|
|
|
Wymieniłem okna w mieszkaniu spółdzielczym na nowe z PCV. Niestety o możliwości zwrotu części kosztów (w sumie dość dużej bo około 30%) ze Spółdzielni dowiedziałem się już po zamówieniu i opłaceniu rolet na okna co skutecznie uniemożliwiło montaż wymaganych przez Spółdzielnię nawiewników "ciśnieniowych" w postaci 3-ch dziur wierconych w skrzydle i ościeżnicy. W zamian zamontowałem nawiewniki wrębowe Regel-Air, których to nie chce uznać administracja i nici z dopłat. Macie jakieś doświadczenia w skutecznej "walce" z fachowcami ze Spółdzielni??
Dodam, że zupełnie nie pasuje mi logika wywodów panów technicznych, że Regel-Air dostarcza za mało powietrza do pomieszczenia - przecież tego nawiewnika nie da się "zamknąć" tak jak ciśnieniowego a poza tym powszechnie stosowany jest w innych krajach UE. Dodam, że w mieszkaniu jest tylko kuchenka gazowo-elektryczna nad którą zamontowany jest okap z wyciągiem elektrycznym zaś kuchnia, łazienka i ubikacja ma własne niezależne kanały wentylacyjne - grawitacyjne. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standard.
U nas nie uznali konieczności wymiany bo blok ledwo 20 letni. Co z tego że przedmuchy były takie że zapałkę koło okna gasiło. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT Wymieniłem okna w mieszkaniu spółdzielczym na nowe z PCV. Niestety o możliwości zwrotu części kosztów (w sumie dość dużej bo około 30%) ze Spółdzielni dowiedziałem się już po zamówieniu i opłaceniu rolet na okna co skutecznie uniemożliwiło montaż wymaganych przez Spółdzielnię nawiewników \"ciśnieniowych\" w postaci 3-ch dziur wierconych w skrzydle i ościeżnicy. W zamian zamontowałem nawiewniki wrębowe Regel-Air, których to nie chce uznać administracja i nici z dopłat. Macie jakieś doświadczenia w skutecznej \"walce\" z fachowcami ze Spółdzielni?? Dodam, że zupełnie nie pasuje mi logika wywodów panów technicznych, że Regel-Air dostarcza za mało powietrza do pomieszczenia - przecież tego nawiewnika nie da się \"zamknąć\" tak jak ciśnieniowego a poza tym powszechnie stosowany jest w innych krajach UE. Dodam, że w mieszkaniu jest tylko kuchenka gazowo-elektryczna nad którą zamontowany jest okap z wyciągiem elektrycznym zaś kuchnia, łazienka i ubikacja ma własne niezależne kanały wentylacyjne - grawitacyjne. Moi rodzice wymieniali okna, a wcześniej powiadomili o tym zamiarze spółdzielnię. Część kosztów została rodzicom zwrócona, mimo że w oknach nie było (i nadal nie ma) nawiewników. Teraz co jakiś czas przychodzą ludzie ze spółdzielni i nakazują takie nawiewniki zamontować. Ale, jak już pisałam, część pieniędzy zwrócono. Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
|
|
|
Właśnie! - najbardziej irytuje mnie to, że "przychodzą i zalecają" ale nie mogą nakazać. Jedyna możliwość nakazania montażu nawiewnika (inna sprawa, że w przypadku okien PCV wydaje się to potrzebne) to taka że jeśli nie zamontujesz to ci nie zwrócą części kasy. Poza tym to o co tu chodzi? - czy w takim razie jeśli Spółdzielnia dopłaca do okien to bierze jakąś odpowiedzialność za wypadek zaczadzenia czy innego zatrucia domowników i stąd taki nacisk na montaż nawiewników i dlatego tak się upierają? - ale gdzie w takim razie zdrowy rozsądek i logika - przecież jak zamknę nawietrzanie w tym "dobrym" nawiewniku i zapomnę otworzyć to wcale nie będzie przewietrzania - i co? - wtedy wszystko będzie OK?
No qrde - Kafka i stare PRL-owskie czasy się kłaniają... |
|