|
|
|
Witam!od dluzszego czasu coraz bardziej zaczyna mi dokuczac kolano,boli jak cholera i cos tam w nim"strzela".To bardziej sprawa dla ortopedy czy reumatologa?Prosze doradzcie jakiegos lekarza w miescie ktory zna sie na rzeczy!Pozdrawiam i z gory dziekuje
Człowiek mądrzeje z wiekiem, najczęściej jest to wieko od trumny... |
|
|
|
|
Człowiek mądrzeje z wiekiem, najczęściej jest to wieko od trumny... |
|
|
|
|
Należy zrobić usg kolana być może poszła łękotka i to wymaga wykonania artroskopii.A tu kłania się ortopeda!
|
|
|
|
|
Musisz pójść do lekarza rodzinnego, on wyśle Cię na prześwietlenie, wrócisz do niego z wynikiem i wtedy wyda skierowanie do stosownego specjalisty w celu kontynowania leczenia.
|
|
|
|
|
Do ortopedy po skierowanie na rezonans. Prześwietlenie nic nie wykaże.
Witaj w klubie miałam te same objawy |
|
|
|
|
Ze wszystkich wymienionych badań najdokładniejszy jest rezonans
a najtańsze Rtg kolana-które to nie wykaże np. zerwanego/naderwanego więzadła. Aby dostać się do ortopedy (polecam )na NFZ to musisz mieć skierowanie od kogoś, kto może takie wypisać: lekarz rodzinny lub też lekarz oddziału SOR - urazowy - wtedy należałoby udać się do szpitala. Czas oczekiwania różny zależy do kogo. Od kolan polecam lek. Sowę. Można też skorzystać z usług prywatnych - czas oczekiwania krótszy. Jak z resztą (badania, itp. )nie wiem. Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
Jeśli boli bardzo nie czekaj idź prywatnie bo na NFZ czeka się kilka tygodni...
|
|
|
|
|
CYTAT Jeśli boli bardzo nie czekaj idź prywatnie bo na NFZ czeka się kilka tygodni... Prywatnie też.. czekałam ponad 4 tyg do Szeląga. Chyba,że pójdzie bez zapisywania się i zapyta czy go przyjmie ten czy inny lekarz,z bólem powinien przyjąć. |
|
|
|
|
Są inni ortopedzi oprócz tych ze Stalowej i Niska.
Sama chodzę prywatnie i czekam na wizytę 4-5 dni. |
|
|
|
|
A mnie puchną kolana i już niewiem co mam robić bo przy tym niesamowity ból aż do stóp.Robiłem RTG brałem tabletki ,teraz zastrzyki i niema poprawy a ortopeda powiedział że leczenie będzie bardzo długie.Jeśli ktoś miał podobne dolegliwości to co było przyczyną bo umnie żekomo brak smarowania stawów.
|
|
|
|
|
CYTAT A mnie puchną kolana i już niewiem co mam robić bo przy tym niesamowity ból aż do stóp.Robiłem RTG brałem tabletki ,teraz zastrzyki i niema poprawy a ortopeda powiedział że leczenie będzie bardzo długie.Jeśli ktoś miał podobne dolegliwości to co było przyczyną bo umnie żekomo brak smarowania stawów. Opuchnięte nogi nie muszą koniecznie świadczyć o chorobie nóg czy brak smaru... Mojej babci puchły i okazało się, że ma chore nerki i problemy z tarczycą. Równie dobrze może być to związane z wątrobą czy sercem. Pytałeś o kriokomorę? |
|
|
|
|
Zaczynasz od lekarza rodzinnego i jak Ci da skierowanie do ortopedy do polecam lek. Bartoszka w przychodni u Goli obok Statoil, USG kolana wykona na miejscu i wtedy postawi diagnozę. Bo teraz to możemy tylko zgadywać. Może sama rehabilitacja pomoże plus stabilizator. Powodzenia i zdrowia.
|
|
|
|
|
CYTAT Do ortopedy po skierowanie na rezonans. Prześwietlenie nic nie wykaże. Witaj w klubie miałam te same objawy Ile kosztuje taki rezonans kolana?w twoim przypadku z kolanem obylo sie bez interwencji chirurga?Dzieki wszystkim za porady!! Człowiek mądrzeje z wiekiem, najczęściej jest to wieko od trumny... |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Do ortopedy po skierowanie na rezonans. Prześwietlenie nic nie wykaże. Witaj w klubie miałam te same objawy Ile kosztuje taki rezonans kolana?w twoim przypadku z kolanem obylo sie bez interwencji chirurga?Dzieki wszystkim za porady!! Ja miałam skierowanie od ortopedy na rezonans bo prywatnie to kosztuje chyba koło 500zł jak nie więcej/ Niestety w moim przypadku konieczna jest artroskopia. Jestem w trakcie robienia badań. Dobra rada- do lekarza rodzinnego po skierowanie do ortopedy i wbijaj w kolejkę. Jeśli Cię stać od razu do prywatnego i wołaj na rezonans bo oni zbytnio sami nie chcą dawać... Jak chcesz więcej info pisz |
|