię nową ogrodniczkę. w czym problem? fakt, trochę stracę płacąc jej za 33 dni L4, ale równie dobrze mogłabym trafic na ogrodnika z chorymi korzonkami, który co chwilę będzie chodził na zwolnenie. nigdy nie wiesz.

nie demonizujcie kobiet w wieku rozrodczym!

oczywiście panowie nie dziwiący się uważają, że ich żon i (przyszłych) matek ich dzieci też nikt nie powinien zatrudniac, bo przecież zawsze mogą zajśc w ciążę?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 14:50  
CYTAT
czortunio, a dlaczego miałabym czekac rok ze swoim rozgrzebanym ogrodem? jak po miesiącu pracy pójdzie na zwolnienie, to sobie zatrudnię nową ogrodniczkę. w czym problem? fakt, trochę stracę płacąc jej za 33 dni L4, ale równie dobrze mogłabym trafic na ogrodnika z chorymi korzonkami, który co chwilę będzie chodził na zwolnenie. nigdy nie wiesz.

No no, ogrodnik aranżujący przestrzeń to artysta. Nie fizyczny to kopania dołów ...
To tak, jak by ktoś miał kończyć po kimś obraz ...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 14:55  
mik8 - nikt tu nie demonizuje. Po prostu mnie nie dziwi, że pracodawca pyta kobietę o ciąże. Wyszkolisz pracownika, potem się okazuje, że trzeba szkolić nowego... a stanowisko pracy kuleje.
Niestety tak jest człowiek skonstruowany, że to kobieta w ciąże zachodzi, a nie mężczyzna.
To nie są łatwe sprawy i kobiety lekko nie mają z tym, to oczywiste...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 15:12  
CYTAT
CYTAT

No no, ogrodnik aranżujący przestrzeń to artysta. Nie fizyczny to kopania dołów ...

To może trzeba było dac ogrodnikowi umowę o dzieło mlotek . Zresztą nie każda kobieta idzie do pracy, zeby od razu zajśc w ciąże i od razu przynosić L4 zaklopotany

Dorii
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 15:19  
dorii1980 - tutaj chodzi o przykład ... żeby komuś uświadomić ułomny tok myślenia ... a nie o umowę.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 17:28  
czortunio, twój przykład jest całkowicie beznadziejny.

Abstrahując już od tego, co słusznie zauważyła dorii, że tzw. artyści nie pracują na etatach, to jeśli zależy ci, aby twój ogród zaprojektowała ta konkretna pani ogrodnik, bo jest tak wspaniała, że nie da się jej zastąpic nikim innym, to chyba oczywistym jest, że poczekasz na nią ten rok, czyż nie? Podobnie w przypadku malarza, którego tu przywołałeś.

Poza tym akurat pani od projektowania ogrodów całą swoją pracę może wykonac w domu przed komputerem, więc ciąża nie powinna jej w niczym przeszkodzic, jeśli będziesz potrafił się z nia dogadac.

Idąc twoim tokiem myślenia, należałoby kobiety w wieku 18 - 45 lat całkowicie wykluczyc z rynku pracy, bo najpierw mogą zajśc w ciążę, a później mają małe, chorujące dzieci.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 9 Gru 2013r. 20:54  
u mnie dziewczyna pracująca u prywaciarza wróciła po 2,5 roku wolnego z tytułu urodzenia dziecka ! można ? można!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 10 Gru 2013r. 22:38  
CYTAT
U mnie jest tak ,ze mój potencjalny pracodawca wie o ciąży z resztą trudno nie zauważyć 6 miesiąc ;P Chodzi mi o to czy zus nie przyczepi się ,że ledwo zaczęłam prace a już za 3 miesiące pójdę na macierzyński?

Ja pracoawałam na umowe zlecenie a jak zaszłam w ciąze to pracodawca poszedł tak na rękę i dał normalną umowę o pracęgood Umowe podpisałam końcem marca a w maju musiałam iść już na zwolnienie lekarskie do końca ciąży. ZUS nic się nie przyczepiłsmiech2

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 08:14  
A jak to jest jeśli ktoś pracuje na umowe zlecenie i nie ma możliwości miec normalnej umowy o prace czy wtedy nalezy sie chorobowe na umowie zlecenie?? a w późniejszym czasie macierzyński

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 09:12  
CYTAT
na dzień dobry pytają się czy kobieta zamierza zajść w ciążesciana

CYTAT

A dziwisz się?

Tak, dziwię się.
CYTAT

No to jak to takie artystyczne dzieło to myślę, że warto ten rok poczekać. umiech

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 11 Gru 2013r. 13:03  
demonek, jeśli odprowadzasz składkę chorobową to tak, należy się jedno i drugie.

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »