|
|
|
witam, posiadam dom o pow 140 m2, dom ocieplony styropainem w scianach i mam takie pyt, przymierzam sie do zakupu pieca co2 z podajnikiem, ma ktos taki piec lub moze jakis polecic, czy jest to ( podajnik ) dobre rozwiazanie co ile trzeba taki piec ladowac np. eko groszkiem, dzieki za odp
.... |
|
|
|
|
.... |
|
|
|
|
Z podajnikiem zależnie od pogody i wielkości kotła, eko groszek słyszałem za zasypuje się średnio co 3-6 dni
|
|
|
|
|
Eko groszek nie jest też taki tani i o piecu z podajnikiem nie wspomnę już jednak jest to inwestycja na lata
a jesli do pieca podepnie się też CWU (ciepła woda użytkowa) są to spore oszczędności wiem bo sam taki system posiadam. po zimie rozliczenie za gaz wynosi 0zł ponieważ i tak palę w piecu i tak a wodę w kranie ciepłą mam za free. Polecam kotły firmy DEFRO. :) |
|
|
|
|
Stefan to pochwal się ile Cię kosztował sezon grzewczy skoro tak oszczędnie grzałeś???
|
|
|
|
|
StefanS51 napisałeś że - " po zimie rozliczenie za gaz wynosi 0zł " to Ty nie płacisz za ten okres - abonamentu i tych opłat stało zmiennych ?
|
|
|
|
|
Powoli panowie
Oszczędność widzę w tym że grzejąc wodę w grzejnikach grzeję przy okazji zupełnie za darmo wodę w bojlerze 120l (grzanie wody gazem mam wtedy wyłączone) woda w nim spokojnie osiąga temperaturę 60-70stopni co jest aż za dużą temperaturą. wcześniej gdy nie posiadałem takiego rozwiązania rozliczenie za gaz przychodziło mi po zimie i wynosiło ok 700zł a czasami więcej. Więc mając ten piec już dwa lata oszczędziłem spokojnie ponad 1500zł ponieważ czasami wiosną i jesienią robię tak że zamykam wodę na grzejniki zaworem przy piecu i rozpalę w piecu tylko i wyłącznie po to by zagrzać wodę w bojlerze wystarczy że podłożę raz i woda w baniaku ma 90stopni nawet teraz od 3 tygodni tak już robię. Abonament owszem ale rachunki są prognozowane i zawsze mam nadpłaty a jeśli całą zimę gaz mam wyłączony dla hydrotermy to nadpłata jest i to solidna więc nawet abonamentu nie płacę. Ostatnia zima dała mi w kość ponieważ spaliłem pół tony węgla 2 tony troty(mam za darmo) i drzewa ze 2-3 przyczepy dodam jednak że mieszkam w domu który ma ponad 200m2 więc jest co grzać. ale mieszanie troty węgla i drzewa robi dobrą robote i oszczędności najgorzej ciągnie po kieszeni drzewo Ta zima nie powinna mnie zaskoczyć bo wszystkiego mam praktycznie x2 :) |
|
|
|
|
chyba nie ma takich pieców co grzeją "za darmo" ciepłą wodę użytkową.
|
|
|
|
|
Za darmo nie ale grzeje wode użytkową przy okazji grzania wody w grzejnikach
:) |
|
|
|
|
"StefanS51" za darmo nie ma dzisiaj nic... Wychodzi taniej, bo tak czy inaczej wstawiając zbiornik CWU, zwiększasz objętość instalacji CO co powoduje wzrost zużycia opału. Na pewno jest taniej, ale i na pewno nie za darmo. Jeżeli już chcesz w miarę ekonomicznie zrobić sobie instalację to polecam stronkę (strony ) http://forum(...)-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła. Ale jest na to potrzebna kasa. Ja niestety moge tylko pomażyć.
|
|
|
|
|
Ja również milionerem nie jestem bo gdybym był to ciepło miałbym zawsze gdzieś w innym kraju ciepłym oczywiście
:) |
|
|
|
|
murator tego boja się instalatorzy jak ognia
|
|
|
|
|
CYTAT murator tego boja się instalatorzy jak ognia Murator? ta gazeta? :) |
|
|
|
|
Co w tej gazecie jest takiego strasznego że boją się jej instalatorzy ?
|
|
|
|
|
Bo masz tam dużo porad. Ja osobiście przeglądam forum i jest tam kilku instalatorów w głowami na karku co potrafią doradzić i przestrzegają przed tym jak nie dać się nabić w butelkę. Po przerobieniu pewnego zakresu materiału zauważyłem jaką fuszerkę instalator CO odwalił. PS. Co do DEFRO bym się zastanowił. Nie wiem jak z podajnikiem, ale OPTIMA KOMFORT dla mnie to niewypał, górne spalanie i ruszt wodny :/
|
|