|
|
|
O jakiej gonitwie mowa jak Hary pisze że w Rzeszowie na A4 a dalej same autostrady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
O takiej gonitwie, że zapieprza po tych autostradach sporo szybciej niż można. Jadąc na legalu i zatrzymując się na kawę, WC musi to trwać 14-15 godzin do Splitu. Ale oczywiście cisnąc 160-190 km/h można ten czas skrócić. Tylko pamiętaj, że patrole autostradowe czuwają i czekają
|
|
|
|
|
Z Rzeszowa do Splitu można zajechać poniżej 12 godzin, bo samo google maps podaje 11.54 bez korków, a jak wiadomo te maszyny liczą przepisowo. Zawsze jedzie się krócej (wiem z autopsji) od tego co pokazuje wyliczenie google maps. Chyba, że dla kogoś przekraczanie 90 km/h to łamanie praw fizyki i II prędkości kosmicznej, stąd takie zbulwersowanie w niektórych wpisach. Z Zakopanego swoim ekonomicznym autkiem, które nie osiąga więcej niż 150 km/h, ale ja tyle nie jeżdżę bo mi szkoda silnika (max 130-140) jechałem 2,05 do węzła Rzeszów Wschód. Wyjechaliśmy o 11,55 w dzień roboczy i na węźle byłem już o 14,00. Wiadomo, że lwią część czasu pochłonęła podróż zakopianką. Najważniejsza w dynamicznej jeździe jest wysoka prędkość średnia a nie chwilowa.
|
|
|
|
|
Jechałeś z Rzeszowa do Zakopanego, ale czy jechałeś do Chorwacji? Bo w tym wątku nieistotne jest podróżowanie po Polsce.
|
|
|
|
|
CYTAT Kilka razy jechałem przez Słowację i Węgry. Trasa łatwa. Ale już w tym roku planuję przez Czechy, Austrię i Słowenię. Fakt, że jest chyba 100 km dłużej, ale czasowo wychodzi tak samo. Od Rzeszowa cały czas autostradą. Ale w 12 godzin, jak pisał hary, przepisowo nie dojedziesz. Polecam jechać z nawigacją. jadąc mocmym i komfortowym samochodem (ja Mercedesem prawie 200-konnym ) to trasa PL-HR to pikuś i 12 godzin to max. Jadąć przepisowo 130km/h a przewaznie 140-150km/h a czasami 180 to ....matematyka jest prosta. Oczywisicoe innym i słabszym autem bedzie gorzej i czas sie wydłuży a cebie bedzie szlak trafiał |
|
|
|
|
Byliśmy dwa pierwsze tygodnie września i było bardzo ciepło. Chorwacja jest piękna i szczerze polecam. Nigdy nas tam nic niemiłego nie spotkało.
|
|
|
|
|
A gdzie dokładnie byłyście?
|
|
|
|
|
Najpiękniej w Dubrovniku, ale wyspy są też bardzo malownicze i jest tam często bardziej kameralnie. Kiedyś było taniej, ale dziś to już różnie bywa.
|
|